Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
 •  Fri frakt över 499 kr
 •  Med omgående leverans
 • Kontakt 0920-12210
 •  120 dagar öppet köp

Prinsesstårta

Prinsesstårta är ett av de mest sålda bakverken i Sverige. En prinsesstårta består oftast av vaniljbottnar, vaniljkräm, grädde och en god hallonsylt. Här har vi samlat vackra prinsesstårtor med klassisk fyllning, men kanske inte så klassisk utsida, samt massor med tips och trix så att du själv kan lyckas med prinsesstårtan!

4.44 av 5 (9 recensioner)
Prinsesstårta

Baka prinsesstårta

Den klassiska prinsesstårtan har en given plats på fikabordet till kalas, dop, bröllop och andra speciella tillfällen. Prinsesstårtan fylls med vaniljkräm och grädde och täcks sedan med grön marsipan.

Klassisk prinsesstårta

En klassisk prinsesstårta bakas på ljusa anslag, se recept här, och fylls med vaniljkräm och grädde. Idag fylls prinsesstårtan även med ett lager hallonsylt (Vi rekomenderar rårörda hallon), något som den ursprungliga prinsesstårtan inte innehåller. Tårtan täcks sedan med en grön marsipan och ett tunt lager florsocker siktas över. Sedan toppas tårtan med röda eller rosa marsipanrosor. Florsockret pudras över just innan servering för att det inte ska hinna smälta.

Rårörda hallon

 • Förberedelser: 10 minuter.
 • Tillagning ca: ca 5 minuter
 • Klart på: 15 minuter
 • Receptet räcker till två lager i en tårta
 • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram rårörda hallon
 • 210 kcal

Ingredienser

 • 500 gram färska hallon (använd inte köpta frysta hallon till detta!)
 • 50 gr strösocker

Så här gör du fyllningen

 1. Mosa hallonen med sockret, låt det gärna stå 20 minuter innan du fyller tårtan så sockret löst sig helt.

Den moderna prinsesstårtan

Klassisk prinsesstårta täcks med ljusgrön marsipan och dekoreras oftast med en rosa ros. Men vill du modernisera prinsesstårtan så kan du såklart använda marsipan i alla möjliga olika underbara färger av marsipan eller stilren extra vit marsipan, dekorera med rosor eller andra blommor, ätbar spets, maräng eller det du tycker om och tycker är fint. Fyll prinsesstårtan med de klassiska smakerna, men gå loss på utsidan! Du kan ju såklart även variera fyllningen i dina prinsesstårtor genom att använda andra sorters sylt eller färska bär.

Tips när du ska baka prinsesstårta

Hur mycket marsipan behövs till en prinsesstårta?

Till en normalstor prinsesstårta på ca 24 cm i diameter går det åt ungefär 500 gram marsipan. Kavla ut marsipan gör du enklast med en fondantkavel - en kavel med rundade kanter som inte lämnar märken i tårtlocket. Pudra underlag och kavel med lite maizena eller florsocker så att marsipanen inte fastnar. Du kan även använda dig av en kavelmatta med markeringar som hjälper dig att se storleken på marsipanlocket när du kavlar ut det.

För att enkelt räkna ut vilken diameter ditt marsipanlock behöver ha för att passa just din tårta, kan du använda dig av tårtans diameter + tårtans höjd x4. T.ex. om tårtan är 24 cm i diameter och 8 cm hög räknar du alltså 24 + 32 = 56 cm. Ditt tårtlock behöver alltså vara omkring 56 cm för att inte bli för litet. Det kommer troligtvis att bli lite för stort, men det är lättare att jobba med lite marginaler och även lättare att få marsipanen slät. Du skär helt enkelt bort den överflödiga marsipanen efter att du lagt på marsipanlocket på prinsesstårtan. Marsipanen som blir över kan du spara så länge det inte blandats i några smulor eller dylikt.

Ett tårtlock bör vara ca 3-4 mm tjockt, är det för tunt så spricker det lättare, samt att fyllningen kan skina igenom om du kavlat det för tunt. För att få tårtlocket slätt och fint på tårtan kan du använda dig av en smoother - en plastplatta med handtag som du stryker över tårtan för att släta ut marsipanen. Du slipper fula fingeravtryck och får en jämn, slät tårta.

Hur många tårtbitar får du ut från en prinsesstårta?

Den eviga frågan - hur många tårtbitar får du ut från en prinsesstårta? Vi hjälper dig att beräkna antalet tårtbitar.

