Kontakta oss
Prisjakt
4.71 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp
CategoriesClass {#710
  +id: 25
  +id_shop: "1"
  +title: "Laga mat i lergryta"
  +meta_title: "Laga enkel och hälsosam mat i lergryta"
  +meta_description: "Laga mat i lergryta - det kan inte bli enklare! In med alla ingredienser i grytan och skjuts in i ugnen, sedan sköter det sig helt själv!"
  +meta_keywords: "Husgeråd   >  Kastruller och grytor"
  +link_rewrite: "laga-mat-i-lergryta"
  +description: """
    <h2>Mat i lergryta</h2>\r\n
    <p>N&auml;r du lagar mat i lergryta, &auml;ven kallad romargyta, koncentreras smakerna och alla n&auml;rings&auml;mnen bevaras i maten. Du beh&ouml;ver inte passa maten, den osar inte och du slipper reng&ouml;ra ugnen efter&aring;t.&nbsp;</p>\r\n
    <p>Oavsett om du ska laga husmanskost, medelhavsmat, asiatiskt, soppa eller fisk, s&aring; kan du anv&auml;nda dig av en lergryta! Lergrytan &auml;r enkel att anv&auml;nda - f&ouml;rbered ingredienserna, l&auml;gg ner dem i grytan och in i ugnen med grytan - det kan inte bli enklare! Hos oss hittar du&nbsp;<a href="https://www.lyckasmedmat.se/66_romertopf">R&ouml;mertopf lergryta</a> i olika storlekar.</p>\r\n
    <h3>Bl&ouml;tl&auml;gga lergryta</h3>\r\n
    <p>En ny lergryta b&ouml;r du l&auml;gga i bl&ouml;t i ungef&auml;r 8-10 timmar, s&aring; att den hinner suga &aring;t sig ordentligt med vatten och bli genomfuktad innan du anv&auml;nder den f&ouml;r f&ouml;rsta g&aring;ngen. Sedan r&auml;cker det att den ligger i bl&ouml;t i ca 10-15 minuter innan anv&auml;ndning f&ouml;r att suga &aring;t sig lite v&auml;tska. Det &auml;r ocks&aring; viktigt att du st&auml;ller in grytan i kall ugn, annars kan den spricka.</p>\r\n
    <p>Du bl&ouml;tl&auml;gger lergrytan innan anv&auml;ndning f&ouml;r att den ska avge &aring;nga vid tillagningen vilket g&ouml;r att maten inte br&auml;nns vid, samt att det g&ouml;r maten saftig och god.</p>\r\n
    <h3>Anv&auml;nda lergryta</h3>\r\n
    <p>Du bl&ouml;tl&auml;gger som sagt din nya lergryta i minst 8-10 timmar innan den anv&auml;nds. N&auml;r lergrytan &auml;r ordentligt fuktig l&auml;gger du i alla ingredienser och st&auml;ller in lergrytan i en kall ugn som du v&auml;rmer upp till 200-250 grader, beroende p&aring; vad du ska tillaga. Du kan ta av locket p&aring; lergrytan n&auml;r det &auml;r ca 15 minuter kvar av tillagningstiden om du vill du ha lite stekyta p&aring; maten.</p>\r\n
    <p>Du kan laga m&aring;nga olika sorters mat i en lergryta, n&auml;stan allt som du annars tillagar i grytor eller ugnsformar, stekpannor eller kastruller. Variationsm&ouml;jligheterna med en lergryta &auml;r o&auml;ndliga och f&ouml;rdelarna m&aring;nga. Lergrytan &auml;r en klassiker som aldrig g&aring;r ur tiden!</p>\r\n
    <p>Anv&auml;nd helst inte samma lergryta till fisk som till anda matr&auml;tter. Har du v&auml;l tillagat fisk i din lergryta, s&aring; &auml;r det sv&aring;rt att f&aring; bort fisksmaken i den. Smaken s&auml;tter sig i lergrytans alla porer och all annan mat kan d&aring; f&aring; en l&auml;tt smak av fisk.</p>\r\n
    <h3>F&ouml;rdelar med att laga mat i lergryta</h3>\r\n
    <p>N&auml;r du lagar mat i lergryta f&aring;r du h&auml;lsosam och smakrik mat, du slipper passa maten och det st&auml;nker inte i ugnen.</p>\r\n
    <ul>\r\n
    <li>Smakerna koncentreras d&aring; aromerna stannar kvar i lergrytan</li>\r\n
    <li>N&auml;rings&auml;mnena och vitaminerna bevaras</li>\r\n
    <li>Maten blir fettsn&aring;l</li>\r\n
    <li>Inget matos</li>\r\n
    <li>Lergrytan &auml;r enkel att anv&auml;nda</li>\r\n
