Kontakta oss
Prisjakt
4.71 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp
CategoriesClass {#710
  +id: 24
  +id_shop: "1"
  +title: "Påskmat"
  +meta_title: "Recept på Påskmat"
  +meta_description: "Hitta massor av recept på Påskmat på Lyckasmedmat.se"
  +meta_keywords: "Högtider>Påsk | Till bords>Äggkoppar & Äggringar"
  +link_rewrite: "paskmat"
  +description: """
    <h2>P&aring;skmat &ndash; v&aring;rens h&ouml;gtid</h2>\r\n
    <p>Under p&aring;skhelgen st&aring;r maten i fokus. En tradition som har tillkommit eftersom man f&ouml;rr i tiden ville festa till det efter fastetiden. P&aring;skmaten varierar efter kulturer och land, men i Sverige kan den ocks&aring; variera efter landskap. Det vanligaste att servera p&aring; p&aring;skbordet &auml;r dock &auml;gg, lax, lamm och sill.</p>\r\n
    <p>Inom judendomen firar man p&aring;sken med tanke p&aring; urt&aring;gandet ur Egypten f&ouml;r ca 3000 &aring;r sedan medans man inom kristendomen firar Jesus &aring;teruppf&ouml;delse efter korsf&auml;stningen som &auml;gde rum p&aring; l&aring;ngfredagen.</p>\r\n
    <h2>N&auml;r &auml;ter man p&aring;skmat?</h2>\r\n
    <p>P&aring;skmaten &auml;ts oftast p&aring; p&aring;skafton. Antingen dukar man upp till en h&auml;rlig p&aring;sklunch eller bjuder in till middag p&aring; kv&auml;llen. Eller varf&ouml;r inte g&ouml;ra b&aring;de och?</p>\r\n
    <h2>Varf&ouml;r &auml;ter vi p&aring;skmat?</h2>\r\n
    <p>Traditionen med p&aring;skm at har tillkommit eftersom man f&ouml;rr i tiden g&auml;rna ville festa till det lite extra efter den l&aring;nga fastetiden.</p>\r\n
    <h2>Vad &auml;r p&aring;skmat?</h2>\r\n
    <p>Klassisk p&aring;skmat brukar vara &auml;gg, lamm, lax och sill men det varierar och allt fler vegetariska och veganska alternativ dyker st&auml;ndigt upp.</p>\r\n
    <h2>P&aring;sk och &auml;gg</h2>\r\n
    <p>Varf&ouml;r just &auml;ggen har blivit s&aring; symboliska och popul&auml;ra under p&aring;sken beror p&aring; att dessa var f&ouml;rbjudna att &auml;ta under fastan och att h&ouml;norna v&auml;rpte mycket under perioden innan p&aring;sk eftersom det &auml;r b&ouml;rjan av v&aring;ren. P&aring; s&aring; s&auml;tt fanns det stor tillg&aring;ng av &auml;gg under p&aring;skhelgen. Under p&aring;sken s&aring; f&ouml;rdubblas svenskens konsumtion av kokta &auml;gg fr&aring;n 2 &auml;gg till 4 &auml;gg.</p>\r\n
    <p>Det &auml;r vanligt i Sverige att man m&aring;lar &auml;ggen som man sedan st&auml;ller fram p&aring; bordet f&ouml;r att &auml;ta. Detta &auml;r en trevlig tradition som hela familjen har gl&auml;dje av och det dukade bordet f&aring;r mer f&auml;rg.</p>\r\n
    <h2>Recept p&aring; P&aring;skmat</h2>\r\n
    <p>Det finns en m&auml;ngd recept f&ouml;r p&aring;skmat som man kan f&ouml;lja eller endast f&aring; tips och inspiration av. En favorit &auml;r &auml;gghalvor med romr&ouml;ra som du enkelt fixar till p&aring; drygt 10 minuter. F&ouml;r fyra personer beh&ouml;ver du:</p>\r\n
    <ul>\r\n
    <li>8 stycken &auml;gg</li>\r\n
    <li>30 gram r&ouml;d stenbitsrom</li>\r\n
    <li>2 msk hackad charlottenl&ouml;k</li>\r\n
    <li>2 dl creme fraiche</li>\r\n
    <li>2 msk finhackad dill</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <p>Du b&ouml;rjar med att koka &auml;ggen i l&auml;ttsaltat vatten i ca 4 minuter, detta f&ouml;r att &auml;ggulan ska vara kr&auml;mig. Innan du klyver &auml;ggen och l&aring;ter de svalna b&ouml;r du skala dem. Du blandar sedan resten av ingredienserna i en sk&aring;l och placerar r&ouml;ran ovanp&aring; &auml;gghalvorna.</p>\r\n
