Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Recept på geléhallon

Recept på hemgjorda geléhallon. Geléhallon med smak av jordgubb & hallon och viol. Enkla att göra och fantastiskt goda att äta!

5 av 5 (1 recension)
Recept på geléhallon

Hemgjorda geléhallon

Gör egna geléhallon! Det är inte särskilt svårt. Du behöver bara ha lite tålamod då geléhallonen måste stelna i formen innan de är klara.

Vi bjuder här på två recept med geléhallon. Ett med smak av jordgubb och hallon och ett med smak av viol. Hemgjorda geléhallon smakar mycket mer än godiset du köper. Dessutom kan du smaksätta dem med i stort sett vilken smak som helst. Hur lyxigt är det inte med hemgjort godis?

Bilder och recept i samarbete med Marie Lind på Hemmabageriet.

Recept geléhallon med smak av jordgubb & hallon

Gör egna geléhallon. Du behöver en geléhallonform i silikon.

  • 60 stycken
  • Tillagningstid: 30 minuter
  • Total tid ca: 2 dygn

Ingredienser

Gör såhär

  1. Tina jordgubbarna. Mixa dem med en stavmixer och sila till en slät kräm.
  2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
  3. Lägg jordgubbskrämen, hallonemulsionen, vatten, strösocker och sirap i en kastrull och låt koka upp. Låt koka i 5 minuter. Ta av från plattan.
  4. Ta upp gelatinbladen med handen och krama ur dem lätt (det gör inget om det är lite vätska kva i bladen, men det ska inte droppa från dem).
  5. Rör ner gelatinbladen i den varma kastrullen och rör runt till de har smält.
  6. Häll över den varma gelésmeten i en bringare. Ta fram silikonformen för geléhallon. Smörj den med lite neutral olja. Häll sedan ut gelésmeten över formen. Lättast är att hälla ut allt och sedan dra över formen med t. ex en palett för att få ner krämen i alla små hål.
  7. Ställ formen i kylskåp och låt stå i 1 dygn.
  8. Ta ut från kylskåpet, vänd på formen och klicka ut alla geléhallon på ett bakplåtspapper. Låt sedan stå framme i rumstemperatur i yterligare 1 dygn för att torka.
  9. Rulla slutligen geléhallonen i strösocker och förvara dem torrt.

Färdiga geléhallon.

Recept geléhallon med smak av viol

Geléhallon med smak av viol. Du behöver en geléhallonform i silikon.

  • 60 stycken
  • Tillagningstid: 30 minuter
  • Total tid ca: 2 dygn

Ingredienser

  • 1,5 tsk smaksättning viol
  • 2,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 dl vit sirap
  • 10 gelatinblad
  • Strösocker att rulla de färdiga gelégodisarna i

Gör såhär

  1. Lägg gelatinbladen i löt i kallt vatten i 5 minuter.
  2. Häll vatten, strösocker, sirap och violessens i en kastrull och låt koka upp. Låt koka i 5 minuter. Ta bort från plattan.
  3. Ta upp gelatinbladen med handen och karama ur dem lätt (det gör inget om det är lite vätska kvar i bladen, men det ska inte droppa ifrån dem).
  4. Rör ner gelatinbladen i den varma kastrullen och rör runt till de har smält..
  5. Häll över den varma gelésmeten i en bringare. Ta fram silikonformen för geléhallon. Smörj den med lite neutral olja. Häll sedan ut gelésmeten över formen. Lättast är att hälla ut allt och sedan dra över formen med t. ex en palett för att få ner krämen i alla små hål.
  6. Ställ in formen i kylskåp och låt stå i 1 dygn.
  7. Ta ut från kylskåpet, vänd på formen och klicka ut alla geléhallon på ett bakplåtspapper. Låt sedan stå framme i rumstemperatur i ytterligare 1 dygn för att torka.
  8. Rulla slutligen geléhallonen i strösocker och förvara dem torrt.

Geléhallon med smak av viol.

Lyckas med mat tipsar:

  • Förutom den släta geléhallonformen som har använts i det här receptet så finns det även en silikonform med hallonformade små bitar. Det blir minst lika fina geléhallon i den formen!
  • Varför geléhallonen rullas i socker efter så lång tid är för att om man gör det tidigare riskerar sockret att smälta. Vill du inte rulla dem i socker så är de minst lika vackra och goda utan.
  • När det kommer till smaker på geléhallon så kan du egentligen smaksätta med vilken smak som helst. Välj din favorit och testa dig fram! Vi har över 100 olika smaksättningar att välja bland!
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier JulgodisSamarbeten

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se