Kontakta oss
Prisjakt
4.73 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp
CategoriesClass {#710
  +id: 21
  +id_shop: "1"
  +title: "Pepparkakor"
  +meta_title: "Allt du behöver veta för att lyckas med Pepparkakor"
  +meta_description: "Alla har vi väl hört att man blir snäll av att äta pepparkakor. Men vart kommer det talesättet från?"
  +meta_keywords: "Formar & Kakformar>Pepparkaksformar "
  +link_rewrite: "pepparkakor"
  +description: """
    <p><strong>V&aring;r &auml;lskade pepparkaka har sedan l&auml;nge varit en tradition kring juletid. Det finns inte m&aring;nga olika recept p&aring; pepparkakor, i alla fall inte m&aring;nga som skiljer sig m&auml;rkbart fr&aring;n det ursprungliga receptet p&aring; pepparkakor som blivit till &rdquo;jul-kakan&rdquo; som vi har idag. Den 9 december &auml;r det pepparkakans dag i Sverige men kakan &auml;ts egentligen &aring;ret om och avnjuts av m&auml;nniskor runt om i hela v&auml;rlden.</strong></p>\r\n
    <p>Pepparkakan som vi k&auml;nner den &auml;r en tunn, spr&ouml;d kaka som f&aring;r sin unika smak fr&aring;n kryddor som ingef&auml;ra, nejlika och kanel. Det f&ouml;rsta dokumenterade &auml;tandet av pepparkakor i Sverige dateras 1300- talet d&aring; nunnor bakade och &aring;t dem i medicinskt syfte. De stackars nunnorna hade v&aring;ldsamma magbesv&auml;r samt problem med matsm&auml;ltningen och kryddorna i pepparkakan underl&auml;ttade det hela. P&aring; den tiden var ingredienserna f&ouml;rutom de vi har idag, &auml;ven peppar, kardemumma, anis, f&auml;nkol, cederolja, citron- och pomeransskal.</p>\r\n
    <p>Att pepparkakan &auml;r en gammal och &auml;lskad kaka r&aring;der det knappast n&aring;gra tvivel om, men att man redan p&aring; 1800-talet f&ouml;re Kristus avjn&ouml;t denna delikata kaka &auml;r det inte m&aring;nga som vet. Det var de romerska krigarna i Mesopotamien som fick med sig pepparkakan ut i f&auml;lt n&auml;r de skulle strida och resa l&aring;ngt. Pepparkakan har egenskapen att den &auml;r mycket h&aring;llbar och inte m&ouml;glar s&aring; den var utomordentligt bra som proviant vid l&aring;nga resor f&ouml;r de hungriga soldaterna.</p>\r\n
    <h2>Myter kring pepparkakor</h2>\r\n
    <h3>Pepparkakan &auml;r en &ouml;nskekaka</h3>\r\n
    <p>Under medeltiden uppkom en lek kring &auml;tandet av pepparkakor. Den lever kvar &auml;n idag och f&ouml;rknippas mest med julafton och att &ouml;nska sig en julklapp. Leken g&aring;r ut p&aring; att man ska h&aring;lla en pepparkaka i sin &ouml;ppna handflata, f&ouml;r att sedan med den andra handen knacka l&auml;tt p&aring; kakan. Delar den sig i tre delar inneb&auml;r det att man f&aring;r &ouml;nska sig n&aring;got tyst f&ouml;r sig sj&auml;lv och &ouml;nskningen g&aring;r d&aring; i uppfyllelse.</p>\r\n
    <h3>Man blir sn&auml;ll av att &auml;ta pepparkakor</h3>\r\n
    <p>Alla har vi v&auml;l h&ouml;rt att man blir sn&auml;ll av att &auml;ta pepparkakor. Bilden av att mormor st&aring;r med en pepparkaksburk i handen och bjuder alla barnen vid juletid samtidigt som hon s&auml;ger &rdquo;&auml;t en pepparkaka till s&aring; blir ni sn&auml;lla&rdquo; lever kvar &auml;n idag. Men vart kommer den ifr&aring;n?</p>\r\n
    <h2>Pepparkakans historia</h2>\r\n
    <p>Unionskungen Hans av Sverige, Norge och Danmark som regerade mellan &aring;r 1497 och 1501 var ofta p&aring; mycket d&aring;ligt hum&ouml;r och hade rykte om sig att vara en riktig drake allt emellan&aring;t. Han blev ordinerad pepparkakor av sin doktor d&aring; ryktet sade att man blev glad om man &aring;t dem (de var s&aring; goda). Uppgifter fr&aring;n apoteket i K&ouml;penhamn visar att det skickades kilovis med pepparkakor till det kungliga slottet och till kung Hans. D&auml;rmed f&ouml;ddes myten om att man blev sn&auml;ll om man &auml;ter pepparkakor. Sen om den ilskne konungen Hans verkligen blev sn&auml;ll av kakorna f&aring;r vi l&auml;mna &aring;t fantasin.</p>\r\n
    <h3>Tyskland och pepparkakskonsten</h3>\r\n
