Prinsesstårta

Prinsesstårta är ett av de mest sålda bakverken i Sverige. En prinsesstårta består oftast av vaniljbottnar, vaniljkräm, grädde och en god hallonsylt. Här har vi samlat vackra prinsesstårtor med klassisk fyllning, men kanske inte så klassisk utsida samt massor med tips och trix så att du själv lyckas med prinsesstårtan!

Prinsesstårta

Baka prinsesstårta

Den klassiska prinsesstårtan har en given plats på fikabordet till kalas, dop, bröllop och andra speciella tillfällen. Prinsesstårtan fylls oftast med vaniljkräm, hallonsylt och grädde och täcks sedan med marsipan. Här hittar du produkter till prinsesstårta!

Den moderna prinsesstårtan

Klassisk prinsesstårta täcks med ljusgrön marsipan och dekoreras oftast med en rosa ros. Men vill du modernisera prinsesstårtan så kan du såklart använda marsipan i alla möjliga olika färger, dekorera med rosor eller andra blommor, ätbar spets, maräng eller det du tycker om och tycker är fint. Fyll prinsesstårtan med de klassiska smakerna, men gå loss på utsidan! Du kan ju såklart även variera fyllningen i dina prinsesstårtor genom att använda andra sorters sylt eller färska bär. Här nedan hittar du fin inspiration!

Klassisk prinsesstårta

En klassisk prinsesstårta bakas på ljusa anslag, se recept här, och fylls med vaniljkräm och grädde. Idag fylls prinsesstårtan även med ett lager hallonsylt, något som den ursprungliga prinsesstårtan inte innehåller. Tårtan täcks sedan med en ljusgrön marsipan och ett tunt lager florsocker siktas över, sedan toppas tårtan med röda eller rosa marsipanrosor. Florsockret pudras över just innan servering för att det inte ska hinna smälta.

Det ursprungliga receptet på prinsesstårta hittas i Prinsessornas nya kokbok från 1948 som sammanställdes av hushållsläraren Jenny Åkerström.

Marsipanåtgång och storlek

Till en normalstor prinsesstårta på ca 24 cm i diameter går det åt ungefär 500 gram marsipan. Kavla ut marsipan gör du enklast med en fondantkavel - en kavel med rundade kanter som inte lämnar märken i tårtlocket. Pudra underlag och kavel med lite maizena eller florsocker så att marsipanen inte fastnar. Du kan även använda dig av en kavelmatta med markeringar som hjälper dig att se storleken på marsipanlocket när du kavlar ut det.

För att enkelt räkna ut vilken diameter ditt marsipanlock behöver ha för att passa just din tårta, kan du använda dig av tårtans diameter + tårtans höjd x4. T.ex. om tårtan är 24 cm i diameter och 8 cm hög räknar du alltså 24 + 32 = 56 cm. Ditt tårtlock behöver alltså vara omkring 56 cm för att inte bli för litet. Det kommer troligtvis att bli lite för stort, men det är lättare att jobba med lite marginaler och även lättare att få marsipanen slät. Du skär helt enkelt bort den överflödiga marsipanen efter att du lagt på marsipanlocket på prinsesstårtan. Marsipanen som blir över kan du spara så länge det inte blandats i några smulor eller dylikt.

Ett tårtlock bör vara ca 3-4 mm tjockt, är det för tunt så spricker det lättare, samt att fyllningen kan skina igenom om du kavlat det för tunt. För att få tårtlocket slätt och fint på tårtan kan du använda dig av en smoother - en plastplatta med handtag som du stryker över tårtan för att släta ut marsipanen. Du slipper fula fingeravtryck och får en jämn, slät tårta.

Beräkna antal tårtbitar

Den eviga frågan - hur många tårtbitar får du ut från en prinsesstårta? Tårtans storlek och form avgör självklart hur många tårtbitar du får ut, men även hur hög tårtan är och vad den är fylld med, så tänk på detta och lita inte blint på tabeller och uträkningar!

