Pannkakssmet

Pannkakssmet kan varieras i smak, konsistens och utseende och med vårat grundrecept så kommer man komma långt. Vi tipsar om hur du lyckas med din pannkakssmet och hur du kan variera den på många olika sätt. Vårt grundrecept för pannkakssmet är enkelt och snabblagat och lyckas varje gång!

Pannkakssmet

Tips för att lyckas med Pannkakssmeten

  • Rör ut mjölet med äggen och en lite del mjölk till du får en klumpfri smet, tillsätt sedan resten av mjölken
  • Byt ut en del av mjölken mot kolsyrat vatten och för att få en krispigare pannkaka.
  • Om du önskar en tjockare variant så kan du tillsätta lite extra mjöl.
  • Om du önskar en tunnare smet så kan du späda ut den med mer mjölk eller kolsyrat vatten.
  • Låt smeten stå och vila en stund (gärna 30 miuter) innan du börjar steka så att mjölet hinner svälla klart. Då ser du om du behöver späda ut den med mer vätska eller göra den tjockare med lite mjöl.
  • Ha tålamod när du steker dina pannkakor, se till att smeten har börjat stelna på ovansidan innan du vänder dem.
  • Riv ner ett äpple och tillsätt kanel eller kardemumma i din pannkakssmet för saftiga och riktigt mumsiga pannkakor.
  • Prova gärna att mixa ner nötter eller olika frön i smeten.
  • Att steka pannkakor kan ibland bli lite kladdigt. Använd en smetfördelare för att enkelt fördela ut smeten utan kladd!
  • Stek gärna dina pannkakor i en stekpanna eller ett plättlägg i gjutjärn.
  • För glutenfria pannkakor - byt ut mjölet mot ett glutenfritt alternativ.
  • För mjölk och laktosfria pannkakor - byt ut mjölk och smör mot mjölk- och/eller laktosfria alternativ

Pannkakor är något som tilltalar en rakt in i hjärtat hos de flesta människor. Många har minnen av de där krispiga, goda pannkakorna man åt hemma med glass, grädde, sylt eller bär. Pannkakssmet kan varieras i både smak, koncistens och utseende.

Smaksätt din Pannkakssmet

Vill du smaksätta din pannkakssmet med din favoritkrydda? Inga problem!
Vi tipsar om olika smaker till din pannkakssmet

  • Choklad
  • Saffran
  • Vanilj
  • Pepparkakskrydda
  • Citron
  • Örter (Basilika, dill, persilja mm...)
  • Kanel
  • Citron/limezest
  • Eller smaksätt med någon smakessens

Eller varför inte dela upp smeten i olika skålar och sedan blanda i lite pastafärg eller hushållsfärg, det kommer garanterat bli succé hos kidsen!

En smet Flera användningsområden

  • Brodyrpannkaka har blivit en snabbt växande trend. Man placerar pannkakssmet med olika färger i flera dressingflaskor (en färg per flaska) och sen spritsar man ut smeten i stekpannan i olika cirklar och former vilket gör att pannkakorna då liknar en brodering.

  • Crepes - en fransk version av pannkaka. Här fyller man pannkakan med valfri stuvning eller färs, rullar ihop den fyllda pannkakan och placerar sen crepesen i en ugnsform och in i ugnen i 10 minuter i 225°C.

  • Pannkakstårta är den perfekta tårtan till barnkalaset och för den som älskar pannkakor! Man använder pannkaka istället för tårtbotten men i pannkakstårta får man ännu fler lager. Man placerar en pannkaka på en tårtbricka, stryker på ett lager sylt med en palett och lägger sedan på en ny pannkaka. På nästa lager stryker du ut grädde över pannkakan och upprepar proceduren tills man nått önskad höjd. Varva gärna med färgade pannkakor.

Serveringstips för pannkakor

  • Blev det över pannkakor? Spara dem till senare. Skär dem i mindre bitar och stek på ganska hög värme med smör. Servera med socker och frukt (tex banan eller jordgubbar) och eventuellt lite chokladsås eller nutella. Ät och njut!
  • Pannakakor är perfekta att ta med på utflykten då de är lika goda att äta kalla som varma. Stek färdigt pannkakorna, lägg på valfri sylt, rulla ihop dem och packa ner i picknickkorgen.

Recept för Pannkakssmet

4 Portioner
Tillagningstid: 40 minuter

Ingredienser

  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 5,5 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 2-3 msk smält smör

Gör såhär

  1. För att slippa få mjölklimpar i smeten börjar vi med att blanda mjöl med äggen och 0,5 dl av mjölken som vi rör till en slät smet. Tillsätt sedan resten av mjölken, smör och salt. Blanda om ordentligt.
  2. Provstek en liten pannkaka så du ser att du får en bra tjocklek på pannkakssmeten. Om pannkakan inte håller ihop tillsätt lite mjöl utrört i mjölk. Om smeten är för tjock tillsätter du lite mera mjölk.
  3. Stek all smet och servera med valfritt tillbehör!
  4. Plättar eller pannkakor det är frågan. Här uppe i norr säger de flesta plättar, men i söder säger de flesta tunna pannkakor.


Recept och tips hur du gör egen pannkakssmet

Vi visar hur du enkelt lyckas med dina pannkakor och gör en egen pannkakssmet

Nu när vi gjort grundreceptet så är det dags att börja experimentera.

Lycka till med pannkakorna önskar vi på Lyckasmedmat.se

Kategorier: Mat och bakningstips

Dela



7708 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Malin 2019/11/21
Nöjd kund!
Bra utbud på hemsidan och snabb leverans!
Maria Krailo 2019/11/20
.
Snabb leverans. Bra kvalitet på grejer. Jag är väldigt nöjd med min beställning. Tack.
Sara 2019/11/20
Supersnabb leverans!!!
Mycket extra beröm för supersnabb leverans. Beställde varor sent en torsdag och grejerna skickades på fredagen!
annsophie 2019/11/20
toppbetyg
bra service och snabb leverans, dock lite svårt att få begrepp om storleken på silkonformarna fastän jag satt med...
Anki johansson 2019/11/19
219360
Snabb service

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.48