Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Recept på fyra sorters äppelpaj

Recept på fyra olika äppelpajer som du borde prova. Servera gärna äppelpajen varm med en god vaniljsås eller vaniljglass.

4.25 av 5 (4 recensioner)

Har du ett äppelträd i trädgården är äppelpaj ett bra sätt att ta tillvara på frukten. Släng ihop en paj när det kommer gäster på besök eller när du helt enkelt är sugen på något sött och gott. Äppelpaj är magiskt gott och går hem hos både stora och små.

Här har vi samlat 4 riktigt goda recept på äppelpaj som du borde testa! En favorit är smulpajen med äpple och ballerina. En lite ovanligare variant som är väldigt god att servera tillsammans med vaniljglass. Låt dig inspireras av våra recept på äppelpaj!

Lyckas med mat tipsar!

  • Använd gärna flera olika äppelsorter i samma paj.
  • Välj gärna en fast äppelsort med bra syra, t. ex. Jonagold, Aroma, Ingride Marie eller Ginger Gold.
  • Vi har en riktigt bra äppelskalare (äppelsvarv) som vi rekommenderar att ha hemma om du har mycket äpplen att ta hand om!

Äppelpaj

Ger ca 6 Portioner

Tillagningstid: ca 45 minuter

Ingredienser

  • 4 äpplen
  • 4 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk kanel
  • 150 gram smör
  • Mandelspån
  • Rivet skal från en citron

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem sedan i tunna skivor och lägg dem i botten på en springform ca 24 cm. Strö över lite kanel.
  3. Blanda mjöl och socker och strö blandningen över äppelskivorna.
  4. Strö på mandelspån och riv över citronskal.
  5. Hyvla över smöret.
  6. Grädda i ca 20-30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun.

Tallkottens äppelpaj

Tallkottens äppelpaj med citron och mandel

Ger ca 6-8 portioner

Ingredienser

  • Degen:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 krm salt
  • 125 gram smör
  • 1 ägg
  • Fyllningen:
  • 100 gram smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 200 gram riven mandelmassa
  • Rivet skal från 2 citroner
  • 3-4 st hårda, syrliga äpplen

Gör såhär

  1. Äppelpajen
  2. Blanda vetemjöl, socker, salt och kallt smör till en grynig massa (gärna i matberedare).
  3. Tillsätt ägget och arbeta till en deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt i ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader, och gör fyllningen under tiden den blir varm.
  6. Smält smör i en kastrull. Tillsätt sedan socker, söndervispade ägg, riven mandelmassa och rivet citronskal.
  7. Låt blandningen sjuda under omrörning (den ska ej koka) tills den tjocknat.
  8. Skala äpplena och klyfta dem, några millimeter tjocka.
  9. Häll mandelmassesmeten i pajskalet och stick ner äppelklyftorna lite omlott.
  10. Grädda nederst i ugnen i ca 40 minuter.
  11. Låt pajen svalna lite och servera med en kula god vaniljglass

smulpaj

Smulpaj med äpple och mandelmassa

Ger ca 8 portioner

Ingredienser

  • Smuldeg
  • 125 gram rumsvarmt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • Fyllning
  • 2 äpplen
  • Kanel
  • Rivet skal från en citron
  • 100 gram mandelmassa

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda smör, socker och mjöl till en grynig massa.
  3. Skala och skiva äpplena tunt. Lägg dem i botten på en pajform eller en springform.
  4. Strö kanel över äpplena.
  5. Riv över citronskal och mandelmassa.
  6. Strö över smuldegen.
  7. Grädda smulpajen i ca 20 minuter.

äppelpaj med ballerina

Smulpaj med äpple och Ballerina

Ger ca 8 portioner

Ingredienser

  • Smuldeg
  • 125 gram rumstempererat smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl rörsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 8 st Ballerinakakor
  • Fyllning
  • 2 äpplen
  • Skalet från en lime

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda smör, mjöl och socker till en smulig massa.
  3. Hacka Ballerinakakorna och blanda dem med smuldegen.
  4. Skala och skiva äpplena tunt. Lägg dem i en smord pajform eller springform.
  5. Riv över limeskal.
  6. Strö över smuldegen.
  7. Grädda smulpajen i ca 20-25 minuter.
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier Efterrättspaj

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8749 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se