Tårtans storlek och form avgör självklart hur många tårtbitar du får ut, men även hur hög tårtan är och vad den är fylld med, så tänk på detta och lita inte blint på tabeller och uträkningar! Dessa bitar är beräknade mer som efterrätt eller en fika bit. Har du inte serverat någon annan mat eller inte har andra sorters fika kan du behöva beräkna för lite mer.

Så här många bitar får du ungefär ut från en rund tårta, ca 8 cm hög:

15 cm = 8 bitar
20 cm = 12 bitar
25 cm = 20 bitar
30 cm = 28 bitar

Så här många bitar får du ut från en fyrkantig tårta, ca 8 cm hög:

15×15 cm = 10 bitar
20×20 cm =16 bitar
25×25 cm = 24 bitar
30×30 cm =34 bitar

Hur länge håller en prinsesstårta?

Prinsesstårtan kan du förvara i kylen i ett par dygn, men den går även utmärkt att frysa in om den inte ska ätas på en gång. Låt den tina långsamt i kylskåp när du tar ut den ur frysen och pudra på florsockret innan servering.

Varför heter det Prinsesstårta?

Det ursprungliga receptet på prinsesstårta hittas i Prinsessornas nya kokbok från 1948 som sammanställdes av hushållsläraren Jenny Åkerström. Det sägs att hon hade prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid som elever, och att de tre flickorna tyckte väldigt mycket om den gröna marsipantårtan. Därav fick den namnet Prinsesstårta.

Lyckas med mat tips för Prinsesstårtan!

 • Bygg din prinsesstårta på en tårtbricka så kan du enkelt flytta den mellan till exempel bänk och tårtfat.
 • För att undvika att marsipanen blir blöt - börjar svettas - kan du fodra tårtlocket med t.ex. en neutral matolja som du penslar på insidan av locket, eller med ett tunt lager smörkräm som fungerar som ett skyddande lager.

Inspiration för din nästa Prinsesstårta

Vi har samlat ihop några vackra och kreativa Prinsesstårtor som du kan inspireras av och testa baka själv. Allt från den klassiska gröna tårtan med en ros på till en tårta täckt med marmorerad marsipan, toppad med maräng.

Princess Winter

Pincess Winter

Prinsesstårta gjord från grunden med ätbar spets och sockerrosor inskickad av Cecilia Lindström till tävlingen Årets Tårtmästare 2017. "60 års fest vankas till min mamma och hon önskar sig en prinsesstårta. Jag gör en från grunden med lätta vaniljbottnar, färska hallon och hemkokt vaniljkräm med vaniljstång. Färsk grädde och lila marsipan. Ätbar vit spets och rosor som är handgjorda av sockerpasta."

Flower Cake

Flower cake

En födelsedagstårta/ prinsesstårta i sin enkelhet, inskickad av Elin Bergmark till tävlingen Årets Tårtmästare 2017. "Min allra första prinsesstårta. Med vit marsipan och blåa blommor gjorda av vit modelleringschoklad med en gnutta blå karamellfärg och några sockerpärlor. Eftersom det är en prinsesstårta så är de ju vad klassikern brukar innehålla, med andra ord: sockerkaksbottnar med vanilj, vaniljkräm och för att inte glömma grädde. Men det som även är mer vanligt idag är att ha i hallonsylt och det valde jag att ha även om de inte hör till den klassiska prinsesstårtan."

Prinsesstårtor

Princesstartor

Bidrag till tävlingen Årets Tårtbagare – Tårtdekoration 2013, insänt av Emelie Johansson. Prinsesstårta täckt med marsipan, toppad med egengjorda marsipanrosor och skylt med namn. Bottnar av ljust anslag, fyllda med egengjord hallonsylt, vaniljkräm och vispad grädde.

Prinsesstårta delux

Delux Princess

En klassisk prinsesstårta i nya kläder inskickad av Sunna Edberg. "Inuti en klassisk prinsesstårta men utanpå allt annat än klassisk. Täckt med lila marsipan med marmoreringseffekt och toppad med små lila blommor och maräng som bränts av. Luftiga sockerkaksbottnar, grädde, vaniljfyllning och färska hallon."

Klassisk prinsesstårta

Klassiska Princess

Bidrag till tävlingen Årets Tårtbagare – Tårtdekoration 2013, insänt av Jeanette Sahlin. Tårtan är täckt med grön marsipan, toppad med rosa marsipanrosor och florsocker. Bottnar av sockerkaksbotten, fyllda med färska rårörda hallon, vispad grädde och hemkokt vaniljkräm med äkta vaniljstång.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier Lyckas med Tårta

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se