    <p>Sv&aring;rare &auml;n s&aring; beh&ouml;ver det inte vara f&ouml;r att f&aring; uts&ouml;kta &auml;gg att servera p&aring; ditt p&aring;skbord. Det &auml;r sedvanligt att man kokar upp en st&ouml;rre m&auml;ngd &auml;gg f&ouml;r och g&ouml;r flera olika r&ouml;ror f&ouml;r variation vid p&aring;sklunchen. Tycker du om &auml;ggen b&auml;st som de &auml;r s&aring; har vi ett stort sortiment av olika snygga <a href="https://www.lyckasmedmat.se/219-aeggkoppar">&auml;ggkoppar och andra tillbeh&ouml;r!</a> Vill du hellre steka &auml;ggen &auml;n koka dem? D&aring; har vi <a href="https://www.lyckasmedmat.se/plaettlagg-plaettjaern-och-plaettpanna/5741-kitchen-craft-aggringar-9-cm.html">&auml;ggringar som hj&auml;lper dig att f&aring; perfekt runda stekta &auml;gg!</a></p>\r\n
    <h2>P&aring;sk&auml;gg, p&aring;skgodis och p&aring;skk&auml;rringar!</h2>\r\n
    <p>Till p&aring;sken h&ouml;r &auml;ven de v&auml;lk&auml;nda p&aring;sk&auml;ggen fyllda till bristningsgr&auml;nsen med godis. En svensk tradition &auml;r att barnen ofta f&aring;r leta efter dessa p&aring; p&aring;skdagen f&ouml;r sedan godisfrossa. En annan tradition under p&aring;sken som innefattar barn och godis &auml;r att de p&aring; sk&auml;rtorsdagen kl&auml;r ut sig till p&aring;skk&auml;rringar och delar ut hemmagjorda p&aring;skkort som de sedan blir bel&ouml;nta f&ouml;r med godis av grannar och familj. Det b&auml;sta &auml;r att baka sina egna godbitar d&aring; dessa &auml;r b&aring;de godare och h&auml;lsosammare. Hur du &auml;n v&auml;ljer att fira din p&aring;sk i matv&auml;g s&aring; &ouml;nskar vi dig smaklig m&aring;ltid och framf&ouml;r allt glad p&aring;sk!</p>
    """
  +actif: "1"
  +parent: "0"
  +image_presente: true
  +position: "25"
  +group: []
  +is_recipe: "0"
  #table: "prestablog_categorie"
  #identifier: "id_prestablog_categorie"
  #id_lang: 6
  +id_shop_list: []
  #get_shop_from_context: true
  #fieldsRequired: array:2 [
    0 => "id_shop"
    1 => "actif"
  ]
  #fieldsSize: []
  #fieldsValidate: array:5 [
    "id_shop" => "isunsignedInt"
    "actif" => "isBool"
    "parent" => "isUnsignedId"
    "position" => "isUnsignedId"
    "is_recipe" => "isBool"
  ]
  #fieldsRequiredLang: []
  #fieldsSizeLang: array:5 [
    "title" => 255
    "meta_title" => 255
    "meta_description" => 255
    "meta_keywords" => 255
    "link_rewrite" => 255
  ]
  #fieldsValidateLang: array:6 [
    "title" => "isString"
    "meta_title" => "isString"
    "meta_description" => "isString"
    "meta_keywords" => "isString"
    "link_rewrite" => "isLinkRewrite"
    "description" => "isString"
  ]
  #tables: []
  #webserviceParameters: []
  #image_dir: null
  #image_format: "jpg"
  #translator: null
  #def: array:6 [
    "table" => "prestablog_categorie"
    "primary" => "id_prestablog_categorie"
    "multilang" => true
    "fields" => array:11 [
      "id_shop" => array:3 [
        "type" => 1
        "validate" => "isunsignedInt"
        "required" => true
      ]
      "actif" => array:3 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
        "required" => true
      ]
      "parent" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "position" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_description" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_keywords" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "link_rewrite" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isLinkRewrite"
        "size" => 255
      ]
      "description" => array:3 [
        "type" => 6
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
      ]
      "is_recipe" => array:2 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
      ]
    ]
    "classname" => "CategoriesClass"
    "associations" => array:1 [
      "l" => array:3 [
        "type" => 2
        "field" => "id_prestablog_categorie"
        "foreign_field" => "id_prestablog_categorie"
      ]
    ]
  ]
  #update_fields: null
  +force_id: false
}
Påskmat

