Pecannötspaj är gudomligt gott! Vårt recept erbjuder en krispig pajdegsbotten med pecannötter i en sammetslen sås med smak av kola. Pajen praktiskt taget som smälter i munnen! Inte konstigt att den är en av våra absoluta favoritpajer! Pecannötspajen tar ungefär 1,5 timmar att göra och ger dig 12-14 läckra pajbitar att bjuda på.. eller äta själv! ;)
Ingredienser
- Pajskal
- 3 dl vetemjöl
- 120 gr smör
- 3 krm strösocker
- 3 msk vatten
- Pecanfyllning
- 120 gr smör
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk maizenamjöl
- 3 dl ljus sirap
- 1,2 dl strösocker
- 3 krm salt
- 2 ägg lätt vispade
- 1 tsk vaniljextrakt
- 175 gr finhackade pecannötter
Gör så här
-
Pajskal
-
Blanda ihop alla ingredienser till en smidig deg. Tryck ut degen i en hög springform med löstagbara kanter eller en pajform med löstagbar botten.
-
Vispa upp äggen lätt.
-
Pensla pajskalet med lite av de uppvispade äggen och nagga i botten och på sidorna, ställ sedan in frysen tio minuter.
-
Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 graders ugn.
-
Fyllning
-
Koka upp smör, socker, sirap, vetemjöl, salt och maizenamjöl i en rostfri kastrull och låt det hela sjuda i tre minuter under omrörning.
-
Finhacka pecannötterna men spara några till garneringen.
-
Tag av från värmen och låt fyllningen svalna till rumstemperatur. Blanda sedan i nötter, vaniljextrakt och de lättvispade äggen.
-
Slå fyllningen i det förgräddade pajskalet, toppa med de hela pecannötterna och grädda sedan pajen 35-40 minuter i 175 graders ugn.
-
Kyl ner pajen i minst två timmar innan servering.
Lyckas med mat tipsar!
- Servera pajen med en riktigt god, äkta vaniljglass eller en lättvispad grädde.
- Du kan även servera pajen garnerad med Tahinigrädde! Blanda 2 matskedar tahini, 1 matsked vispgrädde och 2 matskedar brunt socker i en liten skål. Värm i mikrovågsugnen i ca 40 sekunder. Rör sedan om tills blandningen är jämn, utan klumpar. Kyl till rumstemperatur och häll sedan blandningen i en skål med 2,25 dl vispgrädde och 1 tsk vaniljextrakt. Vispa tills mjuka toppar bildas.
- Du kan baka pajen dagen innan den ska serveras, den hinner bara gotta till sig lite extra!
- För att göra en chokladverison av din pecannötspaj kan du smälta 75 g mörk choklad och blanda i det smörblandningen efter den kokat färdigt. Du kan även tillsätta 0,5 dl kakao i pajdejen! Ringla sedan över lite smält choklad på toppen. Mums!
- Börjar din paj bli bränd på toppen men den inte är färdiggräddad? Ta aluminiumfolie och lägg över pajen i ugnen!
- Använd keramiska kulor när du bakar ditt pajskal! Kulorna leder värme och hjälper till att förhindra blåsbildning samt att degen krymper under gräddning.
- Gör pecannötstarteletter med hjälp av tartelettformar eller en praktisk tartelettsilikonform!
- Vill du ha mer smarta tips på hur du ska lyckas med pajskalet? Kolla in vår Pajskalsguide!
fru
Än så länge så är det bra