Kontakta oss
Prisjakt
4.68 av 5 på Prisjakt
  •  Kök och Bakredskap
  •  Med omgående leverans
  •  120 dagar öppet köp

Kolasås

Gräddig kolasås kallas även Finsk kolasås, Tjinuskisås, med smak av härlig vanilj och kola, perfekt avslutning på middagen tillsammans med t.ex. en god vaniljglass. Vi ger dig även recept på en härlig Dulce de Leche.

4 av 5 (7 recensioner)

Så här enkelt gör du egen kolasås

Koka egen saltad kolasås Vi visar hur du enkelt gör egen kolasås.

Recept kolasås

Här är vårt favoritrecept på kolasås!

Ingredienser

Egen saltad Kolasås

  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1,5 dl strösocker
  • 30 gr smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt

Gör såhär

  1. Blanda grädde, socker och sirap i en vid och hög kastrull, ca 3 liter.
  2. Koka upp och sjud kolasåsen under omrörning i ca 10 minuter, tills såsen har en temperatur på ca 107-110 grader. Den högre temperaturen ger en tjock kolasås och den lägre en tunnare. Rör sedan i smör, salt och vaniljsocker.
  3. Servera kolasåsen varm, såsen tjocknar när den kallnar.

Kolasås

Smaksättning kolasås

Kolasås är väldigt gott till glass eller tårtor eller testa servera kolasås med klassikern Banana split. En annan favorit att servera kolasås med är grädde och färska jordgubbar.

Gör din egna gräddiga kolasås eller köp en burk kondenserad mjölk och koka i 2-3 timmar. I vårt recept har vi valt att smaksätta kolasåsen med vanilj men några andra smaksättningar du kan prova är:

  • Kakao
  • Lakrits
  • Apelsin
  • Citron
  • Flingsalt
  • Kanel


Kolasås – Dulce de Leche

Dulce de Leche sägs vara från Sydamerika, en kolasås som du gör genom att koka en burk kondenserad mjölk. I vissa länder finns den att köpa färdig. Den har en smak av kola och messmör utan att vara för söt.

Ingredienser

  • 1 burk kondenserad mjölk

Gör så här

  1. Ta bort etiketten på burken. Ställ den i en kastrull och fyll med vatten så att det täcker burken.
  2. Koka upp och låt koka i ca 2 ½ – 3 timmar. Fyll på med vatten allt eftersom det kokar bort, burken ska hela tiden vara täckt med vatten.
  3. När det kokat färdigt, ställ burken att svalna, rör till en slät sås och sen är den klar att användas.



Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier Choklad - ReceptMuffins

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8578 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se