    <li>Perfekt till l&aring;ngkok - det sk&ouml;ter sig sj&auml;lv i ugnen</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <p>Matlagning i lergryta g&ouml;r mycket f&ouml;r f&ouml;r smak och konsistens p&aring; maten. P&aring; grund av &aring;ngan blir k&ouml;ttet saftigt och m&ouml;rt. I en lergryta kan du laga hela kycklingar, fl&auml;skkotletter, hela stekar och mycket mer. K&ouml;ttet kommer ut saftigt och fullt av smak, och eftersom de flesta lergrytor &auml;r ganska stora s&aring; kan du &auml;ven tillaga gr&ouml;nsaker p&aring; sidan om k&ouml;ttet.</p>\r\n
    <p>Lergrytor &auml;r ocks&aring; mycket popul&auml;ra bland bagare. Den por&ouml;sa leran absorberar lite av fukten fr&aring;n br&ouml;dets yta utan att l&aring;ta all &aring;nga komma undan degen, vilket resulterar i br&ouml;d med en riktigt krispig skorpa. Om du &auml;r en br&ouml;dbagare vet du att det kan vara sv&aring;rt att &aring;stadkomma i ugnen!</p>\r\n
    <h3>Sk&ouml;tselr&aring;d lergryta</h3>\r\n
    <p>Reng&ouml;r din lergryta genom att diska den i varmt vatten. Anv&auml;nd aldrig diskmedel d&aring; lergrytan kan ta smak av detta! Efter reng&ouml;ring l&auml;gger du locket upp och ned i lergrytan och st&auml;ller den luftigt. T&auml;nk p&aring; att aldrig st&auml;lla din lergryta direkt p&aring; varm spisplatta eller gasl&aring;ga och att aldrig uts&auml;tta din lergryta f&ouml;r kraftiga temperaturvariationer.</p>\r\n
    <p>Om matr&auml;tten kr&auml;ver tills&auml;ttning av vatten eller buljong, s&aring; tills&auml;tter du alltid varm v&auml;tska. N&auml;r du tar ut lergrytan ur ugnen ska du st&auml;lla den p&aring; ett grytunderl&auml;gg av kork, tr&auml; eller en ihopvikt handduk - om grytan st&auml;lls p&aring; ett kallt underlag kan den spricka.</p>\r\n
    <p>Innan du anv&auml;nder din lergryta f&ouml;r f&ouml;rsta g&aring;ngen ger du den ett ordentligt bad. Borsta d&auml;refter grytan med en diskborste ordentligt p&aring; insidan s&aring; att allt damm fr&aring;n leran tas bort. Genomfukta lergrytan i 10-15 minuter varje g&aring;ng du ska anv&auml;nda den. B&aring;de locket och underdelen ska genomfuktas.</p>\r\n
    <p>N&auml;r du anv&auml;nt din lergryta omkring 100 g&aring;nger b&ouml;r du reng&ouml;ra den med &auml;ttikvatten. Fyll underdelen med vatten och tills&auml;tt 1 dl mat&auml;ttika. S&auml;tt in grytan i ugnen och l&aring;t vattnet koka i ca 30 minuter. Detta reng&ouml;r porerna i lergrytan s&aring; att de kan suga &aring;t sig vatten - och din lergryta blir som ny! Om du inte anv&auml;nder din lergryta under l&auml;ngre tid ska den f&ouml;rvaras med de tv&aring; delarna i varandra p&aring; en luftig plats. &Auml;ven om du reng&ouml;r din lergryta noga s&aring; kommer den att &auml;ndra f&auml;rg och bli m&ouml;rkr&ouml;d - det &auml;r en effekt av att den &auml;r tillverkad av naturlig r&ouml;dlera.</p>\r\n
    <h4>T&auml;nk p&aring;...</h4>\r\n
    <ul>\r\n
    <li>att aldrig st&auml;lla in lergrytan i en varm ugn, detta kan g&ouml;ra att grytan spricker.</li>\r\n
    <li>att maten forts&auml;tter att tillagas &auml;ven efter att du tagit ut lergrytan ur ugnen. R&auml;kna med detta i tillagningstiden eller ta bort locket och ta ut maten ur grytan s&aring; snart du tagit ut den ur ugnen.</li>\r\n
    <li>att inte tills&auml;tta f&ouml;r mycket v&auml;tska n&auml;r du lagar mat i lergryta, eftersom all mat du tillagar avger v&auml;tska.</li>\r\n
    <li>att du inte beh&ouml;ver tills&auml;tta fett n&auml;r du lagar mat i lergryta. Anv&auml;nd endast fett som smaks&auml;ttning.</li>\r\n
    <li>att alltid l&aring;ta lergrytan ligga i bl&ouml;t i ca 15 minuter innan du lagar mat i den.</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <h2>Lergryta recept</h2>\r\n
