Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp
CategoriesClass {#720
  +id: 37
  +id_shop: "1"
  +title: "Rabarber - Recept och inspiration till somriga efterrätter"
  +meta_title: "Rabarber - recept & inspiration"
  +meta_description: "Här hittar du rabarberrecept och inspiration somriga efterrätter med rabarber!"
  +meta_keywords: "Köksutrustning>Sylta - safta | Formar & Kakformar>Pajformar"
  +link_rewrite: "rabarber-recept-och-inspiration-till-somriga-efterraetter"
  +description: """
    <h2>Rabarber - Recept och inpiration till 5 somriga efterr&auml;tter</h2>\r\n
    <p>Rabarber, recept och inspiration till&auml;gnad v&aring;r &auml;lskade stj&auml;lk. N&auml;r v&aring;ren och sommaren n&auml;rmar sig &auml;r det &auml;ntligen dags f&ouml;r denna efterl&auml;ngtade prim&ouml;r att g&ouml;ra entre i v&aring;ra tr&auml;dg&aring;rdar. D&auml;rf&ouml;r tyckte vi att det var p&aring; sin plats att &auml;gna en egen kategori &aring;t denna syrliga godsak och har samlat ihop inspiration &aring;t dig. Men f&ouml;rst bjuder vi p&aring; ett recept p&aring; rabarberkr&auml;m och sen lite fakta.</p>\r\n
    <h2>Recept rabarberkr&auml;m</h2>\r\n
    <ul>\r\n
    <li><span itemprop="prepTime" content="PT5M">F&ouml;rberedelser: ca 5 minuter</span>.</li>\r\n
    <li>Tillagning: <span itemprop="cookTime" content="PT10M">ca 10 minuter</span></li>\r\n
    <li>Klart p&aring;: <span itemprop="totalTime" content="PT15M">15 minuter</span></li>\r\n
    <li><span itemprop="recipeYield" content="4"> 4 portionerr</span></li>\r\n
    <li itemprop="recipeCuisine">P&acirc;tisserie</li>\r\n
    <li itemprop="recipeCategory">Rabarber recept</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <div itemprop="nutrition" itemscope="" itemtype="https://schema.org/NutritionInformation">Uppskattat n&auml;ringsv&auml;rde per 100 g rabarberkr&auml;m\r\n
    <ul>\r\n
    <li itemprop="calories">61 kcal</li>\r\n
    </ul>\r\n
    </div>\r\n
    <div id="lmm-entry" class="row">\r\n
    <div class="col-xs-12 col-md-4">\r\n
    <div class="lmm_blog_box_style">\r\n
    <div class="stylebox__content">\r\n
    <h2 class="blog_lmm_title">Ingredienser</h2>\r\n
    </div>\r\n
    <ul id="left_lmm_entry">\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">500 g rabarber</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">4 dl vatten</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">1 1/5 dl str&ouml;socker</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">2-3 msk potatismj&ouml;l</li>\r\n
    </ul>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <div class="col-xs-12 col-md-8">\r\n
    <div class="lmm_blog_box_style">\r\n
    <div class="stylebox__content_right">\r\n
    <h2 class="blog_lmm_title">G&ouml;r s&aring; h&auml;r</h2>\r\n
    </div>\r\n
    <ol id="right_lmm_entry">\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">Sk&auml;r rabarbern i mindre bitar, ca 1 cm.</li>\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">Koka upp vatten och socker i en kastrull. L&auml;gg i rabarbern och l&aring;t sjuda i ca 5 minuter.</li>\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">Blanda ut potatismj&ouml;let i lite kallt vatten och r&ouml;r om. H&auml;ll det sedan i en tunn str&aring;le ner i kastrullen med rabarberblandningen. R&ouml;r om hela tiden.</li>\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">L&aring;t rabarberkr&auml;men koka upp. Klart!</li>\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">Servera kr&auml;men med mj&ouml;lk och jordgubbar.</li>\r\n
