Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp
CategoriesClass {#720
  +id: 10
  +id_shop: "1"
  +title: "Pajrecept"
  +meta_title: " Femton Pajrecept du borde prova "
  +meta_description: "Här hitta du Lyckas med mats pajrecept, allt från Västebottenpaj till äppelpaj med citron och mandel."
  +meta_keywords: "Formar & Kakformar>Pajformar"
  +link_rewrite: "pajrecept"
  +description: """
    <p>En av v&aring;ra mest &auml;lskade r&auml;tter b&aring;de till vardag och fest &auml;r pajen. Pajer g&aring;r att variera i o&auml;ndlighet och kan vara allt ifr&aring;n den enklaste anr&auml;ttningen utifr&aring;n vad du r&aring;kade ha i skafferiet till klassiska recept som Shepherds Pie, recept som n&auml;stan &auml;r heliga f&ouml;r vissa. Inte m&aring;nga r&auml;tter kan som universalr&auml;tten paj varieras s&aring; att den kan vara b&aring;de f&ouml;rr&auml;tt, huvudr&auml;tt, efterr&auml;tt, buff&eacute;inslag, utm&auml;rkt picknickr&auml;tt och suver&auml;n matl&aring;da.<br /> Pajer &auml;r ett viktigt inslag i m&aring;nga kulturers h&ouml;gtider. Vad vore den svenska kr&auml;ftskivan utan en kompletterande v&auml;sterbottenostpaj, vilken amerikan kunde fira Halloween utan en pumpkin pie p&aring; pumpa eller Thanksgiving utan en sweet potatoe pie p&aring; s&ouml;tpotatis? Och &auml;r inte sensommarens &auml;ppelpaj ett m&aring;ste?</p>\r\n
    <h2>Klassisk paj</h2>\r\n
    <p>Pajdegen i matpajerna &auml;r en enkel deg av mj&ouml;l, sm&ouml;r, salt och vatten men kan ibland &auml;ven inneh&aring;lla &auml;gg. I Sverige g&ouml;r vi helst v&aring;ra matpajer ot&auml;ckta, med en &auml;ggstanning som i en fransk quiche lorraine, medan man i USA f&ouml;redrar pajerna t&auml;ckta med ett lock av pajdeg. I Storbritannien &auml;r k&ouml;ttpajer som Sheperds Pie och Kidney Pie i det n&auml;rmsta nationalr&auml;tter. Pajformarna varierar i storlek och utf&ouml;rande beroende p&aring; vilken paj man tillagar, <a href="https://www.lyckasmedmat.se/117-pajformar">Lyckasmedmat.ses Pajformar hittar du h&auml;r.</a></p>\r\n
    <h2>Smulpaj</h2>\r\n
    <p>N&aring;got vi ocks&aring; ser som en av v&aring;ra svenskaste r&auml;tter m&aring;ste v&auml;l vara v&aring;r &auml;lskade smulpaj. Vare sig det &auml;r bl&aring;b&auml;r, hallon, &auml;pple, rabarber eller vad annan frukt eller b&auml;r som &auml;r i s&auml;song &auml;r smulpajen en gudag&aring;va i hur enkelt det &auml;r att kasta ihop en himmelsk efterr&auml;tt eller fikatillbeh&ouml;r. Bara ett enkelt lager av smuldeg &ouml;ver, kanske med havregryn f&ouml;r en nyttigare och mer robust k&auml;nsla. En klassiker s&aring; enkel att variera!<br /> &Auml;ven de amerikanska efterr&auml;ttspajerna &auml;r v&auml;lk&auml;nda, s&aring;som pecan pie eller key lime pie som vi mest k&auml;nner till namnet, men &auml;r en syrlig paj inte helt olik v&aring;r favorit citronmar&auml;ngpajen, uppkallad efter keylimefrukterna den inneh&aring;ller och deras ursprungsort Florida Keys.</p>\r\n
    <p>Att pajerna &auml;r en av svenskarnas favoriter syns p&aring; att ordet &auml;ppelpaj &aring;r 2012 som varje &aring;r kommer bland v&aring;ra mest googlade ord n&auml;r det kommer till mat och dryck. Det finns o&auml;ndligt m&aring;nga pajrecept, och vi vill bjuda p&aring; n&aring;gra av v&aring;ra b&auml;sta h&auml;r. Kanske kan du hitta din framtida paradr&auml;tt ibland dem.</p>\r\n
    <h2>Pajrecept klassiskt pajskal</h2>\r\n
    <p>H&auml;r &auml;r ett recept p&aring; ett klassiskt pajskal. Anv&auml;nd pajreceptet som bas till gr&ouml;nsakspaj, skinkpaj, kycklingpaj och mycket andra goda pajer.</p>\r\n
    <ul>\r\n
    <li><span itemprop="prepTime" content="PT30M">F&ouml;rberedelser: ca 30 minuter</span>.</li>\r\n
    <li>Tillagning: <span itemprop="cookTime" content="PT1H">ca 1 timme</span></li>\r\n
    <li>Klart p&aring;: 1,5 timmar<span itemprop="totalTime" content="PT1H30M"><br /></span></li>\r\n
    <li><span itemprop="recipeYield" content="6">6 portioner</span></li>\r\n
    <li itemprop="recipeCuisine">P&acirc;tisserie</li>\r\n
    <li itemprop="recipeCategory">Pajrecept</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <div itemprop="nutrition" itemscope="" itemtype="https://schema.org/NutritionInformation">Pajskal har ett uppskattat n&auml;ringsv&auml;rde per 100 gram p&aring;\r\n
