Matbröd

Matbröd

Doften av nybakat bröd som sprider sig i köket är väl nästan det bästa som finns? Här hittar du recept och tips på hur du enkelt lyckas med ditt eget bröd.

Hur man bakar bröd

Det är nästan ett måste med en bra köksassistent till exempel en KitchenAid för att man ska få ett bra bröd. För att man ska få ut maximalt av glutentrådarna så bör man blanda degen långsamt och i ca 17 minuter sedan tillsätter man saltet och blandar ytterligare två minuter. Ska man göra det för hand så orkar man inte baka så ofta.

Bra saker att ha när du bakar bröd

Köksassistent som rymmer en deg på 1 liter vätska.
Köksvåg som väger upp till minst 2 kg.
Digital kökstermometer, gärna trådlös.
Brödform i teflon där brödet inte fastnar så lätt.
Brödduk till att täcka brödet när det är klart.

Detta behöver du för ett gott bröd

6,5 dl kallt vatten
ca 1100gr vetemjöl special
1 msk god olivolja
1 msk brödsirap eller honung
1 msk äpplecidervinäger
25 gr färsk jäst
15-20 gr salt
1 tsk flingsalt
2 msk vallmofrö eller sesamfrö

Så här bakar du bröd

1. Mät upp jäst, vatten, olja och vinäger väg mjölet lägg ned allt i degblandaren.

Blanda brödet i mixer

2. Blanda degen långsamt i 17 minuter, tillsätt saltet och blanda ytterligare två minuter.

3. Smörj en teflonform (ca 35*28*7 cm) med lite olivolja, stjälp upp degen och tryck ut den jämt över hela formen. Strö vallmofrö och flingsalt över och tryck fast dem lite lätt i degen med handflatan.

Bröd i brödform

4. Täck formen med plastfilm och låt den jäsa i ca 2 timmar

  Inplastat bröd i bakformBröd som jäser

5. Värm ugnen till 230 grader och sätt in brödet. Efter tio minuter sänker du värmen till 190 grader och gräddar brödet till det har en kärntemperatur på 97 grader. Kontrollera med kökstermometern.


6. Stjälp upp brödet på ett bakgaller, täck det sedan med en bakduk. Låt det svalna helt och dela brödet i 3-4 bitar. Frys in alla utom en och ta ut resten allt eftersom du behöver dem.

Bröd under brödduk

Fler brödrecept:
Hittar ni här!


Varför blev mitt bröd hårt och/eller torrt?

Du lät inte degen jäsa tillräckligt länge.
Du hade för mycket mjöl i degen.
Du knådade degen för kort tid.
Det var för mycket fett i degen.
Degvätskan var för varm.

Varför smakar mitt bröd jäst?

Brödet var inte färdiggräddat.
Degen hade inte jäst tillräckligt länge.
Det var för mycket jäst i degen.

Varför jäser inte min deg?

Det var för kallt på jäsplatsen. Temperaturen bör vara minst 20° för att degen ska jäsa ordentligt.
Degen var inte plastad/övertäckt så det har dragit kall luft på degen under jäsningen.
Degvätskan var för varm eller för kall.
Degen knådades för lång/kort tid.
Jästen var gammal.

Lyckas med mat tipsar!

  • Du kan gärna göra degen dagen innan och låta den jäsa i kylen över natten. Ta ut den på morgonen och låt den stå i rumstemperatur i ca 1 timme innan du gräddar av det.
Mer

21 Recept

  • Brioche Hamburgerbröd
    Kategorier: Matbröd

    Betyg: 3.7 av 5 (43 röster)

    Ett gott och smakrikt briochebröd som vi bakar till Hamburgerbröd med två sorters mjöl.

    Läs mer

  • Bröd i Gjutjärnsgryta
    Kategorier: Frukostbröd , Matbröd

    Betyg: 3.74 av 5 (23 röster)

    Det här brödet är både riktigt gott och riktigt enkelt och kräver inte mer än 4 ingredienser. Det gräddas i en gjutjärnsgryta vilket gör att brödet får ett härligt segt inre och en hård skorpa. Valnötterna kan du byta ut mot annan valfri smaksättning, till exempel pinjenötter, rivna morötter, kryddor eller pumpafrön.

    Läs mer

  • Grahamsbröd
    Kategorier: Frukostbröd , Matbröd

    Betyg: 3.56 av 5 (9 röster)

    Ett gott Grahamnsbröd med textur, bakat på vetemjöl special och grahamsmjöl.

    Läs mer

  • Ciabatta
    Kategorier: Matbröd

    Betyg: 3.42 av 5 (12 röster)

    Goda, naturella ciabatta bakad på en enkel fördeg som smakar som att de är bakade med surdeg.

    Läs mer

  • Eget Pitabröd
    Kategorier: Matbröd

    Betyg: 4.11 av 5 (9 röster)

    Detta blir ett perfekt pitabröd, fyll med valfri fyllning och njut. Om du vill kan du göra dem lite mindre i storlek och använda dem som hamburgerbröd.

    Läs mer

  • Äpple och havrebröd
    Kategorier: Frukostbröd , Matbröd

    Betyg: 4 av 5 (2 röster)

    Ett bröd med äpple- och havresmak. Vi kalljäser det över natten och gräddar på baksten för att få den riktigt tjocka och goda brödskorpan.