    </ol></div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <h2>Fakta om rabarber</h2>\r\n
    <p>Visste du att rabarber faktiskt &auml;r en gr&ouml;nsak? Den kommer ursprungligen fr&aring;n Ryssland, norra Kina och Mongoliet, d&auml;r man odlat rabarber i 5000 &aring;r. Och det var f&ouml;rst p&aring; 1600-talet som rabarbern kom till Sverige.</p>\r\n
    <p>Fr&aring;n b&ouml;rjan &aring;ts rabarbern r&aring;, kryddad med salt och peppar till lammstek. Men n&auml;r sockret blev billigare p&aring; 1800-talet, b&ouml;rjade rabarbern anv&auml;ndas i efterr&auml;tter.</p>\r\n
    <div itemscope="" itemtype="https://schema.org/FAQPage">\r\n
    <div itemscope="" itemprop="mainEntity" itemtype="https://schema.org/Question">\r\n
    <h2 itemprop="name">&Auml;r rabarber giftigt?</h2>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="acceptedAnswer" itemtype="https://schema.org/Answer">\r\n
    <div itemprop="text">\r\n
    <p>Kanske har du h&ouml;rt att rabarber &auml;r giftigt. Och det st&auml;mmer delvid. Rabarber inneh&aring;ller oxalsyra som i stora m&auml;ngder kan vara giftigt och p&aring;verka njurarna. Men den st&ouml;rsta m&auml;ngden oxalsyra finns i bladen, som man d&auml;rf&ouml;r inte &auml;ter. Det &auml;r allts&aring; inte farligt att &auml;ta rabarberstj&auml;lkarna. Nu f&ouml;rtiden finns ocks&aring; f&ouml;r&auml;dlade sorter som inneh&aring;ller en l&auml;gre halt oxalsyra.</p>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <h2>Olika sorters rabarber</h2>\r\n
    <p>Det finns &ouml;ver 100 olika sorters rabarber men det &auml;r bara ungef&auml;r h&auml;lften av dom som g&aring;r att &auml;ta. H&auml;r listar vi tre olika sorter som passar lika bra till paj, kr&auml;m och saft.</p>\r\n
    <h3>Victoria</h3>\r\n
    <p>Den vanligaste rabarbersorten i v&aring;ra svenska tr&auml;dg&aring;rdar &auml;r Victoria. Den har god och syrlig smak med fina gr&ouml;na stj&auml;lkar.</p>\r\n
    <h3>Elmblitz</h3>\r\n
    <p>Detta &auml;r en f&ouml;r&auml;dlad rabarbersort som har en l&auml;gre halt oxalsyra. Smaken &auml;r vagt syrlig och stj&auml;lrkarna blir inte lika tr&aring;diga som p&aring; vissa andra sorter. Den passar d&auml;rf&ouml;r bra att sk&ouml;rda under hela sommaren.</p>\r\n
    <h3>Marshalls Early Red</h3>\r\n
    <p>Det h&auml;r &auml;r en r&ouml;d rabarbersort och m&aring;nga tycker att den &auml;r en av de godaste r&ouml;da sorterna. Eftersom stj&auml;lkarna &auml;r genomf&auml;rgade och ger en vacker r&ouml;f f&auml;rg blir saften och marmeladen extra fin. Men l&aring;t dig inte luras av namnet, den h&auml;r rabarbersorten ger faktiskt en lite senare sk&ouml;rd.</p>\r\n
    <h2>Baka med rabarber</h2>\r\n
    <p>Det finns massor av goda saker du kan baka med rabarber. Klassikern &auml;r rabarberpaj. Syrlig rabarber tillsammans med s&ouml;t smuldeg. Men du kan &auml;ven baka rabarberkaka, bullar med rabarber och rabarbermuffin. Rabarber &auml;r &auml;ven v&auml;ldigt gott att kombinera med jordgubbar eller &auml;pplen. H&auml;r nedan listar vi lite tips p&aring; vad du kan g&ouml;ra med dina rabarber. </p>\r\n
