Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Potatismos

Släng pulvermoset! Att göra eget potatismos är enkelt. Så här gör du eget luftigt och gott potatismos hemma i köket!

4.1 av 5 (10 recensioner)
Potatismos

Gott och luftigt potatismos

För att du ska få ett gott och luftigt potatismos är det viktigt att tänka på följande saker:

  1. Välj en bra potatissort för mos. Vi rekommenderar till exempel Bintje, Mandelpotatis eller King Edward.
  2. Skär ned den skalade potatisen i jämnstora bitar. Detta för att koktiden ska bli lika på all potatis.
  3. Undvik överkoka potatisen, då suger den åt sig massor av vatten och du får ett vattnigt mos.
  4. Låt mjölken och smöret bli rumstempererat innan du blandar det med potatisen. Det kyls inte ner lika mycket då och absorberas bättre till potatisen.
  5. Tillsätt smöret sist av allt och blanda moset så lite som möjligt efter du tillsatt det. Detta för att minimera risken att få ett klistrigt potatismos.
  6. Koka potatisen riktigt klar, är den inte helt färdig finns det stärkelse kvar som kommer att göra ditt mos klistrigt.
  7. Ånga alltid av potatisen innan du börjar göra mos av det - du kommer få ett väldigt luftigt mos då.
  8. Tillsätt lite socker så kommer moset att bli rundare och godare i smaken.

Lyckas med mat tipsar om potatismos!

Prova smaksätta potatismos med något av följande:

  • Riven lagrad ost tillsätt 0,5-1,5 dl riven god ost exempelvis Vässterbottenost det innan du smakar av med salt och peppar.
  • Vitlökspotatismos Smaksätt det färdiga moset med 2-3 finshackade vitlöksklyftor.
  • Färska örter Rör ned fint hackad basilika eller gräslök efter du smakat av moset.
  • Bacon Tillsätt fint hackat knaperstek bacon på slutet, du kan även prova byta ut en del av smöret med baconfett.
  • Riven pepparrot Gott till fisk.
  • Hackade soltorkade tomater Går även bra att kombinera med hackade färska örter, gott till fisk från havet.
  • Hackade oliver Gott till köttfärsbiffar.
  • Hackad brynt svamp Gott till Viltkött och fisk.
  • Veganskt potatismos Byt ut smör och mjölk mot veganska alternativ, prova även tillsätta vegan cream cheese. 
  • Extra kryddor Prova smaksätta moset med till exempel Tony Chachere's Creole Seasoning

Recept på potatismos

  • Förberedelser: ca 15 minuter.
  • Tillagning ca: ca 30 minuter
  • Klart på:45 minuter min
  • 4-5 Portioner
Uppskattat näringsvärde per 100 gram potatismos
  • 88 kcal

Potatismos

Följ instruktionerna och tipsen ovan lovar vi att du får det bästa moset du någonsin gjort!

Ingredienser

  • 1 kg skalad potatis, mjölig sort, exempel Mandelpotatis eller King Edward
  • 2 dl mjölk
  • 25 g smör
  • 1 – 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk strösocker

Tillagning

  1. Koka potatisen i en stor kastrull med saltat vatten tills den är mjuk.
  2. Sila nu bort vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa potatisen med potatisstöt eller en potatispress. Slå på den rumstempererade mjölken under vispning till dess moset blir slätt och luftigt.
  3. Smaka av med salt, socker och svartpeppar.
  4. Tillsätt rumstempererat smör, blanda moset så lite som möjligt efter att smöret blivit tillsatt.

Vad jag kan göra med överblivet potatismos??

  • Potatisbullar
  • Potatisplättar
  • Pom Duchesse
  • Potatiskroketter
  • Kroppkakor
  • Potatisbröd
  • Gnocchi
  • Shepherds Pie

Hur värmer jag överblivet potatismos?

Enklast är att värma i mikrovågsugn, sätt i en bunke täckt med plastfilm och värm moset i korta intervaller, rör mellan varje gång. Du vill inte att moset ska bli över 90 grader då blir det oftast klistrigt. Du kan till och med frysa potatismoset, tina i kyl och värma det. Se bara till att du har mycket smör eller grädde i moset innan du fryser det, fettet gör slutresultatet bättre.

Vad är skillnaden mellan Potatismos och Potatispure?

Skillnaden är att potatispurén är mer finfördelad än potatismos. Man passerar den kokta och avångade potatisen genom en finmaskig passerkvarn innan man smaksätter den. Purén görs mycket lösare än mos, samt i purén har man alltid bara smör och grädde.

Vilken potatis till Potatismos?

Välj en rätt potatissort för mos, Vi rekommenderar mjöliga potatissorter, till exempel Bintje, Mandelpotatis eller King Edward.

Duchessepotatis

Duchessepotatis är potatismos i ugn. Poptatismoset spritsas ut till små potatistoppar och gratineras sen i ugnen. När du gör duchesse tillsätts gärna äggula för att hålla ihop potatistopparna. Ca 2-3 äggulor per kilo potatis brukar vara lagom. Duchesse ska helst vara torr och fast i koncistensen, därför tillsätts inte mjölk eller grädde. Duchesse är gott att servera till bland annat kött, fisk eller kyckling med en god sås till.

Plankstek

Plankstek är en riktigt 70-tals klassiker och idag har det återigen blivit en populär rätt. Plankstek är duchesse utspritsat på en ekplanka tillsammans med kött, grönsaker och sås. Vi har både planksteksset och planksteksplankor ifall du vill bjuda på en riktig lyxmiddag.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier Tillbehör till mat

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se