    <p>Tyskland, n&auml;rmare best&auml;mt N&uuml;rnberg var l&auml;nge ett viktigt handelscentrum f&ouml;r pepparkakstillverkningen och h&auml;r fanns det under 1300-talet konstn&auml;rer som &auml;ven var pepparkaksbagare. De tillverkade pepparkaksformar i tr&auml; som f&ouml;rest&auml;llde diverse ting. Det kunde vara vapensk&ouml;ldar, kungar, trumslagare, ryttare, h&auml;star, portr&auml;tt, religi&ouml;sa motiv samt mycket mer. Sedan tryckte de ner deg i dessa formar och gr&auml;ddade den delikata motivkakan.</p>\r\n
    <h3>Pepparkakan som handelsvara</h3>\r\n
    <p>Pepparkakan som handelsvara kom till p&aring; 1500-talet d&aring; de s&aring;ldes i speciella klosterapotek och kloster&auml;gda bagerier i de svenska st&auml;derna. D&aring; s&aring;ldes de fr&auml;mst i medicinskt syfte men givetvis k&ouml;pte folk dem &auml;ven f&ouml;r njutnings skull. Pepparkakor importerades &auml;ven f&auml;rdiga, d&aring; framf&ouml;rallt fr&aring;n N&uuml;rnberg som fortfarande var ett viktigt centrum f&ouml;r pepparkakstillverkning och export av varan.</p>\r\n
    <p>I takt med industrialismens framfart, f&ouml;ddes &auml;ven de pepparkaksformar som vi anv&auml;nder &auml;n idag i hemmen. Tidigare gr&auml;ddade man pepparkakor i utsnidat tr&auml; men nu b&ouml;rjade man anv&auml;nda bleckpl&aring;t och utkavlad deg. Den gamla metoden f&ouml;r att forma pepparkakor, det vill s&auml;ga med utsnidat tr&auml; gjorde att kakorna fick mer detaljrikedom. Detta f&ouml;rsvann med den nya metoden men ersattes snabbt av garnering efter gr&auml;ddning.</p>\r\n
    <h3>Pepparkakan blir en julkaka</h3>\r\n
    <p>N&auml;r pepparkakskonsten kom till Sverige var det en &rdquo;&aring;ret-runt-kaka&rdquo; och d&aring; framf&ouml;rallt en kaka som &aring;ts i medicinskt syfte. Men p&aring; 1800-talet fick allm&auml;nheten mer m&ouml;jlighet att k&ouml;pa mj&ouml;l, socker och andra r&aring;varor. Detta medf&ouml;rde att man b&ouml;rjade baka mer hemma och runt juletid st&auml;llde man alltid till med storbak av alla favoritbr&ouml;d och favoritkakor. D&auml;rmed blev det mer eller mindre tradition att baka pepparkakor till jul d&aring; dess r&aring;varor var n&aring;got dyrare &auml;n andra kakors.</p>\r\n
    <p>Seden att m&aring;la pepparkakor i olika f&auml;rger och h&auml;nga upp dem i f&ouml;nstret och i julgranen kommer dock fr&aring;n Tyskland och &auml;r mycket &auml;ldre &auml;n s&aring;. Det var tyskar som flyttade till s&ouml;dra Sverige under Hansatiden p&aring; 1200-1300-talet som tog med sig denna tradition till oss, vi var bara lite senare med att b&ouml;rja ut&ouml;va den.</p>\r\n
    <h2>Pepparkakans form</h2>\r\n
    <p>De pepparkaksformar som anv&auml;ndes f&ouml;r att forma utkavlad pepparkaksdeg (bleckpl&aring;tsformar) &auml;r n&auml;stan samma som &auml;r popul&auml;ra &auml;n idag. N&auml;rmare best&auml;mt hj&auml;rtan, grisar och &auml;nglar. M&aring;nga tror s&auml;kert att dessa pepparkaksformer har med julen att g&ouml;ra men detta &auml;r en stor missuppfattning.</p>\r\n
    <p>Hj&auml;rtat &auml;r en k&auml;rlekssymbol som anv&auml;ndes i klostren av nunnorna n&auml;r de skulle forma pepparkakor, grisen &auml;r en symbol f&ouml;r livets v&auml;lf&auml;rd och &auml;nglarna symboliserade m&auml;nniskans godhet.</p>\r\n
    <p><br /> <span style="text-decoration: underline;"><strong><a href="https://www.lyckasmedmat.se/57-pepparkaksformar">Du hittar massor av roliga pepparkaksformar i h&auml;r webbutiken.</a></strong></span></p>\r\n
    <h2>Dekorera Pepparkakor</h2>\r\n
    <p>Att baka och dekorera pepparkakor har mer eller mindre blivit en k&auml;r jultradition i Sverige. De flesta dekorerar sina pepparkakor med f&auml;rgad kristyr och non-stop. Det g&aring;r att g&ouml;ra egen kristyr men det finns &auml;ven f&auml;rdig att k&ouml;pa. Renshaw har en Royal Icing som &auml;r en f&auml;rdig kristyr som du kan f&auml;rga med t.ex pastaf&auml;rg eller gel&eacute;f&auml;rg. Wilton har Decorating Icing som &auml;r en f&auml;rdigf&auml;rgad kristyr i en smart tub med pip s&aring; du snabbt och enkelt kan dekorera dina pepparkakor utan kladd.</p>\r\n