    <h2>Rabarber - recept till efterr&auml;tt</h2>\r\n
    <h3>Smulpaj med rabarber</h3>\r\n
    <p>En av de mest somriga pajerna vi har i Sverige &auml;r klassikern rabarberpaj. Toppad med ett t&auml;cke av s&ouml;t smuldeg blir det en subergod smakkombination, som du kan servera med vaniljglass eller vaniljs&aring;s. <a href="https://www.lyckasmedmat.se/blog/rabarbersmulpaj-n59">H&auml;r hittar du v&aring;rt recept p&aring; smulpaj med rabarber</a>.</p>\r\n
    <h3>Rabarberpaj</h3>\r\n
    <p><a href="https://www.lyckasmedmat.se/blog/enkel-rabarberpaj-n152">Baka en kn&auml;ckig och fantastiskt god rabarberpaj utan havregryn</a>. Den &auml;r enkel att g&ouml;ra och v&auml;ldigt&nbsp;<a href="https://www.lyckasmedmat.se/blog/jordgubssylt-n471">god att servera med jordgubbssylt</a> och vaniljs&aring;s.</p>\r\n
    <h3>Rabarbersaft</h3>\r\n
    <p>Att koka rabarbersaft &auml;r ett enkelt och bra s&auml;tt att ta tillvara p&aring; sommarens sk&ouml;rd. Och blir det mycket s&aring; &auml;r hemmagjord rabarbersaft en fin present att ge bort till n&auml;ra och k&auml;ra. <a href="https://www.lyckasmedmat.se/blog/rabarbersaft-n279">H&auml;r hittar du v&aring;rt favoritrecetp p&aring; rabarbersaft med citron</a>. S&aring; l&auml;skande och gott en varm sommardag.</p>\r\n
    <h3>Rabarberchutney</h3>\r\n
    <p>&Auml;ven om rabarberchutney inte &auml;r en efterr&auml;tt i sig, s&aring; vill vi &auml;nd&aring; tipsa om detta underbart goda tillbeh&ouml;r. Det &auml;r j&auml;ttegott till grillat, b&aring;de att anv&auml;nda som marinad och som s&aring;s p&aring; sidan av. Du kan ocks&aring; servera din rabarberchutney med kex ch n&aring;gra goda ostar s&aring; har du en riktigt enkel och god efterr&auml;tt.</p>\r\n
    <h3>Rabarberkaka</h3>\r\n
    <p>Ingen lista med rabarberrecept &auml;r v&auml;l komplett utan en riktigtt god rabarberkaka? Vi p&aring; Lyckas Med Mat &auml;lskar att rabarber &auml;r en s&aring; anv&auml;ndbar ingrediens och med sin syrlighet passar perfekt till s&ouml;ta kakor och desserter. D&auml;rf&ouml;r har vi inte n&ouml;jt oss med ett recept p&aring; rabarberkaka. Utan <a href="https://www.lyckasmedmat.se/blog/enkla-rabarber-recept-n104">h&auml;r hittar du fyra olika sorters rabarberkaka</a>, s&aring; att du kan variera dina fikabjudningar under sommaren.</p>\r\n
    <h3>Rabarberkr&auml;m</h3>\r\n
    <p>Rabarberkr&auml;m till frukost k&auml;nns riktigt somrigt. S&auml;rkilt om du ocks&aring; serverar jordgubbar till. Men den passar ocks&aring; lika bra att servera som en l&auml;ttare efterr&auml;tt. Testa att toppa rabarberkr&auml;men med lite kaksmulor eller havrecrumble f&ouml;r crunch. Se receptet h&auml;r ovanf&ouml;r p&aring; en enkel och god rabarberkr&auml;m.</p>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="mainEntity" itemtype="https://schema.org/Question">\r\n
    <h2 itemprop="name">Vilka smaker passar med rabarber?</h2>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="acceptedAnswer" itemtype="https://schema.org/Answer">\r\n
    <div itemprop="text">\r\n
    <p>Bara rabarber i sig &auml;r ju v&auml;ldigt gott. Men om du vill testa nya kombinationer s&aring; har rabarbern faktiskt flera smakkompisar. H&auml;r kommer n&aring;gra tips p&aring; favoriter:</p>\r\n
