Kontakta oss
Prisjakt
4.68 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Kolasås

Gräddig kolasås kallas även Finsk kolasås, Tjinuskisås, med smak av härlig vanilj och kola, perfekt avslutning på middagen tillsammans med t.ex. en god vaniljglass. Vi ger dig även recept på en härlig Dulce de Leche.

4.17 av 5 (12 recensioner)

Så här enkelt gör du egen kolasås

Koka egen saltad kolasås Vi visar hur du enkelt gör egen kolasås. Vill du inte göra egen så har vi många riktigt goda kola- och chokladsåser!

Recept kolasås

Här är vårt favoritrecept på kolasås!

  • Förberedelser: ca 5 minuter.
  • Total tid ca: 15 minuter
  • 4 portioner
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram kolasås
  • 308 kcal

Ingredienser

Egen saltad Kolasås

  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1,5 dl strösocker
  • 30 gr smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt

Gör såhär

  1. Blanda grädde, socker och sirap i en vid och hög kastrull, ca 3 liter.
  2. Koka upp och sjud kolasåsen under omrörning i ca 10 minuter, tills såsen har en temperatur på ca 107-110 grader. Den högre temperaturen ger en tjock kolasås och den lägre en tunnare. Rör sedan i smör, salt och vaniljsocker.
  3. Servera kolasåsen varm, såsen tjocknar när den kallnar.

Kolasås med lite havssalt på toppen.

Smaksättning kolasås

Kolasås är väldigt gott till glass eller tårtor eller testa servera kolasås med klassikern Banana split. En annan favorit att servera kolasås med är grädde och färska jordgubbar.

Gör din egna gräddiga kolasås eller köp en burk kondenserad mjölk och koka i 2-3 timmar. I vårt recept har vi valt att smaksätta kolasåsen med vanilj men några andra smaksättningar du kan prova är:

  • Kakaopulver Tillsätt 2-3 msk gott kakaopulver.
  • Lakrits Smaksätt med lakritspuler eller lakritsessens.
  • Apelsin Tillsätt rivet skal av 1-2 apelsiner (Endast det orange) när kolasåsen svalnat.
  • Citron Tillsätt rivet skal av 1-2 citroner (Endast det gula) när kolasåsen svalnat.
  • Flingsalt Strö lite flingsalt på toppen av kolasåsen när du serverar den
  • Kanel Tillsätt 1-2 tsk när såsen är färdigkokt, var försiktig kanel har lätt att ta överhanden.

Hur länge håller kolasås?

Om du förvarar kolasåsen i kylen så håller den 1-2 veckor.

Kolasås

Vad är Kolasås – Dulce de Leche?

Dulce de Leche sägs vara från Sydamerika, en kolasås som du gör genom att koka en burk kondenserad mjölk. I vissa länder finns den att köpa färdig. Den har en smak av kola och messmör utan att vara för söt.

Ingredienser

  • 1 burk kondenserad mjölk

Gör så här

  1. Ta bort etiketten på burken. Ställ den i en kastrull och fyll med vatten så att det täcker burken.
  2. Koka upp och låt koka i ca 2 ½ – 3 timmar. Fyll på med vatten allt eftersom det kokar bort, burken ska hela tiden vara täckt med vatten.
  3. När det kokat färdigt, ställ burken att svalna, rör till en slät sås och sen är den klar att användas.



Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8717 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se