Matbröd

Matbröd

Doften av nybakat bröd som sprider sig i köket är väl nästan det bästa som finns? Här hittar du recept och tips på hur du enkelt lyckas med ditt eget bröd.

Hur man bakar bröd

Det är nästan ett måste med en bra köksassistent till exempel en KitchenAid för att man ska få ett bra bröd. För att man ska få ut maximalt av glutentrådarna så bör man blanda degen långsamt och i ca 17 minuter sedan tillsätter man saltet och blandar ytterligare två minuter. Ska man göra det för hand så orkar man inte baka så ofta.

Bra saker att ha när du bakar bröd

Köksassistent som rymmer en deg på 1 liter vätska.
Köksvåg som väger upp till minst 2 kg.
Digital kökstermometer, gärna trådlös.
Brödform i teflon där brödet inte fastnar så lätt.
Brödduk till att täcka brödet när det är klart.

Detta behöver du för ett gott bröd

6,5 dl kallt vatten
ca 1100gr vetemjöl special
1 msk god olivolja
1 msk brödsirap eller honung
1 msk äpplecidervinäger
25 gr färsk jäst
15-20 gr salt
1 tsk flingsalt
2 msk vallmofrö eller sesamfrö

Så här bakar du bröd

1. Mät upp jäst, vatten, olja och vinäger väg mjölet lägg ned allt i degblandaren.

Blanda brödet i mixer

2. Blanda degen långsamt i 17 minuter, tillsätt saltet och blanda ytterligare två minuter.

3. Smörj en teflonform (ca 35*28*7 cm) med lite olivolja, stjälp upp degen och tryck ut den jämt över hela formen. Strö vallmofrö och flingsalt över och tryck fast dem lite lätt i degen med handflatan.

Bröd i brödform

4. Täck formen med plastfilm och låt den jäsa i ca 2 timmar

  Inplastat bröd i bakformBröd som jäser

5. Värm ugnen till 230 grader och sätt in brödet. Efter tio minuter sänker du värmen till 190 grader och gräddar brödet till det har en kärntemperatur på 97 grader. Kontrollera med kökstermometern.


6. Stjälp upp brödet på ett bakgaller, täck det sedan med en bakduk. Låt det svalna helt och dela brödet i 3-4 bitar. Frys in alla utom en och ta ut resten allt eftersom du behöver dem.

Bröd under brödduk

Fler brödrecept:
Hittar ni här!


Varför blev mitt bröd hårt och/eller torrt?

Du lät inte degen jäsa tillräckligt länge.
Du hade för mycket mjöl i degen.
Du knådade degen för kort tid.
Det var för mycket fett i degen.
Degvätskan var för varm.

Varför smakar mitt bröd jäst?

Brödet var inte färdiggräddat.
Degen hade inte jäst tillräckligt länge.
Det var för mycket jäst i degen.

Varför jäser inte min deg?

Det var för kallt på jäsplatsen. Temperaturen bör vara minst 20° för att degen ska jäsa ordentligt.
Degen var inte plastad/övertäckt så det har dragit kall luft på degen under jäsningen.
Degvätskan var för varm eller för kall.
Degen knådades för lång/kort tid.
Jästen var gammal.

Lyckas med mat tipsar!

  • Du kan gärna göra degen dagen innan och låta den jäsa i kylen över natten. Ta ut den på morgonen och låt den stå i rumstemperatur i ca 1 timme innan du gräddar av det.
Mer

21 Recept



7215 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Birgitta... 2018/12/10
Bra o suverän butik
Supernöjd med mina varor jag köpt. Snabb leverans o jättebra priser!a
Gunilla Fransson 2018/12/09
Bra affär
Jag är väldigt nöjd med snabbt köp och leverans. Har inte hunnit använda varorna jag köpt men allt ser väldigt bra...
Ing-Marie 2018/12/08
Snabbt och bra
Lått att hitta det jag ville ha. Snabb leverans och bra pris
Elham 2018/12/08
Bra
Jag tycker era varor är av bra kvalité och det är en supersnabb leverans, uppskattar verkligener sida och kommer 100%...
Cecilia 2018/12/07
Toppen
Kommer absolut handla igen!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.69