    <ul>\r\n
    <li itemprop="calories">130 kcal</li>\r\n
    </ul>\r\n
    </div>\r\n
    <h2>Klassiskt pajrecept</h2>\r\n
    <div id="lmm-entry" class="row">\r\n
    <div class="col-xs-12 col-md-4">\r\n
    <div class="lmm_blog_box_style">\r\n
    <div class="stylebox__content">\r\n
    <h2 class="blog_lmm_title">Ingredienser</h2>\r\n
    </div>\r\n
    <ul id="left_lmm_entry">\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">3,5 dl vetemj&ouml;l</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">150 g sm&ouml;r</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">2 msk kallt vatten</li>\r\n
    </ul>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <div class="col-xs-12 col-md-8">\r\n
    <div class="lmm_blog_box_style">\r\n
    <div class="stylebox__content_right">\r\n
    <h2 class="blog_lmm_title">G&ouml;r s&aring; h&auml;r</h2>\r\n
    </div>\r\n
    <ol id="right_lmm_entry">\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">S&auml;tt ugnen p&aring; 200 grader.</li>\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">Sk&auml;r sm&ouml;ret i sm&aring; kuber och finf&ouml;rdela mj&ouml;let f&ouml;r hand eller i en matberedare.</li>\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">Tills&auml;tt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.</li>\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">Tryck ut degen i en springform (ca 25 cm i diameter). Nagga degen med en gaffel. L&aring;t sen degen st&aring; svalt i 15-30 min, alternativt kan du st&auml;lla in den i frysen i n&aring;gra minuter.</li>\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">Nagga skalet och l&aring;t det st&aring; svalt i 15-30 minuter, alternativt st&auml;ll in det i frysen i n&aring;gra minuter.</li>\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">F&ouml;rgr&auml;dda pajskalet i 10-15 minuter.</li>\r\n
    </ol></div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>
    """
  +actif: "1"
  +parent: "0"
  +image_presente: true
  +position: "19"
  +group: []
  +is_recipe: "1"
  #table: "prestablog_categorie"
  #identifier: "id_prestablog_categorie"
  #id_lang: 6
  +id_shop_list: []
  #get_shop_from_context: true
  #fieldsRequired: array:2 [
    0 => "id_shop"
    1 => "actif"
  ]
  #fieldsSize: []
  #fieldsValidate: array:5 [
    "id_shop" => "isunsignedInt"
    "actif" => "isBool"
    "parent" => "isUnsignedId"
    "position" => "isUnsignedId"
    "is_recipe" => "isBool"
  ]
  #fieldsRequiredLang: []
  #fieldsSizeLang: array:5 [
    "title" => 255
    "meta_title" => 255
    "meta_description" => 255
    "meta_keywords" => 255
    "link_rewrite" => 255
  ]
  #fieldsValidateLang: array:6 [
    "title" => "isString"
    "meta_title" => "isString"
    "meta_description" => "isString"
    "meta_keywords" => "isString"
    "link_rewrite" => "isLinkRewrite"
    "description" => "isString"
  ]
  #tables: []
  #webserviceParameters: []
  #image_dir: null
  #image_format: "jpg"
  #translator: null
  #def: array:6 [
    "table" => "prestablog_categorie"
    "primary" => "id_prestablog_categorie"
    "multilang" => true
    "fields" => array:11 [
      "id_shop" => array:3 [
        "type" => 1
        "validate" => "isunsignedInt"
        "required" => true
      ]
      "actif" => array:3 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
        "required" => true
      ]
      "parent" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "position" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_description" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_keywords" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "link_rewrite" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isLinkRewrite"
        "size" => 255
      ]
      "description" => array:3 [
        "type" => 6
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
      ]
      "is_recipe" => array:2 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
      ]
    ]
    "classname" => "CategoriesClass"
    "associations" => array:1 [
      "l" => array:3 [
        "type" => 2
        "field" => "id_prestablog_categorie"
        "foreign_field" => "id_prestablog_categorie"
      ]
    ]
  ]
  #update_fields: null
  +force_id: false
}
Pajrecept