    <h3>Rabarber och citron</h3>\r\n
    <p>Rabarber passar v&auml;ldigt bra tillsammans med citron eller andra citrusfrukter. Saften och zest fr&aring;n de andra frukterna balanserar n&auml;mligen rabarberms syra.</p>\r\n
    <h3>Rabarber och ingef&auml;ra</h3>\r\n
    <p>Rabarber och ingef&auml;ra &auml;r v&auml;ldigt gott tillsammans. Och om du inte redan har testat vill vi tipsa om att g&ouml;ra en marmelad p&aring; rabarber och ingef&auml;ra.</p>\r\n
    <h3>Rabarber och jordgubb</h3>\r\n
    <p>En supergod kombination &auml;r att blanda syrliga rabarber tillsammans med s&ouml;ta jordgubbar. Testa g&auml;rna v&aring;r kn&auml;ckiga rabarberpaj och byt ut en del av rabarbern mot jordgubbar. S&aring; somrigt och gott.</p>\r\n
    <h3>Rabarber och kardemumma</h3>\r\n
    <p>Rabarber och kardemumma &auml;r en v&auml;ldigt god smakkombination. Vi har ett snabbt och enkelt f&ouml;rslag p&aring; en efterr&auml;tt med dessa ingredienser. Allt du beh&ouml;ver g&ouml;ra &auml;r att steka rabarber i sm&ouml;r tillsammans med kardemumma och socker. Sen &auml;r det bara att servera tillsammans med vaniljglass.</p>\r\n
    <h3>Rabarber och Stj&auml;rnanis</h3>\r\n
    <p>Rabarber och anis kanske &auml;r en ov&auml;ntad kombination, men inte mindre god f&ouml;r det. Den h&auml;r svalkande rabarbersoppan passar utm&auml;rkt att servera en varm sommardag: Koka upp rabarber tillsammans med jordgubbar, socker och stj&auml;rnanis. Sila sedan av soppan och l&aring;t svalna. Servera rabarbersoppan v&auml;l kyld tillsammans <a href="https://www.lyckasmedmat.se/blog/hemgjord-vaniljglass-n473"><span style="text-decoration: underline;">med en kula hemgjord vanljglass</span></a>.&nbsp;<a href="https://www.lyckasmedmat.se/kryddor/10100-werners-gourmetservice-stjaernanis-30-g.html">Stj&auml;rnanins hittar du h&auml;r i butiken &gt;&gt;&gt;</a><span style="text-decoration: underline;"></span></p>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="mainEntity" itemtype="https://schema.org/Question">\r\n
    <h2 itemprop="name">Kan man frysa in rabarber?</h2>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="acceptedAnswer" itemtype="https://schema.org/Answer">\r\n
    <div itemprop="text">\r\n
    <p>Ja, att frysa in rabarber &auml;r superenkelt och ett j&auml;ttebra s&auml;tt att ta reda p&aring; sk&ouml;rden, om du inte hinner &auml;ta allt under s&auml;songen. B&ouml;rja med att tv&auml;tta av rabarberstj&auml;lkarna och torka dem. Sen &auml;r det bara att sk&auml;ra i cm stora bitar och l&auml;gga i p&aring;sar eller l&aring;dor, innan du stoppar in dem i frysen.</p>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="mainEntity" itemtype="https://schema.org/Question">\r\n
    <h2 itemprop="name">Hur l&auml;nge h&aring;ller sig fryst rabarber?</h2>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="acceptedAnswer" itemtype="https://schema.org/Answer">\r\n
    <div itemprop="text">\r\n
    <p>Fryst rabarber h&aring;ller sig f&auml;rsk i upp till ett &aring;r. Toppen f&ouml;r dig som vill njuta av en god rabarberpaj n&auml;r h&ouml;sten smyger sig p&aring;.</p>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <h2>Rabarber och rostfritt st&aring;l</h2>\r\n
