Påskmat

Påskmat

Påskmat – vårens högtid

Under påskhelgen står maten i fokus. En tradition som har tillkommit eftersom man förr i tiden ville festa till det efter fastetiden. Påskmaten varierar efter kulturer och land, men i Sverige kan den också variera efter landskap. Det vanligaste att servera på påskbordet är dock ägg, lax, lamm och sill.

Inom judendomen firar man påsken med tanke på urtågandet ur Egypten för ca 3000 år sedan medans man inom kristendomen firar Jesus återuppfödelse efter korsfästningen som ägde rum på långfredagen.

När äter man påskmat?

Påskmaten äts oftast på påskafton. Antingen dukar man upp till en härlig påsklunch eller bjuder in till middag på kvällen. Eller varför inte göra både och?

Varför äter vi påskmat?

Traditionen med påskm at har tillkommit eftersom man förr i tiden gärna ville festa till det lite extra efter den långa fastetiden.

Vad är påskmat?

Klassisk påskmat brukar vara ägg, lamm, lax och sill men det varierar och allt fler vegetariska och veganska alternativ dyker ständigt upp.

Påsk och ägg

Varför just äggen har blivit så symboliska och populära under påsken beror på att dessa var förbjudna att äta under fastan och att hönorna värpte mycket under perioden innan påsk eftersom det är början av våren. På så sätt fanns det stor tillgång av ägg under påskhelgen. Under påsken så fördubblas svenskens konsumtion av kokta ägg från 2 ägg till 4 ägg.

Det är vanligt i Sverige att man målar äggen som man sedan ställer fram på bordet för att äta. Detta är en trevlig tradition som hela familjen har glädje av och det dukade bordet får mer färg.

Recept på Påskmat

Det finns en mängd recept för påskmat som man kan följa eller endast få tips och inspiration av. En favorit är ägghalvor med romröra som du enkelt fixar till på drygt 10 minuter. För fyra personer behöver du:

  • 8 stycken ägg
  • 30 gram röd stenbitsrom
  • 2 msk hackad charlottenlök
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk finhackad dill

Du börjar med att koka äggen i lättsaltat vatten i ca 4 minuter, detta för att äggulan ska vara krämig. Innan du klyver äggen och låter de svalna bör du skala dem. Du blandar sedan resten av ingredienserna i en skål och placerar röran ovanpå ägghalvorna.

Svårare än så behöver det inte vara för att få utsökta ägg att servera på ditt påskbord. Det är sedvanligt att man kokar upp en större mängd ägg för och gör flera olika röror för variation vid påsklunchen. Tycker du om äggen bäst som de är så har vi ett stort sortiment av olika snygga äggkoppar och andra tillbehör! Vill du hellre steka äggen än koka dem? Då har vi äggringar som hjälper dig att få perfekt runda stekta ägg!

Påskägg, påskgodis och påskkärringar!

Till påsken hör även de välkända påskäggen fyllda till bristningsgränsen med godis. En svensk tradition är att barnen ofta får leta efter dessa på påskdagen för sedan godisfrossa. En annan tradition under påsken som innefattar barn och godis är att de på skärtorsdagen klär ut sig till påskkärringar och delar ut hemmagjorda påskkort som de sedan blir belönta för med godis av grannar och familj. Det bästa är att baka sina egna godbitar då dessa är både godare och hälsosammare. Hur du än väljer att fira din påsk i matväg så önskar vi dig smaklig måltid och framför allt glad påsk!

Mer

14 Recept



8232 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Michelle 2020/09/23
Engagerad personal
Snabb leverans och bevakning av saker hen önskar sig. Rekommenderas varmt.
Lotta 2020/09/23
Super
Funkade perfekt
Anna Sparr 2020/09/23
Nöjd kund.
Blir aldrig besviken ,utan väntar med spänning när jag beställt från er
Anna Sparr 2020/09/23
Nöjd kund.
Jag gör mig fattig på era saker. Alldeles lyrisk över ert sortiment. Och blir aldrig besviken på era leveranser.
Katarina 2020/09/23
Helt nöjd
Bra produkter och snabb frakt!!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här