Pepparkakor

Kakor > Pepparkakor

Vår älskade pepparkaka har sedan länge varit en tradition kring juletid. Det finns inte många olika recept på pepparkakor, i alla fall inte många som skiljer sig märkbart från det ursprungliga receptet på pepparkakor som blivit till ”jul-kakan” som vi har idag. Den 9 december är det pepparkakans dag i Sverige men kakan äts egentligen året om och avnjuts av människor runt om i hela världen.

Pepparkakan som vi känner den är en tunn, spröd kaka som får sin unika smak från kryddor som ingefära, nejlika och kanel. Det första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige dateras 1300- talet då nunnor bakade och åt dem i medicinskt syfte. De stackars nunnorna hade våldsamma magbesvär samt problem med matsmältningen och kryddorna i pepparkakan underlättade det hela. På den tiden var ingredienserna förutom de vi har idag, även peppar, kardemumma, anis, fänkol, cederolja, citron- och pomeransskal.

Att pepparkakan är en gammal och älskad kaka råder det knappast några tvivel om, men att man redan på 1800-talet före Kristus avjnöt denna delikata kaka är det inte många som vet. Det var de romerska krigarna i Mesopotamien som fick med sig pepparkakan ut i fält när de skulle strida och resa långt. Pepparkakan har egenskapen att den är mycket hållbar och inte möglar så den var utomordentligt bra som proviant vid långa resor för de hungriga soldaterna.

Myter kring pepparkakor

Pepparkakan är en önskekaka
Under medeltiden uppkom en lek kring ätandet av pepparkakor. Den lever kvar än idag och förknippas mest med julafton och att önska sig en julklapp. Leken går ut på att man ska hålla en pepparkaka i sin öppna handflata, för att sedan med den andra handen knacka lätt på kakan. Delar den sig i tre delar innebär det att man får önska sig något tyst för sig själv och önskningen går då i uppfyllelse.

Man blir snäll av att äta pepparkakor
Alla har vi väl hört att man blir snäll av att äta pepparkakor. Bilden av att mormor står med en pepparkaksburk i handen och bjuder alla barnen vid juletid samtidigt som hon säger ”ät en pepparkaka till så blir ni snälla” lever kvar än idag. Men vart kommer den ifrån?

Pepparkakans historia

Unionskungen Hans av Sverige, Norge och Danmark som regerade mellan år 1497 och 1501 var ofta på mycket dåligt humör och hade rykte om sig att vara en riktig drake allt emellanåt. Han blev ordinerad pepparkakor av sin doktor då ryktet sade att man blev glad om man åt dem (de var så goda). Uppgifter från apoteket i Köpenhamn visar att det skickades kilovis med pepparkakor till det kungliga slottet och till kung Hans. Därmed föddes myten om att man blev snäll om man äter pepparkakor. Sen om den ilskne konungen Hans verkligen blev snäll av kakorna får vi lämna åt fantasin.

Tyskland och pepparkakskonsten
Tyskland, närmare bestämt Nürnberg var länge ett viktigt handelscentrum för pepparkakstillverkningen och här fanns det under 1300-talet konstnärer som även var pepparkaksbagare. De tillverkade pepparkaksformar i trä som föreställde diverse ting. Det kunde vara vapensköldar, kungar, trumslagare, ryttare, hästar, porträtt, religiösa motiv samt mycket mer. Sedan tryckte de ner deg i dessa formar och gräddade den delikata motivkakan.

Pepparkakan som handelsvara
Pepparkakan som handelsvara kom till på 1500-talet då de såldes i speciella klosterapotek och klosterägda bagerier i de svenska städerna. Då såldes de främst i medicinskt syfte men givetvis köpte folk dem även för njutnings skull. Pepparkakor importerades även färdiga, då framförallt från Nürnberg som fortfarande var ett viktigt centrum för pepparkakstillverkning och export av varan.