Pajrecept

4.6 av 5 (5 recensioner)

En av våra mest älskade rätter både till vardag och fest är pajen. Pajer går att variera i oändlighet och kan vara allt ifrån den enklaste anrättningen utifrån vad du råkade ha i skafferiet till klassiska recept som Shepherds Pie, recept som nästan är heliga för vissa. Inte många rätter kan som universalrätten paj varieras så att den kan vara både förrätt, huvudrätt, efterrätt, bufféinslag, utmärkt picknickrätt och suverän matlåda.
Pajer är ett viktigt inslag i många kulturers högtider. Vad vore den svenska kräftskivan utan en kompletterande västerbottenostpaj, vilken amerikan kunde fira Halloween utan en pumpkin pie på pumpa eller Thanksgiving utan en sweet potatoe pie på sötpotatis? Och är inte sensommarens äppelpaj ett måste?

Klassisk paj

Pajdegen i matpajerna är en enkel deg av mjöl, smör, salt och vatten men kan ibland även innehålla ägg. I Sverige gör vi helst våra matpajer otäckta, med en äggstanning som i en fransk quiche lorraine, medan man i USA föredrar pajerna täckta med ett lock av pajdeg. I Storbritannien är köttpajer som Sheperds Pie och Kidney Pie i det närmsta nationalrätter. Pajformarna varierar i storlek och utförande beroende på vilken paj man tillagar, Lyckasmedmat.ses Pajformar hittar du här.

Smulpaj

Något vi också ser som en av våra svenskaste rätter måste väl vara vår älskade smulpaj. Vare sig det är blåbär, hallon, äpple, rabarber eller vad annan frukt eller bär som är i säsong är smulpajen en gudagåva i hur enkelt det är att kasta ihop en himmelsk efterrätt eller fikatillbehör. Bara ett enkelt lager av smuldeg över, kanske med havregryn för en nyttigare och mer robust känsla. En klassiker så enkel att variera!
Även de amerikanska efterrättspajerna är välkända, såsom pecan pie eller key lime pie som vi mest känner till namnet, men är en syrlig paj inte helt olik vår favorit citronmarängpajen, uppkallad efter keylimefrukterna den innehåller och deras ursprungsort Florida Keys.

Att pajerna är en av svenskarnas favoriter syns på att ordet äppelpaj år 2012 som varje år kommer bland våra mest googlade ord när det kommer till mat och dryck. Det finns oändligt många pajrecept, och vi vill bjuda på några av våra bästa här. Kanske kan du hitta din framtida paradrätt ibland dem.

Pajrecept klassiskt pajskal

Här är ett recept på ett klassiskt pajskal. Använd pajreceptet som bas till grönsakspaj, skinkpaj, kycklingpaj och mycket andra goda pajer.

  • Förberedelser: ca 30 minuter.
  • Tillagning: ca 1 timme
  • Klart på: 1,5 timmar
  • 6 portioner
  • Pâtisserie
  • Pajrecept
Pajskal har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på
  • 130 kcal

Klassiskt pajrecept

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smöret i små kuber och finfördela mjölet för hand eller i en matberedare.
  3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
  4. Tryck ut degen i en springform (ca 25 cm i diameter). Nagga degen med en gaffel. Låt sen degen stå svalt i 15-30 min, alternativt kan du ställa in den i frysen i några minuter.
  5. Nagga skalet och låt det stå svalt i 15-30 minuter, alternativt ställ in det i frysen i några minuter.
  6. Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter.
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

31 recept

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se