Ingredienser
Äppelpaj
- Ger ca 6 portioner
- 4 äpplen
- 4 dl socker
- 4 dl vetemjöl
- 1 msk kanel
- 150 gram smör
- Mandelspån
- Rivet skal från en citron
Gör såhär
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och kärna ur äpplena. Skär dem sedan i tunna skivor och lägg dem i botten på en springform ca 24 cm. Strö över lite kanel.
- Blanda mjöl och socker och strö blandningen över äppelskivorna.
- Strö på mandelspån och riv över citronskal.
- Hyvla över smöret.
- Grädda i ca 20-30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun.
Ingredienser
Tallkottens äppelpaj med citron och mandel
- Ger ca 6-8 portioner
- Degen:
- 3 dl vetemjöl
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 krm salt
- 125 gram smör
- 1 ägg
- Fyllningen:
- 100 gram smör
- 1,5 dl strösocker
- 4 ägg
- 200 gram riven mandelmassa
- Rivet skal från 2 citroner
- 3-4 st hårda, syrliga äpplen
Gör såhär
- Äppelpajen
- Blanda vetemjöl, socker, salt och kallt smör till en grynig massa (gärna i matberedare).
- Tillsätt ägget och arbeta till en deg.
- Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader, och gör fyllningen under tiden den blir varm.
- Smält smör i en kastrull. Tillsätt sedan socker, söndervispade ägg, riven mandelmassa och rivet citronskal.
- Låt blandningen sjuda under omrörning (den ska ej koka) tills den tjocknat.
- Skala äpplena och klyfta dem, några millimeter tjocka.
- Häll mandelmassesmeten i pajskalet och stick ner äppelklyftorna lite omlott.
- Grädda nederst i ugnen i ca 40 minuter.
- Låt pajen svalna lite och servera med en kula god vaniljglass
Ingredienser
Smulpaj med äpple och mandelmassa
- Ger ca 8 portiner
- Smuldeg
- 125 gram rumsvarmt smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- Fyllning
- 2 äpplen
- Kanel
- Rivet skal från en citron
- 100 gram mandelmassa
Gör såhär
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda smör, socker och mjöl till en grynig massa.
- Skala och skiva äpplena tunt. Lägg dem i botten på en pajform eller en springform.
- Strö kanel över äpplena.
- Riv över citronskal och mandelmassa.
- Strö över smuldegen.
- Grädda smulpajen i ca 20 minuter.
Ingredienser
Smulpaj med äpple och Ballerina
- Ger ca 8 portioner
- Smuldeg
- 125 gram rumstempererat smör
- 1/2 dl strösocker
- 1/2 dl rörsocker
- 2 dl vetemjöl
- 8 st Ballerinakakor
- Fyllning
- 2 äpplen
- Skalet från en lime
Gör såhär
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda smör, mjöl och socker till en smulig massa.
- Hacka Ballerinakakorna och blanda dem med smuldegen.
- Skala och skiva äpplena tunt. Lägg dem i en smord pajform eller springform.
- Riv över limeskal.
- Strö över smuldegen.
- Grädda smulpajen i ca 20-25 minuter.