I takt med industrialismens framfart, föddes även de pepparkaksformar som vi använder än idag i hemmen. Tidigare gräddade man pepparkakor i utsnidat trä men nu började man använda bleckplåt och utkavlad deg. Den gamla metoden för att forma pepparkakor, det vill säga med utsnidat trä gjorde att kakorna fick mer detaljrikedom. Detta försvann med den nya metoden men ersattes snabbt av garnering efter gräddning.

Pepparkakan blir en julkaka
När pepparkakskonsten kom till Sverige var det en ”året-runt-kaka” och då framförallt en kaka som åts i medicinskt syfte. Men på 1800-talet fick allmänheten mer möjlighet att köpa mjöl, socker och andra råvaror. Detta medförde att man började baka mer hemma och runt juletid ställde man alltid till med storbak av alla favoritbröd och favoritkakor. Därmed blev det mer eller mindre tradition att baka pepparkakor till jul då dess råvaror var något dyrare än andra kakors.

Seden att måla pepparkakor i olika färger och hänga upp dem i fönstret och i julgranen kommer dock från Tyskland och är mycket äldre än så. Det var tyskar som flyttade till södra Sverige under Hansatiden på 1200-1300-talet som tog med sig denna tradition till oss, vi var bara lite senare med att börja utöva den.

Pepparkakans form
De pepparkaksformar som användes för att forma utkavlad pepparkaksdeg (bleckplåtsformar) är nästan samma som är populära än idag. Närmare bestämt hjärtan, grisar och änglar. Många tror säkert att dessa pepparkaksformer har med julen att göra men detta är en stor missuppfattning.

Hjärtat är en kärlekssymbol som användes i klostren av nunnorna när de skulle forma pepparkakor, grisen är en symbol för livets välfärd och änglarna symboliserade människans godhet.
Du hittar massor av roliga pepparkaksformar i här webbutiken.

Dekorera Pepparkakor

Att baka och dekorera pepparkakor har mer eller mindre blivit en kär jultradition i Sverige. De flesta dekorerar sina pepparkakor med färgad kristyr och non-stop. Det går att göra egen kristyr men det finns även färdig att köpa. Renshaw har en Royal Icing som är en färdig kristyr som du kan färga med t.ex pastafärg eller geléfärg. Wilton har Decorating Icing som är en färdigfärgad kristyr i en smart tub med pip så du snabbt och enkelt kan dekorera dina pepparkakor utan kladd.

En annan favorit är pepparkakor doppade i choklad. Du kan använda färgade Candy Melts som du smälter och enkelt doppar dem i dina favoritfärger eller härligt juliga färger. Du kan även smälta chokladen och spritsa mönster och figurer efter tycke och smak!

Kristyr till pepparkakor

Ingredienser

  • 1 äggvita
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk ättiksprit (12 %)
  • Ev. färg (pastafärg eller geléfärg)

Gör så här

  • Rör ihop äggvita, florsocker, ättikssprit och din valda färg. Använd gärna elvisp då de kan vara rätt tungt att röra för hand.
  • Fyll en spritspåse och dekorera dina pepparkakor!

Kristyr utan ägg

Ingredienser

  • 2 dl florsocker
  • 1 ½ msk citronsaft
  • Ev. färg (pastafärg eller geléfärg)

Gör så här

  • Rör samman florsocker och citronsaft till en smidig massa.
  • Fyll en spritspåse och dekorera dina pepparkakor!

1 Recept

Sök recept

Kakor > Pepparkakor

5695 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.8 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Malin 2017/12/14
Snabb leverans
Snabb leverans, nöjd med ordern, inget kladd och lätt att göra knäck nu.
Therese 2017/12/13
Snabb leverans
Mycket snabb leverans och varor som motsvarade förväntningarna. Stort utbud.
Karin 2017/12/13
Snabbt till vettigt pris
Fort och lätt kom mina grejer. Bra och rejäla produkter.
Anette 2017/12/13
Snabb leverans
Snabb och bra leverans. Absolut inget att klaga på. Nytt företag för mig. Återkommer.
Margareth R 2017/12/13
Knäcktratten
Suveränt.Fungerar perfekt- inget kladd, all smet hamnar i formen.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
9.81