Potatismos

Betyg: 3.67 av 5 (6 röster)

Släng pulvermoset! Att göra eget potatismos är enkelt. Så här gör du eget luftigt och gott potatismos hemma i köket!

Potatismos

Gott och luftigt potatismos

För att du ska få ett gott och luftigt potatismos är det viktigt att tänka på följande saker:

  1. Välj en bra potatissort för mos. Vi rekommenderar till exempel Bintje, Mandelpotatis eller King Edward.
  2. Skär ned den skalade potatisen i jämnstora bitar. Detta för att koktiden ska bli lika på all potatis.
  3. Låt mjölken och smöret bli rumstempererat innan du blandar det med potatisen. Det kyls inte ner lika mycket då och absorberas bättre till potatisen.
  4. Tillsätt smöret sist av allt och blanda moset så lite som möjligt efter du tillsatt det. Detta för att minimera risken att få ett klistrigt potatismos.
  5. Koka potatisen riktigt klar, är den inte helt färdig finns det stärkelse kvar som kommer att göra ditt mos klistrigt.
  6. Ånga alltid av potatisen innan du börjar göra mos av det - du kommer få ett väldigt luftigt mos då.
  7. Tillsätt lite socker så kommer moset att bli rundare och godare i smaken.

Lyckas med mat tipsar om potatismos!

Prova smaksätta potatismos med något av följande:

  • Riven lagrad ost
  • Färska hackade örter
  • Stekta baconstrimlor
  • Riven pepparrot
  • Hackade soltorkade tomater
  • Hackade oliver
  • Hackad brynt svamp

Plankstek

Plankstek är en riktigt 70-tals klassiker och idag har det återigen blivit en populär rätt. Plankstek är duchesse utspritsat på en ekplanka tillsammans med kött, grönsaker och sås. Vi har både planksteksset och planksteksplankor ifall du vill bjuda på en riktig lyxmiddag.

Duchessepotatis

Duchessepotatis är potatismos i ugn. Poptatismoset spritsas ut till små potatistoppar och gratineras sen i ugnen. När du gör duchesse tillsätts gärna äggula för att hålla ihop potatistopparna. Ca 2-3 äggulor per kilo potatis brukar vara lagom. Duchesse ska helst vara torr och fast i koncistensen, därför tillsätts inte mjölk eller grädde. Duchesse är gott att servera till bland annat kött, fisk eller kyckling med en god sås till.

Recept på potatismos

4 portioner

Tillagningstid: ca 40 minuter

Ingredienser

  • 1 kg skalad potatis, mjölig sort, exempel Mandelpotatis eller King Edward
  • 2 dl mjölk
  • 25 g smör
  • 1 – 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk strösocker

Gör så här

  1. Koka potatisen i en stor kastrull med saltat vatten tills den är mjuk.
  2. Sila nu bort vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa potatisen med elvisp eller en potatispress. Slå på den rumstempererade mjölken under vispning till dess moset blir slätt och luftigt.
  3. Smaka av med salt, socker och svartpeppar.
  4. Tillsätt rumstempererat smör, blanda moset så lite som möjligt efter att smöret blivit tillsatt.

Författare

Peder Näslund Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier: Tillbehör till mat



8416 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Julia 2020/12/01
Nöjd!
Nöjd!
Julia 2020/12/01
Nöjd!
Mycket nöjd!
Bengt Andersson 2020/12/01
Diskställ
Perfekt diskställ
Björn A 2020/12/01
Snabba ryck
Leverans dagen efter beställning!
Ann 2020/12/01
Chokladknappar
Köpte 3 sorter, alla lika goda med olika smakupplevelser. Nu ska här göras julgodis

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här