Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
 •  Fri frakt över 499 kr
 •  Med omgående leverans
 • Kontakt 0920-12210
 •  120 dagar öppet köp

Lyckas med marängsmörkräm

Gör en god marängsmörkräm och smaksätt och färga den efter eget tycke och smak. Marängsmörkräm är perfekta att spritsa på cupcakes och tårtor då den är både, tålig och god.

5 av 5 (6 recensioner)
Lyckas med marängsmörkräm

Marängsmörkräm

Gör en god marängsmörkräm med vårt enkla recept! Vi rekommenderar att använda assistent när du gör krämen då det är svårt att vispa ihop en marängsmörkräm för hand. Använd även en väl rengjord rostfri bunke, annars kan det vara svårt att lyckas med marängen.

Servera marängsmörkräm rumstempererad, då smakar den som allra godast!

Recept marängsmörkräm

 • Förberedelser: ca 10 minuter
 • Tillagning: ca 20 minuter
 • Klart på: 30 minuter
 • Smörkrämen räcker till ca: 12 muffins eller 1 tårta
 • Du behöver: En kökstermometer
 • Pâtisserie
Marängsmörkrämen har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på
 • 430 kcal

Ingredienser

 • 140 g äggvitor (ca 4 st)
 • 200 g strösocker (ca 2 1/4 dl)
 • 230 g rumsvarmt smör, normalsaltat
 • 1-2 tsk vaniljsocker
 • 2 krm salt

Marängsmörkräm steg för steg:

 1. Förbered en kastrull med sjudande vatten. Mät upp strösocker och äggvita i en rostfri bunke tillhörande en assistent.
 2. Placera bunken ovanför det sjudande vattnet och rör om.
 3. Rör om hela tiden och värm till 65 grader. Mät temperaturen med en termometer. Flytta sen över bunken till din assistent.
 4. Vispa upp till en sval, fast och glansig maräng. Det är viktigt att marängen vispas sval, annars kommer smöret att smälta i nästa steg.
 5. Klicka i lite i taget av det rumstempererade smöret under vispning på medel till hög hastighet. Tillsätt även vaniljsocker och salt. Vispa till en slät marängsmörkräm.
 6. Nu har du en fin marängsmörkräm som kan användas som den är eller vidare smaksättas och färgas. Tips! Spara lite av marängsmörkrämen i andra bunkar om du vill färga flera olika färger.
 7. Du kan smaksätta din marängsmörkräm med t. ex. bärpuré. Vispa då i 1 tsk i taget av purén och låt den blandas ut helt innan du tillsätter med för att undvika att den smörkrämen spricker. Du kan även välja att bara färgsätta din kräm. Använd då förslagsvis en pastafärg och tillsätt lite färg i taget med hjälp av t. ex. en tandpetare tills du uppnått den färg du önskar.
 8. Vispa tills du har en jämn färg. Tips! För att få bort ev. större luftbubblor och få en slätare kräm att spritsa med kan du röra runt med en slev.
 9. Fyll spritspåsar med marängsmörkrämen. Se till att du fyller påsen jämnt utan att få luftfickor.
 10. Spritsa dekorativt på t.ex. muffins. Här har vi använt tre olika tyllar. Från vänster: Wilton kronbladstyll 125, Städter rostyll 12 mm, Wilton stjärntyll 32.
Vispa till en sval, fast och glansig maräng i assistent.
Klicka i smöret i den vispade marängen.
Nu har du en färdig marängsmörkräm som kan användas som den är.
Tillsätt smaksättning och/eller färg och vispa.
Fyll spritspåsar med marängsmörkrämen.
Spritsa marängsmörkräm på till exempel cupcakes.
Bilder: Cecilia Hagerling Larsson

Förslag på smaksättning till marängsmörkräm

 • 150 g (1 1⁄2 dl) bär- eller fruktpuré, t ex hallon, jordgubb, mango, passionsfrukt
 • 2–2 1⁄2 dl salt kolasås
 • 1 msk pressad citron och ev. zest från 1 ekologisk citron
 • 75 g avsvalnad smält choklad
 • 1 dl lönnsirap
 • Smakessenser (mängd efter smak)
 • Brynt smör: bryn smöret, kyl det, låt det bli rumsvarmt och vispa det sedan så det blir ljust och fluffigt

Vad används marängsmörkräm till?

Marängsmörkräm är perfekt att spritsa och dekorera till exempel tårtor och cupcakes med då den är slät och tålig. Den är stabil att använda i tårtor som fyllning eller stryka upp runt tårtan. Har den spritsats och stått i kylen är den tålig och kan enkelt hanteras utan att tappa formen.

Det är viktigt att krämen serveras rumstempererad, då smakar den som godast.

Hur ska jag smaksätta marängsmörkräm?

Du kan smaksätta din marängsmörkräm på många olika vis, till exempel med essens, choklad, bärpuré, pressad citrus, bärpulver, lakritspulver, en god kolasås etc. Det som är viktigt att tänka på när du tillsätter din smaksättning är att krämen och smaksättningen har samma temperatur, annars är det lätt att marängsmörkrämen skär sig. Tillsätter du vätska i form av bärpuréer, pressad citrus etc. är det viktigt att du vispar ned en liten mängd i taget, max 1 tsk. Smaksätter du med choklad smälter du den, låter den svalna och tillsätter lite choklad i taget. Kolasås och liknande vispar du ner lite i taget och låter det blandas ut helt innan du tillsätter mer.

Hur färgar jag marängsmörkräm?

Du kan färga marängsmörkrämen naturligt med det du smaksätter den med, till exempel bärpulver eller puréer. Vill du ha kraftigare färger kan du använda pastafärg. Tillsätt lite färg i taget för att ha kontroll på färgstyrkan. Använder du pastafärg kan du använda en tandpetare för att tillsätta färgen.

Vad gör jag om marängsmörkrämen skär sig?

Till en början, kom ihåg att det nästan alltid går att rädda en skuren marängsmörkräm. Marängsmörkräm har ett ryckte att vara svårt att lyckas med då den lätt skär sig. Men det finns knep som får krämen att så gott som alltid gå ihop igen.

 1. Om krämen ser ut att skära sig kan du testa att vispa på högsta hastighet en kort stund.
 2. Går den inte ihop kan du ta ca 1 dl av krämen och smälta i mikron några sekunder och sen vispa ner det i den skurna krämen igen. Detta kan behöva upprepas ett par gånger. Blir krämen för lös kan du ställa in den i kylen 10-15 minuter och sen vispa igen.
 3. Du kan också ställa bunken några sekunder över ett vattenbad samtidigt som du rör runt med slickepott. Om krämen skulle bli för lös kan du ställa in den i kylen 10-15 minuter och sen vispa upp igen.

Hur förvaras marängsmörkräm?

När krämen är nygjord är den mjuk och slät. Det är lättast att använda den direkt på ditt bakverk. Du kan förvara överbliven marängsmörkräm i kyl eller i frys, men då måste du låta den bli helt rumstempererad och sen vispa den mjuk och slät igen när du sen ska använda den. Förvara spritsade tårtor eller cupcakes i kylen men låt dessa bli helt rumstempererade innan servering för bästa smak.

Hur lyckas jag med spritsningen?

När du fyller spritspåsen med kräm se till att inte få med några lufthål, då kommer din spritsning bli hackig. För att få krämen extra slät och bli av med ev större luftbubblor kan du röra runt med tex en träslev i bunken precis innan du stryker upp tårtan eller fyller din spritspåse.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier SamarbetenTårtfyllningar

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se