    <p>N&auml;r du ska baka och laga mat med rabarber &auml;r det viktigt att anv&auml;nda k&auml;rl av rostfritt st&aring;l, porslin eller glas. Syran i rabarber g&ouml;r n&auml;mligen s&aring; att k&auml;rl av aluminium sl&auml;pper ifr&aring;n sig aluminium, vilket inte alls &auml;r bra att f&aring; i sig.</p>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="mainEntity" itemtype="https://schema.org/Question">\r\n
    <h2 itemprop="name">M&aring;ste man skala rabarber?</h2>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="acceptedAnswer" itemtype="https://schema.org/Answer">\r\n
    <div itemprop="text">\r\n
    <p>Nej, du beh&ouml;ver faktiskt inte skala rabarber. Speciellt inte dom f&ouml;rsta, sp&auml;da stj&auml;lkarna som har ett tunt skal. En f&ouml;rdel med att inte skala sina rabarber &auml;r att mycket av f&auml;rgen sitter i just skalet. Vilket &auml;r n&aring;got m&aring;nga tycker ger en fin f&auml;rg &aring;t till exempel rabarbersaft och rabarbermarmelad.</p>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>
    """
  +actif: "1"
  +parent: "0"
  +image_presente: true
  +position: "24"
  +group: []
  +is_recipe: "1"
  #table: "prestablog_categorie"
  #identifier: "id_prestablog_categorie"
  #id_lang: 6
  +id_shop_list: []
  #get_shop_from_context: true
  #fieldsRequired: array:2 [
    0 => "id_shop"
    1 => "actif"
  ]
  #fieldsSize: []
  #fieldsValidate: array:5 [
    "id_shop" => "isunsignedInt"
    "actif" => "isBool"
    "parent" => "isUnsignedId"
    "position" => "isUnsignedId"
    "is_recipe" => "isBool"
  ]
  #fieldsRequiredLang: []
  #fieldsSizeLang: array:5 [
    "title" => 255
    "meta_title" => 255
    "meta_description" => 255
    "meta_keywords" => 255
    "link_rewrite" => 255
  ]
  #fieldsValidateLang: array:6 [
    "title" => "isString"
    "meta_title" => "isString"
    "meta_description" => "isString"
    "meta_keywords" => "isString"
    "link_rewrite" => "isLinkRewrite"
    "description" => "isString"
  ]
  #tables: []
  #webserviceParameters: []
  #image_dir: null
  #image_format: "jpg"
  #translator: null
  #def: array:6 [
    "table" => "prestablog_categorie"
    "primary" => "id_prestablog_categorie"
    "multilang" => true
    "fields" => array:11 [
      "id_shop" => array:3 [
        "type" => 1
        "validate" => "isunsignedInt"
        "required" => true
      ]
      "actif" => array:3 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
        "required" => true
      ]
      "parent" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "position" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_description" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_keywords" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "link_rewrite" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isLinkRewrite"
        "size" => 255
      ]
      "description" => array:3 [
        "type" => 6
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
      ]
      "is_recipe" => array:2 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
      ]
    ]
    "classname" => "CategoriesClass"
    "associations" => array:1 [
      "l" => array:3 [
        "type" => 2
        "field" => "id_prestablog_categorie"
        "foreign_field" => "id_prestablog_categorie"
      ]
    ]
  ]
  #update_fields: null
  +force_id: false
}
Rabarber - Recept och inspiration till somriga efterrätter