    Läs mer

  • Scones med jordgubbar
    Kategorier: Frukostbröd , Matbröd

    Betyg: 0 av 5 (0 röster)

    Scones passar lika bra till frukost som till eftermiddagsfikat. Dessa somriga scones innehåller jordgubbar och är riktigt goda!

    Läs mer

  • Tranbärsbröd
    Kategorier: Frukostbröd , Matbröd

    Betyg: 4 av 5 (2 röster)

    Ett gott och saftigt bröd gjort på fördeg samt en skållning med rågkross, med superbären tranbär och nyttiga pumpakärnor.

    Läs mer

  • Kalljäst Lingonbröd
    Kategorier: Frukostbröd , Matbröd

    Betyg: 4.4 av 5 (5 röster)

    Kalljäst lingonbröd som jäser över natten och gräddas på bakhäll för att få den riktigt tjocka och frasiga brödskorpan. Lingonsylten gör brödet extra saftigt och ger en fräsch underton.

    Läs mer

  • Vitlöksbröd
    Kategorier: Matbröd

    Betyg: 3.5 av 5 (2 röster)

    Recept på ett vitlöksbröd som är enkelt att göra och går bra att frysa in om du vill. Prova gärna att kalljäsa brödet över natten för ett ännu bättre bröd.

    Läs mer

  • Kalljäst Bröd med grahamsmjöl
    Kategorier: Frukostbröd , Matbröd

    Betyg: 2.75 av 5 (4 röster)

    Ett kalljäst bröd med grahamsmjöl smaksatt med lite vinäger för att få den rätta syran. Ett bröd som även är riktigt bra som rostat bröd på frukostbordet.

    Läs mer

  • Valnötsbröd
    Kategorier: Fördeg till bröd , Matbröd

    Betyg: 3.67 av 5 (3 röster)

    Enkelt och gott valnötsbröd med en skållning på havregryn och smak av valnöt.

    Läs mer

  • Matbröd med rågkross
    Kategorier: Frukostbröd , Matbröd

    Betyg: 3 av 5 (2 röster)

    Ett gott och saftigt bröd som vi använder en skållning på rågkross för att få smak, saftighet och lång hållbarhet.

    Läs mer

  • Vitt formbröd
    Kategorier: Matbröd

    Betyg: 3 av 5 (7 röster)

    Ljust, enkelt bröd med syra från fördeg av råg och seghet av en skållning på havregryn.

    Läs mer

  • Manitobabröd
    Kategorier: Matbröd

    Betyg: 3 av 5 (3 röster)

    Ett ljust bröd med lite tuggmotstånd, bakat på manitoba cream och grahamsmjöl. Knaprig yta och lite segt inuti.

    Läs mer

  • Brytbröd
    Kategorier: Frukostbröd , Matbröd

    Betyg: 0 av 5 (0 röster)

    Recept på ett brytbröd smaksatt med sirap, toppat med vallmofrö och penslat ägg för att få den vackra gyllenbruna ytan. För djupare smak kan du med fördel kalljäsa brödet i kylen över natten.

    Läs mer

  • Bröd i långpanna
    Kategorier: Matbröd

    Betyg: 4.75 av 5 (4 röster)

    Ett enkelt och mycket gott bröd gräddat i ugnsplåt, gjort på fördeg med rågmjöl och en havreskållning.

    Läs mer

  • Kalljäst bröd på dinkelmjöl
    Kategorier: Frukostbröd , Matbröd

    Betyg: 0 av 5 (0 röster)

    Lite syrligt och kalljäst bröd på dinkelmjöl och balsamvinäger. Jäs brödet i kylskåpet över natten och grädda det dag två.

    Läs mer

  • Dinkelbröd med Vallmofrö
    Kategorier: Matbröd

    Betyg: 4 av 5 (2 röster)

    Ett härligt lite syrligt dinkelbröd toppat med vallmofrö och flingsalt. Segt innandöme och knaprig god skorpa.

    Läs mer

  • Mandel- och rågbröd
    Kategorier: Fördeg till bröd , Frukostbröd , Matbröd

    Betyg: 3 av 5 (2 röster)

    Ett nyttigt, lite grövre bröd med en skållning på mandel, pumpakärnor och rågkross.

    Läs mer

  • Knådfritt bröd med Västerbottenost
    Kategorier: Matbröd

    Betyg: 0 av 5 (0 röster)

    Ett härligt bröd med västerbottenost som går snabbt att slänga ihop. Vill du ha nybakt bröd till lunchen eller middagen så har du med hjälp av detta recept ett gott, rykande färskt bröd på ungefär 1 timme!

    Läs mer



8086 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Sandra 2020/07/07
Kommer handla igen!
Snabbt, smidigt och rätt ner i brevlådan! Bättre blir det inte!
Camilla Höglund 2020/07/06
Kökssaker
Dom har fina saker beställer ofta älskar deras butik.
rina b 2020/07/04
Bra affär!
Jag tycker att köpa hos er.
Lena Bergström 2020/07/04
Mycket nöjd!
Som alltid, snabb leverans och bra grejer!!
Jenny 2020/07/04
Kanon
Snabb leverans och enkelt att beställa.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här