Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Rabarbersaft

Rabarbersaft är en riktigt god och somrig saft. Hemmagjord rabarbersaft är en väldigt fin present att ge bort till vänner och familj. Koka en extra stor sats och häll över i fina flaskor så är saften klar för att bjudas bort.

4.23 av 5 (13 recensioner)
Rabarbersaft

Koka hemmagjord rabarbersaft

Koka egen rabarbersaft hemma - det är inte alls svårt och det blir himmelskt gott! Du får ha lite tålamod eftersom rabarbern ska stå övertäckt i några dagar, men slutresultatet är värt all väntan. Njut sen av ett iskallt glas rabarbersaft tillsammans med bullar, kakor eller sommartårtan.

Rabarber är något som många har i trädgården, från norr till söder. Har du inte egen så har du kanske en vän eller granne som gärna ger bort lite rabarber. Rabarber är rikt på C-vitamin och det bästa sättet att ta tillvara på sommarens rabarber är att koka saft på den. Här nedan hittar du ett recept på en väldigt god rabarbersaft med citron.

Recept på Rabarbersaft med citron

  • Förberedelser: ca 30 minuter
  • Tillagning ca: 3-4 dygn
  • Klart på:3-4 dygn
  • 3 liter
  • Pâtisserie
Rabarbersaft har ett uppskattat näringsvärde per liter på:
  • 250 kcal

Ingredienser

Rabarbersaft

  • 4 l rabarber i bitar
  • 2 citroner
  • vatten
  • 6-7 dl socker per liter avrunnen saft

Gör såhär

  1. Tvätta citronerna, skär dem i tunna skivor.
  2. Varva rabarber och citroner i en stor rostfri bunke. Häll på så mycket kokande vatten att det täcker frukten. Täck över bunken och låt stå 3-4 dygn.
  3. Sila av i silduk och mät saften.
  4. Koka saft och socker (6-7 dl socker per avrunnen liter saft) på svag värme i 15 minuter.
  5. Skumma noga och häll saften i rena, varma flaskor. Sätt på lock genast.

Lyckas med mat tipsar!

  • Lägg i lite frysta hallon istället för isbitar för att kyla din rabarbersaft - det är en riktigt god smakkombination!
  • Häll upp rabarbersaften i vackra flaskor - det blir fina presenter!
  • Rabarbersaft går utmärkt att frysa in.
  • Vår favoritkanna att servera saft ur har dessutom ett lock så du slipper insekter och skräp i drycken om du serverar saften utomhus!
  • Blev det över rabarber? Passa på att slänga ihop en enkel smulpaj med rabarber när du ändå är igång!

Hur gör man rabarbersaft?

Saftkok är roligt och du kommer alldeles säkert få blodad tand när du väl börjat koka din egen saft. Det blir dessutom enklare och ännu roligare om du har de rätta redskapen! Rabarbersaft, och de flesta sorters saft, ska silas - med en silduk silar du enkelt av frukt och bär. Följ våra recept så kommer du att ha god saft i sommar!

Hur gör man rabarersaft i saftmaja?

Du kan såklart koka rabarbersaft i en vanlig kastrull som vi gör i receptet ovan. Men att koka saft i en saftmaja med fruktbehållare underlättar eftersom du efter kokningen enkelt tappar ur saften med hjälp av en gummislang.

Ingredienser

Rabarbersaft i saftmaja

  • 1 kg rabarber i bitar
  • ca 300 g socker per liter saft
  • Vatten

Gör såhär

  1. Skär rabarbern i ca 1 cm tjocka bitar
  2. Lägg rabarbern i saftmajans översta del och fyll den nedre delen med vatten.
  3. Ställ saftmajan på spisen och sätt på plattan på hög effekt. Låt vattnet börja koka. Dra ner värmen lite grann men tänk på att vattnet ska fortsätta koka.
  4. Koka i ca 30-40 minuter.
  5. Häll över saften i en stor rostfri kastrull.
  6. Tillsätt socker i saften. Ca 300 g per liter saft.
  7. Koka upp saften igen.
  8. Häll över saften i flaskor. Tänk på att flaskorna ska vara steriliserade och varma, för att saften ska hålla länge. Förslut korken direkt!

Hur mycket socker i rabarbersaften?

Hur mycket socker du vill ha en i rabarbersaften är en smaksak. Men använd inte för lite socker eftersom sockret gör  att saften håller en längre tid.

Kan rabarbersaft frysas in?

Det går alldeles utmärkt att frysa in rabarbersaft. Tänk på att inte fylla flaskorna för mycket om de ska in i frysen bara. Fyll till ca 3/4 delar. Då har du saft att ta fram hela sommaren!

Vilket recept ska jag välja?

Både rabarbersaften med citron, kokad i gryta, och rabarbersaften gjord i saftmaja är väldigt goda och enkla att göra. Att koka rabarbersaft i saftmaja går däremot mycket snabbare då den inte behöver stå i flera dygn innan den kan göras. Men testa gärna både recepten och välj din favorit!

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se