Matbröd med rågkross

Ett gott och saftigt bröd som vi använder en skållning på rågkross för att få smak, saftighet och lång hållbarhet.

Matbröd med rågkross

Ingredienser

Matbröd med rågkross

  • Fördeg:
  • 15 g jäst
  • 150 g vetemjöl
  • 50 g Grovt rågmjöl
  • 250 g vatten
  • Skållning:
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl kokande vatten
  • Huvuddeg:
  • Fördegen
  • Skållningen
  • 250 g vetemjöl
  • 550 g manitoba cream
  • 450 g vatten
  • 30 g salt

Gör så här

  1. Rör ihop fördegen och låt den stå i rumstemperatur i 10-12 timmar.
  2. När det sedan är dags att börja med huvuddegen, så rör du först samman skållningen på rågkross och kokande vatten.
  3. Blanda sedan fördegen med vetemjöl, manitoba cream och vatten. Låt maskinen gå i 6-7 minuter. Degen ska vara seg och bilda trådar. Låt degen vila i 10-15 minuter.
  4. Blanda sedan i skållningen, låt den fördelas väl i degen. Häll sedan i saltet och blanda degen i sammanlagt 5 minuter.
  5. Dela degen i två lika stora delar, rulla dem hårt och lägg degen i två oljade brödformar ca 35 cm täck med kökshandduk och låt jäsa 2-3 timmar.
  6. Förvärm ugnen till 250°C. Ställ in dina brödformar i botten ugnen och låt brödet baka i ca 10 minuter, sänk därefter värmen till 200°C och grädda ytterligare 20 minuter. Sätt sedan in en termometer i brödet och grädda tills den visar en kärntemperatur på 97 grader.
  7. Stjälp upp bröden på bakgaller och låt svalna under kökshandduk.

Lyckas med mat tipsar!

  • Vill du ha ett grövre bröd så kan du byta ut manitoba cream mot grahamsmjöl.
  • Varför skålla mjölet? Jo för då binder mjölet större mängder vatten utan att bli klistrig. Brödet blir elastiskt och saftigt, och dessutom håller sig brödet längre än annat bröd.
  • Använd en snittkniv för att snitta snygga mönster i ditt bröd.

Kategorier: Frukostbröd , Matbröd

Dela



7513 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Ingela 2019/07/15
Rekommenderar
Superbra och jättefina varor samt otroligt snabb leverans. Tog bara en dag, fast jag bor så avsides. Jag är såå nöjd,
Liselotte Jonsson 2019/07/15
Prefekta formar
Har köpt tre pajformer rektangulära samt en kvadratisk de är redan invigda och så bra. Snabb leverans och allt rätt.
Lilia 2019/07/11
beställning
Så nöjd med produkten,snabb leverans
Janna André 2019/07/10
cream of tartar
kan verkligen rekommendera denna när du gör maräng. Blir en helt annan konsistens på den och ska du vända ner det i...
Janna André 2019/07/10
cockies and cream
mycket god, använde denna till att fylla pralinskal! tillsatte även lite fint krossade oreokex för mer knaster!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.69