Rabarber - Recept och inspiration till somriga efterrätter

5 av 5 (2 recensioner)

Rabarber - Recept och inpiration till 5 somriga efterrätter

Rabarber, recept och inspiration tillägnad vår älskade stjälk. När våren och sommaren närmar sig är det äntligen dags för denna efterlängtade primör att göra entre i våra trädgårdar. Därför tyckte vi att det var på sin plats att ägna en egen kategori åt denna syrliga godsak och har samlat ihop inspiration åt dig. Men först bjuder vi på ett recept på rabarberkräm och sen lite fakta.

Recept rabarberkräm

  • Förberedelser: ca 5 minuter.
  • Tillagning: ca 10 minuter
  • Klart på: 15 minuter
  • 4 portionerr
  • Pâtisserie
  • Rabarber recept
Uppskattat näringsvärde per 100 g rabarberkräm
  • 61 kcal

Ingredienser

  • 500 g rabarber
  • 4 dl vatten
  • 1 1/5 dl strösocker
  • 2-3 msk potatismjöl

Gör så här

  1. Skär rabarbern i mindre bitar, ca 1 cm.
  2. Koka upp vatten och socker i en kastrull. Lägg i rabarbern och låt sjuda i ca 5 minuter.
  3. Blanda ut potatismjölet i lite kallt vatten och rör om. Häll det sedan i en tunn stråle ner i kastrullen med rabarberblandningen. Rör om hela tiden.
  4. Låt rabarberkrämen koka upp. Klart!
  5. Servera krämen med mjölk och jordgubbar.

Fakta om rabarber

Visste du att rabarber faktiskt är en grönsak? Den kommer ursprungligen från Ryssland, norra Kina och Mongoliet, där man odlat rabarber i 5000 år. Och det var först på 1600-talet som rabarbern kom till Sverige.

Från början åts rabarbern rå, kryddad med salt och peppar till lammstek. Men när sockret blev billigare på 1800-talet, började rabarbern användas i efterrätter.

Är rabarber giftigt?

Kanske har du hört att rabarber är giftigt. Och det stämmer delvid. Rabarber innehåller oxalsyra som i stora mängder kan vara giftigt och påverka njurarna. Men den största mängden oxalsyra finns i bladen, som man därför inte äter. Det är alltså inte farligt att äta rabarberstjälkarna. Nu förtiden finns också förädlade sorter som innehåller en lägre halt oxalsyra.

Olika sorters rabarber

Det finns över 100 olika sorters rabarber men det är bara ungefär hälften av dom som går att äta. Här listar vi tre olika sorter som passar lika bra till paj, kräm och saft.

Victoria

Den vanligaste rabarbersorten i våra svenska trädgårdar är Victoria. Den har god och syrlig smak med fina gröna stjälkar.

Elmblitz

Detta är en förädlad rabarbersort som har en lägre halt oxalsyra. Smaken är vagt syrlig och stjälrkarna blir inte lika trådiga som på vissa andra sorter. Den passar därför bra att skörda under hela sommaren.

Marshalls Early Red

Det här är en röd rabarbersort och många tycker att den är en av de godaste röda sorterna. Eftersom stjälkarna är genomfärgade och ger en vacker röf färg blir saften och marmeladen extra fin. Men låt dig inte luras av namnet, den här rabarbersorten ger faktiskt en lite senare skörd.

Baka med rabarber

Det finns massor av goda saker du kan baka med rabarber. Klassikern är rabarberpaj. Syrlig rabarber tillsammans med söt smuldeg. Men du kan även baka rabarberkaka, bullar med rabarber och rabarbermuffin. Rabarber är även väldigt gott att kombinera med jordgubbar eller äpplen. Här nedan listar vi lite tips på vad du kan göra med dina rabarber.

Rabarber - recept till efterrätt

Smulpaj med rabarber

En av de mest somriga pajerna vi har i Sverige är klassikern rabarberpaj. Toppad med ett täcke av söt smuldeg blir det en subergod smakkombination, som du kan servera med vaniljglass eller vaniljsås. Här hittar du vårt recept på smulpaj med rabarber.

Rabarberpaj

Baka en knäckig och fantastiskt god rabarberpaj utan havregryn. Den är enkel att göra och väldigt god att servera med jordgubbssylt och vaniljsås.

Rabarbersaft

Att koka rabarbersaft är ett enkelt och bra sätt att ta tillvara på sommarens skörd. Och blir det mycket så är hemmagjord rabarbersaft en fin present att ge bort till nära och kära. Här hittar du vårt favoritrecetp på rabarbersaft med citron. Så läskande och gott en varm sommardag.