    <p>Du kan laga massor av olika matr&auml;tter i en lergryta. Den passar perfekt till stek, kyckling, l&aring;ngkok och gr&ouml;nsaksr&auml;tter. Exempel p&aring; mat som passar perfekt att tillagas i lergryta:</p>\r\n
    <ul>\r\n
    <li>Gr&ouml;nsaksragu och ratatouille</li>\r\n
    <li>Bakad potatis</li>\r\n
    <li>Hela kycklingar tillsammans med gr&ouml;nsaker</li>\r\n
    <li>K&ouml;ttf&auml;rslimpa</li>\r\n
    <li>Lasagne</li>\r\n
    <li>Grytor</li>\r\n
    <li>Smulpajer</li>\r\n
    <li>Fullkornsbr&ouml;d</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <p>Vi har samlat ett g&auml;ng goda recept som du kan tillaga i din lergryta. Vad s&auml;gs om fisk i lergryta, fyllda tomater, indisk k&ouml;ttf&auml;rs eller Ratatouille? Du hittar &auml;ven R&ouml;mertopf's egna kokbok <a href="https://www.lyckasmedmat.se/tartbocker-kokbocker/592-kokbok-romertopf.html">h&auml;r</a>. Du kan som sagt tillaga i stort sett alla sorters mat i din lergryta, kom bara ih&aring;g att fukta den innan och st&auml;lla in den i kall ugn s&aring; att den v&auml;rms upp tillsammans med ugnen.</p>\r\n
    <h4>Lyckas med mat tipsar!</h4>\r\n
    <ul>\r\n
    <li>Bakpulver fungerar bra till att reng&ouml;ra lergrytor! Du kan anv&auml;nda bakpulver p&aring; envisa fl&auml;ckar men &auml;ven om smak eller lukt finns kvar i din lergryta.</li>\r\n
    </ul>
    """
  +actif: "1"
  +parent: "0"
  +image_presente: true
  +position: "10"
  +group: []
  +is_recipe: "0"
  #table: "prestablog_categorie"
  #identifier: "id_prestablog_categorie"
  #id_lang: 6
  +id_shop_list: []
  #get_shop_from_context: true
  #fieldsRequired: array:2 [
    0 => "id_shop"
    1 => "actif"
  ]
  #fieldsSize: []
  #fieldsValidate: array:5 [
    "id_shop" => "isunsignedInt"
    "actif" => "isBool"
    "parent" => "isUnsignedId"
    "position" => "isUnsignedId"
    "is_recipe" => "isBool"
  ]
  #fieldsRequiredLang: []
  #fieldsSizeLang: array:5 [
    "title" => 255
    "meta_title" => 255
    "meta_description" => 255
    "meta_keywords" => 255
    "link_rewrite" => 255
  ]
  #fieldsValidateLang: array:6 [
    "title" => "isString"
    "meta_title" => "isString"
    "meta_description" => "isString"
    "meta_keywords" => "isString"
    "link_rewrite" => "isLinkRewrite"
    "description" => "isString"
  ]
  #tables: []
  #webserviceParameters: []
  #image_dir: null
  #image_format: "jpg"
  #translator: null
  #def: array:6 [
    "table" => "prestablog_categorie"
    "primary" => "id_prestablog_categorie"
    "multilang" => true
    "fields" => array:11 [
      "id_shop" => array:3 [
        "type" => 1
        "validate" => "isunsignedInt"
        "required" => true
      ]
      "actif" => array:3 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
        "required" => true
      ]
      "parent" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "position" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_description" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_keywords" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "link_rewrite" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isLinkRewrite"
        "size" => 255
      ]
      "description" => array:3 [
        "type" => 6
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
      ]
      "is_recipe" => array:2 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
      ]
    ]
    "classname" => "CategoriesClass"
    "associations" => array:1 [
      "l" => array:3 [
        "type" => 2
        "field" => "id_prestablog_categorie"
        "foreign_field" => "id_prestablog_categorie"
      ]
    ]
  ]
  #update_fields: null
  +force_id: false
}
Laga mat i lergryta

