Kolasås

Betyg: 4 av 5 (3 röster)

Gräddig kolasås kallas även Finsk kolasås, Tjinuskisås, med smak av härlig vanilj och kola, perfekt avslutning på middagen tillsammans med t.ex. en god vaniljglass. Vi ger dig även recept på en härlig Dulce de Leche.

Kolasås

Så här enkelt gör du egen kolasås

Koka egen saltad kolasås Vi visar hur du enkelt gör egen kolasås.

Recept kolasås

Här är vårt favoritrecept på kolasås!

Ingredienser

Egen saltad Kolasås

  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1,5 dl strösocker
  • 30 gr smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt

Gör såhär

  1. Blanda grädde, socker och sirap i en vid och hög kastrull, ca 3 liter.
  2. Koka upp och sjud kolasåsen under omrörning i ca 10 minuter, tills såsen har en temperatur på ca 107-110 grader. Den högre temperaturen ger en tjock kolasås och den lägre en tunnare. Rör sedan i smör, salt och vaniljsocker.
  3. Servera kolasåsen varm, såsen tjocknar när den kallnar.

Kolasås

Smaksättning kolasås

Kolasås är väldigt gott till glass eller tårtor eller testa servera kolasås med klassikern Banana split. En annan favorit att servera kolasås med är grädde och färska jordgubbar.

Gör din egna gräddiga kolasås eller köp en burk kondenserad mjölk och koka i 2-3 timmar. I vårt recept har vi valt att smaksätta kolasåsen med vanilj men några andra smaksättningar du kan prova är:

  • Kakao
  • Lakrits
  • Apelsin
  • Citron
  • Flingsalt
  • Kanel


Kolasås – Dulce de Leche

Dulce de Leche sägs vara från Sydamerika, en kolasås som du gör genom att koka en burk kondenserad mjölk. I vissa länder finns den att köpa färdig. Den har en smak av kola och messmör utan att vara för söt.

Ingredienser

  • 1 burk kondenserad mjölk

Gör så här

  1. Ta bort etiketten på burken. Ställ den i en kastrull och fyll med vatten så att det täcker burken.
  2. Koka upp och låt koka i ca 2 ½ – 3 timmar. Fyll på med vatten allt eftersom det kokar bort, burken ska hela tiden vara täckt med vatten.
  3. När det kokat färdigt, ställ burken att svalna, rör till en slät sås och sen är den klar att användas.



Författare

Peder Näslund Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier: Choklad - Recept , Muffins



8037 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Elin 2020/06/01
Jättebra
Snabb packning och skickat samma dag som jag gjorde beställningen, även fast det var på eftermiddagen! Jättebra...
Anders 2020/05/31
Lyckas med mat
Snabbt och enkelt att handla på lyckasmedmat. Rekommenderas
Christer Larsson 2020/05/31
Rivjärn
Inga klagomål...
Britt-Mari 2020/05/28
Mycket nöjd
Fina varor och snabb leverans
Shada 2020/05/27
Nöjd kund!
Jätte nöjd med sakerna jag har beställt!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här