Så här många bitar får du ut från en rund tårta, ca 8-10 cm hög:

16 cm = 5-6 bitar
18 cm = 8 bitar
20 cm = 10 bitar
22 cm = 12 bitar
24 cm = 15 bitar
30 cm = 20-22 bitar

Så här många bitar får du ut från en fyrkantig tårta, ca 8-10 cm hög:

10×10 cm = 5 bitar
15×15 cm = 10 bitar
20×20 cm =16 bitar
25×25 cm = 24 bitar
30×30 cm =34 bitar
35×35 cm = 44 bitar
40x40cm = 54 bitar
45×45 cm = 65 bitar

Frysa prinsesstårta?

Prinsesstårtan kan du förvara i kylen i ett par dygn, men den går även utmärkt att frysa in om den inte ska ätas på en gång. Låt den tina sakta i kylskåp när du tar ut den ur frysen och pudra på florsockret innan servering.

Lyckas med mat tipsar!

  • Bygg din prinsesstårta på en tårtbricka så kan du enkelt flytta den mellan t.ex. bänk och tårtfat.
  • För att undvika att marsipanen blir blöt - börjar svettas - kan du fodra tårtlocket med t.ex. en neutral matolja som du penslar på insidan av locket, eller ett tunt lager med smörkräm som fungerar som ett skyddande lager.

Princess Winter

Prinsesstårta gjord från grunden med ätbar spets och sockerrosor inskickad av Cecilia Lindström till tävlingen Årets Tårtmästare 2017. "60 års fest vankas till min mamma och hon önskar sig en prinsesstårta. Jag gör en från grunden med lätta vaniljbottnar, färska hallon och hemkokt vaniljkräm med vaniljstång. Färsk grädde och lila marsipan. Ätbar vit spets och rosor som är handgjorda av sockerpasta."

Flower Cake

En födelsedagstårta/ prinsesstårta i sin enkelhet, inskickad av Elin Bergmark till tävlingen Årets Tårtmästare 2017. "Min allra första prinsesstårta. Med vit marsipan och blåa blommor gjorda av vit modelleringschoklad med en gnutta blå karamellfärg och några sockerpärlor. Eftersom det är en prinsesstårta så är de ju vad klassikern brukar innehålla, med andra ord: sockerkaksbottnar med vanilj, vaniljkräm och för att inte glömma grädde. Men det som även är mer vanligt idag är att ha i hallonsylt och det valde jag att ha även om de inte hör till den klassiska prinsesstårtan."

Prinsesstårtor

Bidrag till tävlingen Årets Tårtbagare – Tårtdekoration 2013, insänt av Emelie Johansson. Prinsesstårta täckt med marsipan, toppad med egengjorda marsipanrosor och skylt med namn. Bottnar av ljust anslag, fyllda med egengjord hallonsylt, vaniljkräm och vispad grädde.

Prinsesstårta delux

En klassisk prinsesstårta i nya kläder inskickad av Sunna Edberg. "Inuti en klassisk prinsesstårta men utanpå allt annat än klassisk. Täckt med lila marsipan med marmoreringseffekt och toppad med små lila blommor och maräng som bränts av. Luftiga sockerkaksbottnar, grädde, vaniljfyllning och färska hallon."

Klassisk prinsesstårta

Bidrag till tävlingen Årets Tårtbagare – Tårtdekoration 2013, insänt av Jeanette Sahlin. Tårtan är täckt med grön marsipan, toppad med rosa marsipanrosor och florsocker. Bottnar av sockerkaksbotten, fyllda med färska rårörda hallon, vispad grädde och hemkokt vaniljkräm med äkta vaniljstång.

Kategorier: Tårtor

Dela



6973 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Jessica 2018/06/25
Bästa utbudet
Helt klart bästa utbudet, snabb frakt och alltid bra service!
Lillemor 2018/06/24
Snabb frakt!
Mycket nöjd. Supersnabb leverans!
Rebecca Persson 2018/06/23
Tårtbox
Snabb leverans och bra varor
Jim Frank 2018/06/23
En riktigt bra nätbutik!
Snabb leverans och bra varor. Lär återkomma!
Rosita Andersson 2018/06/20
Blandat till köket.
Bra varor till humana priser. Glassformarna är i frysen fyllda med jordgubbs-sorbet. Pirogformen är helt suverän,...

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.67