Laga mat i lergryta

Mat i lergryta

När du lagar mat i lergryta, även kallad romargyta, koncentreras smakerna och alla näringsämnen bevaras i maten. Du behöver inte passa maten, den osar inte och du slipper rengöra ugnen efteråt. 

Oavsett om du ska laga husmanskost, medelhavsmat, asiatiskt, soppa eller fisk, så kan du använda dig av en lergryta! Lergrytan är enkel att använda - förbered ingredienserna, lägg ner dem i grytan och in i ugnen med grytan - det kan inte bli enklare! Hos oss hittar du Römertopf lergryta i olika storlekar.

Blötlägga lergryta

En ny lergryta bör du lägga i blöt i ungefär 8-10 timmar, så att den hinner suga åt sig ordentligt med vatten och bli genomfuktad innan du använder den för första gången. Sedan räcker det att den ligger i blöt i ca 10-15 minuter innan användning för att suga åt sig lite vätska. Det är också viktigt att du ställer in grytan i kall ugn, annars kan den spricka.

Du blötlägger lergrytan innan användning för att den ska avge ånga vid tillagningen vilket gör att maten inte bränns vid, samt att det gör maten saftig och god.

Använda lergryta

Du blötlägger som sagt din nya lergryta i minst 8-10 timmar innan den används. När lergrytan är ordentligt fuktig lägger du i alla ingredienser och ställer in lergrytan i en kall ugn som du värmer upp till 200-250 grader, beroende på vad du ska tillaga. Du kan ta av locket på lergrytan när det är ca 15 minuter kvar av tillagningstiden om du vill du ha lite stekyta på maten.

Du kan laga många olika sorters mat i en lergryta, nästan allt som du annars tillagar i grytor eller ugnsformar, stekpannor eller kastruller. Variationsmöjligheterna med en lergryta är oändliga och fördelarna många. Lergrytan är en klassiker som aldrig går ur tiden!

Använd helst inte samma lergryta till fisk som till anda maträtter. Har du väl tillagat fisk i din lergryta, så är det svårt att få bort fisksmaken i den. Smaken sätter sig i lergrytans alla porer och all annan mat kan då få en lätt smak av fisk.

Fördelar med att laga mat i lergryta

När du lagar mat i lergryta får du hälsosam och smakrik mat, du slipper passa maten och det stänker inte i ugnen.

