Pajdeg

Pajdeg kräver sällan särskilt många ingredienser, den görs oftast på smör, mjöl, vatten och salt. Du kan knåda ihop pajdeg antingen för hand eller i en matberedare. I en matberedare är det lättare att få degen ordentligt blandad, men det går lika bra för hand. Tänk dock på att inte knåda degen för länge, då kan den bli seg. Ingredienserna i pajdegen ska precis blandas ihop och få bra konsistens.

Pajdeg

Vårt beprövade grundrecept på pajdeg, du kan enkelt byta ut vetemjöl mot ditt eget favoritmjöl. 

Grundrecept Pajdeg

Räcker till en pajform ca 24 cm i diameter

Ingredienser

3,5 dl vetemjöl
150 gr smör
2 msk kallt vatten
1 ägg till pensling
0,5 tsk salt

Gör så här

1. Mät upp mjölet och saltet.
2. Skär smöret i kuber och finfördela det i mjölet för hand eller i matberedare.
3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut degen i en springform (ca 25 cm i diameter). Nagga degen med en gaffel. Låt sen degen stå svalt i 15-30 min, alternativt kan du ställa in den i frysen i några minuter.
5. Vispa upp ägget och pensla det på pajskalet innan förgräddningen.
6. Sätt ugnen på 200°C
7. Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter.


Du kan byta ut en del av mjölet i pajdegen till ett grövre mjöl, till exempel Grahamsmjöl.

pajdeg

Använd med fördel springformar eller pajformar med löstagbar botten, men fasta pajformar går också bra. Antingen kan du kavla ut degen, lite mjöl och en vanlig kavel räcker, eller så kan du trycka ut degen direkt i formen. Pajdeg är oftast så fet att formen inte behöver smörjas.

pajskalet i springform.

Nagga pajskalet med en gaffel innan du förgräddar det, annars kan det blåsa upp sig i ugnen. Pensla även pajskalet med ett uppvispat ägg och ställ in det i frysen en stund innan du förgräddar – detta för att skalet inte ska bli blött och mosigt om du använder en blötare fyllning. Ett tips är att fylla pajskalet med okokta, gula ärter när man förgräddar det, så hålls skalet på plats i formen.
Det går alldeles utmärkt att förbereda en pajdeg, eller ett pajskal, och förvara det gräddat eller ogräddat i kylen.

Pajskalet inna pensling.

Penslat pajskal.

gräddat grahamspajskal

Lyckas med mat tipsar!

  • När du gör äggstanningen till pajens fyllning är det bra att koka upp mjölken och/eller grädden först. Detta gör man för att slippa vattniga ”blåsor” i pajen.
  • Testa olika smaksättningar i degen: finhackade örtkryddor, rivet citronskal, torkad smulad chili, curry, kanel, paprikapulver, ingefära, sesamfrön eller finhackade nötter.
  • Bakningskulor håller degen på plats! Klä formen – ovanpå degen - med bakplåtspapper och fyll på med bakningskulor. Då håller sig degkanterna på sin plats. Efter gräddning är det bara att lyfta upp papperet och diska av bakningskulorna som kan användas om och om igen!
  • Undvik att knåda degen för länge, den blir svårkavlad! En pajdeg ska aldrig överarbetas.
  • Så klär du formen med deg: Kavla ut degen, låt vila en stund. Kavla igen, rulla upp degen på kaveln och lägg över pajformen.
  • En form i metall, exempelvis aluminium, leder värmen bättre än porslin och glas. Det gör pajskalet frasigare. Tänk på att grädda pajdegen lite längre om du använder en form av glas.
  • Vill du skippa gluten eller skär du ner på kolhydrater? Pajdeg går att baka på många olika mjölsorter och olika mjölsorter ger olika resultat! Byt ut mjölet mot mandelmjöl eller havremjöl. Andra alternativ är rismjöl eller soyamjöl. En matsked fiberhusk gör pajbotten saftigare! Huvudregeln är att ju mindre protein mjölet innehåller, desto frasigare blir din pajbotten. Deg som är gjord på ett proteinfattigt mjöl, med cirka åtta procent protein, är också oftast det som är svårast att hantera. En pajdeg som baseras på fullkornsmjöl ger ett kornigare och mindre sprött resultat.
  • Salt är en liten men ack så viktig del av ett pajdegsrecept. Saltet är smakförhöjande och förstärker också mjölets gluten – vilket gör degen lättare att kavla. Flingsalt eller finsalt? Båda funkar lika bra!
  • Var noga med mängden vatten i din pajdeg. För stor mängd vatten gör degen kletig och med för lite vatten riskerar degen att spricka när du kavlar den.
  • Lite socker i degen förhöjer både smak och färg på pajskalet. En deg som toppas med socker skapar en läcker crunch och en vackert glansig yta.
  • Spraya din pajform med non-stick spray, ett sprayfett av vegetabiliska oljor som gör att pajbotten lossnar utan problem.

Kategorier: Pajrecept



7757 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Kajsa g 2019/12/10
Bra!
Snabb leverans, bra kontakt och Mkt fina produkter
Robert Lindeman 2019/12/10
Diverse köp
Helt suverän från första stund. Ska utan tvekan beställa igen
Kristina 2019/12/09
Super nöjd
Snabb leverans, bra kvalite på sakerna, bra service Nöjd med allt jag beställt
Lena Edlund 2019/12/08
Fungerade brs
Snabb och bra fungerande leverans!
Josefine 2019/12/08
Bästa bakbutiken!!
Dom har allt man behöver!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här