    <p>En annan favorit &auml;r pepparkakor doppade i choklad. Du kan anv&auml;nda f&auml;rgade Candy Melts som du sm&auml;lter och enkelt doppar dem i dina favoritf&auml;rger eller h&auml;rligt juliga f&auml;rger. Du kan &auml;ven sm&auml;lta chokladen och spritsa m&ouml;nster och figurer efter tycke och smak!</p>\r\n
    <h2>Kristyr till pepparkakor</h2>\r\n
    <h3>Ingredienser</h3>\r\n
    <ul>\r\n
    <li>1 &auml;ggvita</li>\r\n
    <li>4 dl florsocker</li>\r\n
    <li>1 tsk &auml;ttiksprit (12 %)</li>\r\n
    <li>Ev. f&auml;rg (pastaf&auml;rg eller gel&eacute;f&auml;rg)</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <h3>G&ouml;r s&aring; h&auml;r</h3>\r\n
    <ul>\r\n
    <li>R&ouml;r ihop &auml;ggvita, florsocker, &auml;ttikssprit och din valda f&auml;rg. Anv&auml;nd g&auml;rna elvisp d&aring; de kan vara r&auml;tt tungt att r&ouml;ra f&ouml;r hand.</li>\r\n
    <li>Fyll en spritsp&aring;se och dekorera dina pepparkakor!</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <h2>Kristyr utan &auml;gg</h2>\r\n
    <h3>Ingredienser</h3>\r\n
    <ul>\r\n
    <li>2 dl florsocker</li>\r\n
    <li>1 &frac12; msk citronsaft</li>\r\n
    <li>Ev. f&auml;rg (pastaf&auml;rg eller gel&eacute;f&auml;rg)</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <h3>G&ouml;r s&aring; h&auml;r</h3>\r\n
    <ul>\r\n
    <li>R&ouml;r samman florsocker och citronsaft till en smidig massa.</li>\r\n
    <li>Fyll en spritsp&aring;se och dekorera dina pepparkakor!</li>\r\n
    </ul>
    """
  +actif: "1"
  +parent: "0"
  +image_presente: true
  +position: "23"
  +group: []
  +is_recipe: "0"
  #table: "prestablog_categorie"
  #identifier: "id_prestablog_categorie"
  #id_lang: 6
  +id_shop_list: []
  #get_shop_from_context: true
  #fieldsRequired: array:2 [
    0 => "id_shop"
    1 => "actif"
  ]
  #fieldsSize: []
  #fieldsValidate: array:5 [
    "id_shop" => "isunsignedInt"
    "actif" => "isBool"
    "parent" => "isUnsignedId"
    "position" => "isUnsignedId"
    "is_recipe" => "isBool"
  ]
  #fieldsRequiredLang: []
  #fieldsSizeLang: array:5 [
    "title" => 255
    "meta_title" => 255
    "meta_description" => 255
    "meta_keywords" => 255
    "link_rewrite" => 255
  ]
  #fieldsValidateLang: array:6 [
    "title" => "isString"
    "meta_title" => "isString"
    "meta_description" => "isString"
    "meta_keywords" => "isString"
    "link_rewrite" => "isLinkRewrite"
    "description" => "isString"
  ]
  #tables: []
  #webserviceParameters: []
  #image_dir: null
  #image_format: "jpg"
  #translator: null
  #def: array:6 [
    "table" => "prestablog_categorie"
    "primary" => "id_prestablog_categorie"
    "multilang" => true
    "fields" => array:11 [
      "id_shop" => array:3 [
        "type" => 1
        "validate" => "isunsignedInt"
        "required" => true
      ]
      "actif" => array:3 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
        "required" => true
      ]
      "parent" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "position" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_description" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_keywords" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "link_rewrite" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isLinkRewrite"
        "size" => 255
      ]
      "description" => array:3 [
        "type" => 6
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
      ]
      "is_recipe" => array:2 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
      ]
    ]
    "classname" => "CategoriesClass"
    "associations" => array:1 [
      "l" => array:3 [
        "type" => 2
        "field" => "id_prestablog_categorie"
        "foreign_field" => "id_prestablog_categorie"
      ]
    ]
  ]
  #update_fields: null
  +force_id: false
}
Pepparkakor

