Recept och tips egen Pizza

Hembakt pizza slår det mesta! Här har vi samlat tips och pizzarecept så att du lyckas med din pizza!

Recept och tips egen Pizza

Pizza, recept och tips

Här kommer en beskrivning hur du enkelt gör din egen pizza med riktig pizzadeg. Pizza är en maträtt som det är svårt att bli less på för pizzarecept går att variera i det oändliga, vegetarisk, skinka, ren, älg eller köttfärs det är bara den egna fantasin som sätter stopp.

Pizza

Pizzadeg

Det viktigast när du gör hemgjord pizza är pizzadegen. För att lyckas med den är det framför allt bearbetningen och att du använder ett mjöl med mycket gluten.

Grundreceptet som ger 10-12 runda normalstora pizzabottnar är:

1 liter kallt vatten
1700 gr vetemjöl special
50 gr jäst
0,4 dl olivolja
25-30 gr salt

Blanda allt utom saltet i 16 minuter på låg hastighet i din degblandare för att sedan sätta i salt och blanda ytterliggare 2 minuter. Låt sedan pizzadegen jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur innan du bakar ut pizzorna.

Pizzasås

Den vanligaste typen av sås till pizza är baserad på krossade eller passerade burktomater. Men hemma är det lika enkelt att koka pizzasåsen på färska tomater, vilka ger en godare och nyttigare sås och du kan välja vilken tomatsort du vill ha.

Tillagningen är enkel; fräs lite lök och vitlök i olivolja, slå i de hackade tomaterna. Låt koka några minuter och smaka av med färska örtkryddor, salt, svartpeppar och lite socker.

Pizzaostar

Mozzarella
Pizzaosten nr.1, en italiensk färskost som är tillverkad av opastöriserad mjölk från vattenbuffel. Finns även ”mozzarella” varianter som är tillverkade av vanlig komjölk. Den är mjuk och smälter lätt i värme och ger härliga osttrådar när du tar en pizzatugga.

Gruyère
Är en schweizisk ost som är gjord av komjölk och lagrad 6-12 månader. Det är den klassiska osten till franska varma smörgåsen Croque-monsieur men används ofta till pizza tack vare sin egenskap att smälta bra. På pizza så blandas den ofta med osten Fontina som också har bra smältegenskaper.

Pizzan

Beroende på vilken typ av pizzabotten du använder är tillvägagångssätten lite olika. Men grundprincipen är denna: baka ut din botten, täck den med pizzasås och strö på osten, toppa med din smaksättning och grädda i 250 graders ugn eller på förvärmd pizzasten eller lätt smord och förvärmd gjutjärnsstekpanna. Grädda tills pizzaosten och kanterna har bra färg.

Sallader

I Sverige använder vi oftast den klassiska pizzasalladen som ursprungligen kommer från vår första pizzeria Östergök i Stockholm. Coleslaw används oftast till grillad mat men även som pizzasallad på en del ställen. Väl värt att prova i stället för vanlig pizzasallad. Vanligt förekommande på kontinenten är att bara toppa den färdiga pizzan med lite ruccolasallad och olivolja.
Recept på en god och enkel vitkålssallad som passar perfekt som pizzasallad.

Ingredienser

Pizzasallad - Vitkålsallad

  • 0,5 dl vitvinvinäger
  • 1 msk ättika 10 %
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 0,5 dl ananas spad
  • 5 ringar skivad ananas skuren i bitar
  • 750 gr fint strimlad vitkål
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 1 tsk oregano
  • 1 strimlad röd paprika

Gör såhär

  1. Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och låt sedan salladen stå och dra i kylen ett par timmar innan servering. Denna sallad är perfekt som pizzasallad.

Pizzarecept - Pizzatyper

Panpizza
Är en amerikansk pizzatyp med lite mjukare och tjockare botten än vår vanliga pizza. Panpizza bakas i formar för att få riktiga kanter. Degen och toppingarna är samma som till ”vår” pizza.

Inbakad pizza - Calzone 
Den vanligaste inbakade pizzan i Sverige är Calzone, en pizza med dubbelvikt botten fylld med skinka, ost, tomat och örter och gräddad i pizzaugn. I Italien är det en pizza fylld med mozzarella, ricottaost, grönsaker och kött i små bitar. Pizzadegen viks dubbel och trycks igen ordentligt i kanterna för att sedan friteras. Enligt Wikipedia kommer namnet från det italienska ordet calza som betyder strumpa.

Vanligaste pizzorna

Är en pizza med tunn botten innehållande ost, tomatsås och olika toppingar. Den ska helst bakas i en vedeldad pizzaugn där man kan komma upp i riktigt höga temperaturer (upp till 400 grader). Nu är det inte så många av oss som har det hemma utan det går bra att använda sig av en förvärmd pizzasten eller en stor gjutjärnspanna i ugnen för att få en krispig botten. En av de äldsta pizzorna är Frutti di mare (havets frukter) som har fått sitt namn av italienska fiskare redan i början av 1700 talet. Capricciosa som i Sverige är en pizza med tomat, ost, skinka och champinjoner är i Italien en pizza med tomat, kokt skinka, oliver, mozzarella, kronärtskockor och toppad med olivolja.

Snabb Pizza med färdiga ingredienser

Kategorier: Mat och bakningstips

Dela



6968 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Rana A 2018/06/20
bäst sockerpasta
fin
Rana A 2018/06/20
fin
bra
Rana A 2018/06/20
fin
bra
Peter Englund 2018/06/17
Tårtfat till bröllopstårtan
Köpte ett tårtfat i tre etage och är supernöjd. Både med fatet och hur snabb leveransen var.
Helén Littkvist 2018/06/17
Pålitliga, snabb service, bra varor.
Bra varor, snabb service. Är supernöjd med dom varor som jag fått, hitintills. Skulle dock önska att det fanns med en...

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.67