  • Smakerna koncentreras då aromerna stannar kvar i lergrytan
  • Näringsämnena och vitaminerna bevaras
  • Maten blir fettsnål
  • Inget matos
  • Lergrytan är enkel att använda
  • Perfekt till långkok - det sköter sig själv i ugnen

Matlagning i lergryta gör mycket för för smak och konsistens på maten. På grund av ångan blir köttet saftigt och mört. I en lergryta kan du laga hela kycklingar, fläskkotletter, hela stekar och mycket mer. Köttet kommer ut saftigt och fullt av smak, och eftersom de flesta lergrytor är ganska stora så kan du även tillaga grönsaker på sidan om köttet.

Lergrytor är också mycket populära bland bagare. Den porösa leran absorberar lite av fukten från brödets yta utan att låta all ånga komma undan degen, vilket resulterar i bröd med en riktigt krispig skorpa. Om du är en brödbagare vet du att det kan vara svårt att åstadkomma i ugnen!

Skötselråd lergryta

Rengör din lergryta genom att diska den i varmt vatten. Använd aldrig diskmedel då lergrytan kan ta smak av detta! Efter rengöring lägger du locket upp och ned i lergrytan och ställer den luftigt. Tänk på att aldrig ställa din lergryta direkt på varm spisplatta eller gaslåga och att aldrig utsätta din lergryta för kraftiga temperaturvariationer.

Om maträtten kräver tillsättning av vatten eller buljong, så tillsätter du alltid varm vätska. När du tar ut lergrytan ur ugnen ska du ställa den på ett grytunderlägg av kork, trä eller en ihopvikt handduk - om grytan ställs på ett kallt underlag kan den spricka.

Innan du använder din lergryta för första gången ger du den ett ordentligt bad. Borsta därefter grytan med en diskborste ordentligt på insidan så att allt damm från leran tas bort. Genomfukta lergrytan i 10-15 minuter varje gång du ska använda den. Både locket och underdelen ska genomfuktas.

När du använt din lergryta omkring 100 gånger bör du rengöra den med ättikvatten. Fyll underdelen med vatten och tillsätt 1 dl matättika. Sätt in grytan i ugnen och låt vattnet koka i ca 30 minuter. Detta rengör porerna i lergrytan så att de kan suga åt sig vatten - och din lergryta blir som ny! Om du inte använder din lergryta under längre tid ska den förvaras med de två delarna i varandra på en luftig plats. Även om du rengör din lergryta noga så kommer den att ändra färg och bli mörkröd - det är en effekt av att den är tillverkad av naturlig rödlera.

Tänk på...

  • att aldrig ställa in lergrytan i en varm ugn, detta kan göra att grytan spricker.
  • att maten fortsätter att tillagas även efter att du tagit ut lergrytan ur ugnen. Räkna med detta i tillagningstiden eller ta bort locket och ta ut maten ur grytan så snart du tagit ut den ur ugnen.
  • att inte tillsätta för mycket vätska när du lagar mat i lergryta, eftersom all mat du tillagar avger vätska.
  • att du inte behöver tillsätta fett när du lagar mat i lergryta. Använd endast fett som smaksättning.
  • att alltid låta lergrytan ligga i blöt i ca 15 minuter innan du lagar mat i den.

Lergryta recept

Du kan laga massor av olika maträtter i en lergryta. Den passar perfekt till stek, kyckling, långkok och grönsaksrätter. Exempel på mat som passar perfekt att tillagas i lergryta:

  • Grönsaksragu och ratatouille
  • Bakad potatis
  • Hela kycklingar tillsammans med grönsaker
  • Köttfärslimpa
  • Lasagne
  • Grytor
  • Smulpajer
  • Fullkornsbröd

Vi har samlat ett gäng goda recept som du kan tillaga i din lergryta. Vad sägs om fisk i lergryta, fyllda tomater, indisk köttfärs eller Ratatouille? Du hittar även Römertopf's egna kokbok här. Du kan som sagt tillaga i stort sett alla sorters mat i din lergryta, kom bara ihåg att fukta den innan och ställa in den i kall ugn så att den värms upp tillsammans med ugnen.

Lyckas med mat tipsar!

  • Bakpulver fungerar bra till att rengöra lergrytor! Du kan använda bakpulver på envisa fläckar men även om smak eller lukt finns kvar i din lergryta.

6 recept

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8626 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se