Påskmat

Påskmat

Påskmat – en fest med ägg och godis

Under påskhelgen står maten i fokus och detta är en tradition som har tillkommit eftersom man förr i tiden ville festa till det efter fastetiden. Påskmaten varierar efter kulturer och länder, men i Sverige kan den också variera efter landskap. Det vanligaste att servera på påskbordet är dock ägg, lax, lamm och sill. Inom judendomen firar man påsken med tanke på urtågandet ur Egypten för ca 3000 år sedan medans man inom kristendomen firar Jesus återuppfödelse efter korsfästningen som ägde rum på långfredagen. Varför just äggen har blivit så symboliska under påsken beror på att dessa var förbjudna att äta under fastan och att hönorna värpte mycket under perioden innan påsk eftersom det är början av våren. På så sätt fanns det stor tillgång av ägg under påskhelgen. Under påsken så fördubblas svenskens konsumtion av kokta ägg från 2 ägg till 4 ägg. Det är vanligt i Sverige att man målar äggen som man sedan ställer fram på bordet för att äta. Detta är en trevlig tradition som hela familjen har glädje av och det dukade bordet får mer färg.

Recept på Påskmat

Det finns en mängd recept för påskmat som man kan följa eller endast få tips och inspiration av. En favorit är ägghalvor med romröra som du enkelt fixar till på drygt 10 minuter. För fyra personer behöver du 8 stycken ägg, 30 gram röd stenbitsrom, 2 msk hackad charlottenlök, 2 dl creme fraiche och 2 msk finhackad dill. Du börjar med att koka äggen i lättsaltat vatten i ca 4 minuter, detta för att äggulan ska vara krämig. Innan du klyver äggen och låter de svalna bör du skala dem. Du blandar sedan resten av ingredienserna i en skål och placerar röran ovanpå ägghalvorna. Svårare än så behöver det inte vara för att få utsökta ägg att servera på ditt påskbord. Det är sedvanligt att man kokar upp en större mängd ägg för och gör flera olika röror för variation vid påsklunchen. Tycker du om äggen bäst som de är så har vi ett stort sortiment av olika snygga äggkoppar och även andra tillbehör!

Påskägg, påskgodis och påskkärringar!

Till påsken hör även de välkända påskäggen fyllda till bristningsgränsen med godis. En svensk tradition är att barnen ofta får leta efter dessa på påskdagen för sedan godisfrossa. En annan tradition under påsken som innefattar barn och godis är att de på skärtorsdagen klär ut sig till påskkärringar och delar ut hemmagjorda påskkort som de sedan blir belönta för med godis av grannar och familj. Det bästa är att baka sina egna godbitar då dessa är både godare och hälsosammare. Hur du än väljer att fira din påsk i matväg så önskar vi dig smaklig måltid och framför allt glad påsk!

Mer

13 Recept



7513 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Ingela 2019/07/15
Rekommenderar
Superbra och jättefina varor samt otroligt snabb leverans. Tog bara en dag, fast jag bor så avsides. Jag är såå nöjd,
Liselotte Jonsson 2019/07/15
Prefekta formar
Har köpt tre pajformer rektangulära samt en kvadratisk de är redan invigda och så bra. Snabb leverans och allt rätt.
Lilia 2019/07/11
beställning
Så nöjd med produkten,snabb leverans
Janna André 2019/07/10
cream of tartar
kan verkligen rekommendera denna när du gör maräng. Blir en helt annan konsistens på den och ska du vända ner det i...
Janna André 2019/07/10
cockies and cream
mycket god, använde denna till att fylla pralinskal! tillsatte även lite fint krossade oreokex för mer knaster!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.69