Rabarberchutney

Även om rabarberchutney inte är en efterrätt i sig, så vill vi ändå tipsa om detta underbart goda tillbehör. Det är jättegott till grillat, både att använda som marinad och som sås på sidan av. Du kan också servera din rabarberchutney med kex ch några goda ostar så har du en riktigt enkel och god efterrätt.

Rabarberkaka

Ingen lista med rabarberrecept är väl komplett utan en riktigtt god rabarberkaka? Vi på Lyckas Med Mat älskar att rabarber är en så användbar ingrediens och med sin syrlighet passar perfekt till söta kakor och desserter. Därför har vi inte nöjt oss med ett recept på rabarberkaka. Utan här hittar du fyra olika sorters rabarberkaka, så att du kan variera dina fikabjudningar under sommaren.

Rabarberkräm

Rabarberkräm till frukost känns riktigt somrigt. Särkilt om du också serverar jordgubbar till. Men den passar också lika bra att servera som en lättare efterrätt. Testa att toppa rabarberkrämen med lite kaksmulor eller havrecrumble för crunch. Se receptet här ovanför på en enkel och god rabarberkräm.

Vilka smaker passar med rabarber?

Bara rabarber i sig är ju väldigt gott. Men om du vill testa nya kombinationer så har rabarbern faktiskt flera smakkompisar. Här kommer några tips på favoriter:

Rabarber och citron

Rabarber passar väldigt bra tillsammans med citron eller andra citrusfrukter. Saften och zest från de andra frukterna balanserar nämligen rabarberms syra.

Rabarber och ingefära

Rabarber och ingefära är väldigt gott tillsammans. Och om du inte redan har testat vill vi tipsa om att göra en marmelad på rabarber och ingefära.

Rabarber och jordgubb

En supergod kombination är att blanda syrliga rabarber tillsammans med söta jordgubbar. Testa gärna vår knäckiga rabarberpaj och byt ut en del av rabarbern mot jordgubbar. Så somrigt och gott.

Rabarber och kardemumma

Rabarber och kardemumma är en väldigt god smakkombination. Vi har ett snabbt och enkelt förslag på en efterrätt med dessa ingredienser. Allt du behöver göra är att steka rabarber i smör tillsammans med kardemumma och socker. Sen är det bara att servera tillsammans med vaniljglass.

Rabarber och Stjärnanis

Rabarber och anis kanske är en oväntad kombination, men inte mindre god för det. Den här svalkande rabarbersoppan passar utmärkt att servera en varm sommardag: Koka upp rabarber tillsammans med jordgubbar, socker och stjärnanis. Sila sedan av soppan och låt svalna. Servera rabarbersoppan väl kyld tillsammans med en kula hemgjord vanljglassStjärnanins hittar du här i butiken >>>

Kan man frysa in rabarber?

Ja, att frysa in rabarber är superenkelt och ett jättebra sätt att ta reda på skörden, om du inte hinner äta allt under säsongen. Börja med att tvätta av rabarberstjälkarna och torka dem. Sen är det bara att skära i cm stora bitar och lägga i påsar eller lådor, innan du stoppar in dem i frysen.

Hur länge håller sig fryst rabarber?

Fryst rabarber håller sig färsk i upp till ett år. Toppen för dig som vill njuta av en god rabarberpaj när hösten smyger sig på.

Rabarber och rostfritt stål

När du ska baka och laga mat med rabarber är det viktigt att använda kärl av rostfritt stål, porslin eller glas. Syran i rabarber gör nämligen så att kärl av aluminium släpper ifrån sig aluminium, vilket inte alls är bra att få i sig.

Måste man skala rabarber?

Nej, du behöver faktiskt inte skala rabarber. Speciellt inte dom första, späda stjälkarna som har ett tunt skal. En fördel med att inte skala sina rabarber är att mycket av färgen sitter i just skalet. Vilket är något många tycker ger en fin färg åt till exempel rabarbersaft och rabarbermarmelad.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

6 recept

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se