Pepparkakor

Vår älskade pepparkaka har sedan länge varit en tradition kring juletid. Det finns inte många olika recept på pepparkakor, i alla fall inte många som skiljer sig märkbart från det ursprungliga receptet på pepparkakor som blivit till ”jul-kakan” som vi har idag. Den 9 december är det pepparkakans dag i Sverige men kakan äts egentligen året om och avnjuts av människor runt om i hela världen.

Pepparkakan som vi känner den är en tunn, spröd kaka som får sin unika smak från kryddor som ingefära, nejlika och kanel. Det första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige dateras 1300- talet då nunnor bakade och åt dem i medicinskt syfte. De stackars nunnorna hade våldsamma magbesvär samt problem med matsmältningen och kryddorna i pepparkakan underlättade det hela. På den tiden var ingredienserna förutom de vi har idag, även peppar, kardemumma, anis, fänkol, cederolja, citron- och pomeransskal.

Att pepparkakan är en gammal och älskad kaka råder det knappast några tvivel om, men att man redan på 1800-talet före Kristus avjnöt denna delikata kaka är det inte många som vet. Det var de romerska krigarna i Mesopotamien som fick med sig pepparkakan ut i fält när de skulle strida och resa långt. Pepparkakan har egenskapen att den är mycket hållbar och inte möglar så den var utomordentligt bra som proviant vid långa resor för de hungriga soldaterna.

Myter kring pepparkakor

Pepparkakan är en önskekaka

Under medeltiden uppkom en lek kring ätandet av pepparkakor. Den lever kvar än idag och förknippas mest med julafton och att önska sig en julklapp. Leken går ut på att man ska hålla en pepparkaka i sin öppna handflata, för att sedan med den andra handen knacka lätt på kakan. Delar den sig i tre delar innebär det att man får önska sig något tyst för sig själv och önskningen går då i uppfyllelse.

Man blir snäll av att äta pepparkakor

Alla har vi väl hört att man blir snäll av att äta pepparkakor. Bilden av att mormor står med en pepparkaksburk i handen och bjuder alla barnen vid juletid samtidigt som hon säger ”ät en pepparkaka till så blir ni snälla” lever kvar än idag. Men vart kommer den ifrån?

Pepparkakans historia

Unionskungen Hans av Sverige, Norge och Danmark som regerade mellan år 1497 och 1501 var ofta på mycket dåligt humör och hade rykte om sig att vara en riktig drake allt emellanåt. Han blev ordinerad pepparkakor av sin doktor då ryktet sade att man blev glad om man åt dem (de var så goda). Uppgifter från apoteket i Köpenhamn visar att det skickades kilovis med pepparkakor till det kungliga slottet och till kung Hans. Därmed föddes myten om att man blev snäll om man äter pepparkakor. Sen om den ilskne konungen Hans verkligen blev snäll av kakorna får vi lämna åt fantasin.