Påskmat

Påskmat – vårens högtid

Under påskhelgen står maten i fokus. En tradition som har tillkommit eftersom man förr i tiden ville festa till det efter fastetiden. Påskmaten varierar efter kulturer och land, men i Sverige kan den också variera efter landskap. Det vanligaste att servera på påskbordet är dock ägg, lax, lamm och sill.

Inom judendomen firar man påsken med tanke på urtågandet ur Egypten för ca 3000 år sedan medans man inom kristendomen firar Jesus återuppfödelse efter korsfästningen som ägde rum på långfredagen.

När äter man påskmat?

Påskmaten äts oftast på påskafton. Antingen dukar man upp till en härlig påsklunch eller bjuder in till middag på kvällen. Eller varför inte göra både och?

Varför äter vi påskmat?

Traditionen med påskm at har tillkommit eftersom man förr i tiden gärna ville festa till det lite extra efter den långa fastetiden.

Vad är påskmat?

Klassisk påskmat brukar vara ägg, lamm, lax och sill men det varierar och allt fler vegetariska och veganska alternativ dyker ständigt upp.

Påsk och ägg

Varför just äggen har blivit så symboliska och populära under påsken beror på att dessa var förbjudna att äta under fastan och att hönorna värpte mycket under perioden innan påsk eftersom det är början av våren. På så sätt fanns det stor tillgång av ägg under påskhelgen. Under påsken så fördubblas svenskens konsumtion av kokta ägg från 2 ägg till 4 ägg.

Det är vanligt i Sverige att man målar äggen som man sedan ställer fram på bordet för att äta. Detta är en trevlig tradition som hela familjen har glädje av och det dukade bordet får mer färg.

Recept på Påskmat

Det finns en mängd recept för påskmat som man kan följa eller endast få tips och inspiration av. En favorit är ägghalvor med romröra som du enkelt fixar till på drygt 10 minuter. För fyra personer behöver du:

  • 8 stycken ägg
  • 30 gram röd stenbitsrom
  • 2 msk hackad charlottenlök
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk finhackad dill

Du börjar med att koka äggen i lättsaltat vatten i ca 4 minuter, detta för att äggulan ska vara krämig. Innan du klyver äggen och låter de svalna bör du skala dem. Du blandar sedan resten av ingredienserna i en skål och placerar röran ovanpå ägghalvorna.

Svårare än så behöver det inte vara för att få utsökta ägg att servera på ditt påskbord. Det är sedvanligt att man kokar upp en större mängd ägg för och gör flera olika röror för variation vid påsklunchen. Tycker du om äggen bäst som de är så har vi ett stort sortiment av olika snygga äggkoppar och andra tillbehör! Vill du hellre steka äggen än koka dem? Då har vi äggringar som hjälper dig att få perfekt runda stekta ägg!

Påskägg, påskgodis och påskkärringar!

Till påsken hör även de välkända påskäggen fyllda till bristningsgränsen med godis. En svensk tradition är att barnen ofta får leta efter dessa på påskdagen för sedan godisfrossa. En annan tradition under påsken som innefattar barn och godis är att de på skärtorsdagen klär ut sig till påskkärringar och delar ut hemmagjorda påskkort som de sedan blir belönta för med godis av grannar och familj. Det bästa är att baka sina egna godbitar då dessa är både godare och hälsosammare. Hur du än väljer att fira din påsk i matväg så önskar vi dig smaklig måltid och framför allt glad påsk!

14 recept

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8626 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se