Tyskland och pepparkakskonsten

Tyskland, närmare bestämt Nürnberg var länge ett viktigt handelscentrum för pepparkakstillverkningen och här fanns det under 1300-talet konstnärer som även var pepparkaksbagare. De tillverkade pepparkaksformar i trä som föreställde diverse ting. Det kunde vara vapensköldar, kungar, trumslagare, ryttare, hästar, porträtt, religiösa motiv samt mycket mer. Sedan tryckte de ner deg i dessa formar och gräddade den delikata motivkakan.

Pepparkakan som handelsvara

Pepparkakan som handelsvara kom till på 1500-talet då de såldes i speciella klosterapotek och klosterägda bagerier i de svenska städerna. Då såldes de främst i medicinskt syfte men givetvis köpte folk dem även för njutnings skull. Pepparkakor importerades även färdiga, då framförallt från Nürnberg som fortfarande var ett viktigt centrum för pepparkakstillverkning och export av varan.

I takt med industrialismens framfart, föddes även de pepparkaksformar som vi använder än idag i hemmen. Tidigare gräddade man pepparkakor i utsnidat trä men nu började man använda bleckplåt och utkavlad deg. Den gamla metoden för att forma pepparkakor, det vill säga med utsnidat trä gjorde att kakorna fick mer detaljrikedom. Detta försvann med den nya metoden men ersattes snabbt av garnering efter gräddning.

Pepparkakan blir en julkaka

När pepparkakskonsten kom till Sverige var det en ”året-runt-kaka” och då framförallt en kaka som åts i medicinskt syfte. Men på 1800-talet fick allmänheten mer möjlighet att köpa mjöl, socker och andra råvaror. Detta medförde att man började baka mer hemma och runt juletid ställde man alltid till med storbak av alla favoritbröd och favoritkakor. Därmed blev det mer eller mindre tradition att baka pepparkakor till jul då dess råvaror var något dyrare än andra kakors.

Seden att måla pepparkakor i olika färger och hänga upp dem i fönstret och i julgranen kommer dock från Tyskland och är mycket äldre än så. Det var tyskar som flyttade till södra Sverige under Hansatiden på 1200-1300-talet som tog med sig denna tradition till oss, vi var bara lite senare med att börja utöva den.

Pepparkakans form

De pepparkaksformar som användes för att forma utkavlad pepparkaksdeg (bleckplåtsformar) är nästan samma som är populära än idag. Närmare bestämt hjärtan, grisar och änglar. Många tror säkert att dessa pepparkaksformer har med julen att göra men detta är en stor missuppfattning.

Hjärtat är en kärlekssymbol som användes i klostren av nunnorna när de skulle forma pepparkakor, grisen är en symbol för livets välfärd och änglarna symboliserade människans godhet.


Du hittar massor av roliga pepparkaksformar i här webbutiken.

Dekorera Pepparkakor

Att baka och dekorera pepparkakor har mer eller mindre blivit en kär jultradition i Sverige. De flesta dekorerar sina pepparkakor med färgad kristyr och non-stop. Det går att göra egen kristyr men det finns även färdig att köpa. Renshaw har en Royal Icing som är en färdig kristyr som du kan färga med t.ex pastafärg eller geléfärg. Wilton har Decorating Icing som är en färdigfärgad kristyr i en smart tub med pip så du snabbt och enkelt kan dekorera dina pepparkakor utan kladd.

En annan favorit är pepparkakor doppade i choklad. Du kan använda färgade Candy Melts som du smälter och enkelt doppar dem i dina favoritfärger eller härligt juliga färger. Du kan även smälta chokladen och spritsa mönster och figurer efter tycke och smak!

Kristyr till pepparkakor

Ingredienser

  • 1 äggvita
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk ättiksprit (12 %)
  • Ev. färg (pastafärg eller geléfärg)

Gör så här

  • Rör ihop äggvita, florsocker, ättikssprit och din valda färg. Använd gärna elvisp då de kan vara rätt tungt att röra för hand.
  • Fyll en spritspåse och dekorera dina pepparkakor!

Kristyr utan ägg

Ingredienser

  • 2 dl florsocker
  • 1 ½ msk citronsaft
  • Ev. färg (pastafärg eller geléfärg)

Gör så här

  • Rör samman florsocker och citronsaft till en smidig massa.
  • Fyll en spritspåse och dekorera dina pepparkakor!

9 recept

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8633 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se