Sex sorters Pepparkakor

Pepparkakor hör julen till! Denna lilla kaka i olika former är älskad av såväl stora som små. Prova att baka klassiska pepparkakor, en mjuk pepparkaka eller varför inte pepparkakstryffel i år?

Sex sorters Pepparkakor

Grundrecept på klassisk pepparkaksdeg

pepparkakor på egen pepparkaksdeg

Det klassiska receptet på pepparkaksdeg.

Ingredienser 50-60 pepparkakor

  • 720 gr vetemjöl
  • 180 gr strösocker
  • 150 gr rumstempererat smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 1 ägg
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 msk mald kanel
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk mald kryddnejlika

Gör såhär

  1. Dag 1 - Pepparkaksdeg
  2. Blanda alla ingredienser till en slät deg i en assistent eller för hand.
  3. Rulla in pepparkaksdegen i plastfilm och förvara i kyl över natten. Detta gör du för att hela degen ska få smak av kryddorna.
  4. Dag 2 - Baka ut kakorna
  5. Ta ut degen ur kylen ett par timmar innan du ska baka ut dina pepparkakor så att degen mjuknar lite.
  6. Blanda i 3-5 msk vatten i degen (den ska bli smidig, inte kladdig)
  7. Dela sedan pepparkaksdegen i 4 bitar och kavla ut i ca 1mm tjocklek. Stansa ut med valfria pepparkaksformar och lägg upp dem på mjölad ugnsplåt. Grädda ca 10 minuter i 200 graders ugn.
  8. Låt de färdiggräddade pepparkakorna svalna på ugnsgaller.

Rånepepparkakor

Rånepepparkakor
Fantastiskt goda pepparkakorkakor med citron- och ingefärssmak som har sitt ursprung i Råneå i Norrbotten. Kakorna blir ganska hårda men ändå spröda och lite knäckiga, garanterat en favorit på kakfatet året om. Det är alltid roligt när vi får recept från kunder – det här receptet har Rut Sundén lämnat till oss.

Ingredienser - Receptet ger ca 150 pepparkakor

  • 2 dl sirap
  • 400 g smör
  • 600 g socker
  • 800 g vetemjöl
  • 2 msk cedroolja
  • 2 dl lätt vispad grädde
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kryddnejlika
  • ½ burk ingefära
  • Rivet citronskal
  • 1 ½ msk bikarbonat

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Värm sirap, smör, socker, och cedroolja. Blanda i mjölet. Tillsätt resterande ingredienser och knåda till en deg. Linda in i plast och låt vila över natten.
  3. Rulla bollar, ca 1 ½ cm stora, lägg på plåt och platta till något. Lägg dem ganska glest, då de flyter ut till nästan dubbel storlek. Grädda kakorna i drygt en timme. Låt svalna på galler.

Skurna Pepparkakor

Skurna pepparkakor

Gör gärna pepparkaksdegen dagen innan du bakar dessa pepparkakor då hinner smakerna från kryddorna gifta sig med varandra. Toppa dem gärna med en citronkräm.

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl rörsockersirap
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk ingefära
  • 2 tsk malda nejlikor
  • 2 tsk kanel
  • ½ tsk salt
  • 2 dl sötmandel
  • 1 dl mandelmjöl
  • 5 dl vetemjöl

Gör såhär

  1. Rör strösocker, farinsocker och smör smidigt, gärna med elvisp eller köksassistent.
  2. Blanda ner sirap, bikarbonat, ingefära, nejlika, kanel och salt.
  3. Hacka mandeln grovt och rör ner även den.
  4. Blanda ner mjölet, lite i taget, tills du får en jämn smet.
  5. Ta upp degen på bakbord, tryck ihop och forma till två avlånga rullar, ca 3-4 cm i diameter.
  6. Linda in rullarna i plastfolie eller bakplåtspapper och låt vila i kylskåp i minst 3 timmar, gärna över natten.
  7. Ta fram rullarna och skär i tunna skivor (3-4 mm)med en vass kniv. Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
  8. Grädda mitt i ugnen i 175 grader, ca 7-8 minuter, kyl på galler. Skurna pepparkakor går bra att frysa.
  9. Gör gärna pepparkaksdegen dagen innan du bakar dessa pepparkakor då hinner smakerna från kryddorna gifta sig med varandra.

Kladdkakemuffins med pepparkakssmak

Kladdmuffins med pepparkakssmak
Goda och kladdiga minimuffins med smak av choklad, valnötter och pepparkaka som passar bra till julkaffet.

Ingredienser - receptet ger ca 36 minimuffins

  • 100 gram + 50 gram mörk choklad
  • 125 gram rumsvarmt smör
  • 3 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk ingefära
  • 1/2 tsk nejlika
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 50 gram valnötter

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bryt 100 gram choklad i bitar och smält den i ett vattenbad eller i micron. Rör om då och då.
  3. Vispa smör, socker och vaniljsocker, och vispa sedan i ett ägg i taget.
  4. Rör ner den smälta chokladen.
  5. Vänd sedan ner siktat mjöl, kakao och kryddor.
  6. Hacka chokladen som är kvar samt valnötterna och vänd ner dem i smeten.
  7. Placera minimuffinsformar i en minimuffinsplåt, och spritsa smeten i formarna. Fyll dem till ungefär två tredjedelar.
  8. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-13 minuter. Muffinsarna ska vara kladdiga – de sjunker ihop och blir lite mer kompakta när de svalnar.

Mjuk Pepparkaka

Mjuk pepparkaka
Prova gärna att servera mjuk pepparkaka med en god ädelosttopping.

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2,25 dl filmjölk
  • 2,25 tsk ingefära, malen
  • 2,25 tsk nejlika, malen
  • 3 tsk kanel, malen
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 3 dl vetemjöl

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Smörj och bröa en springform, ca 23-25 cm.
  4. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Häll i filmjölk, nejlika, ingefära, kanel och bikarbonat och vispa till en jämn smet. Vänd ner mjölet och smöret.
  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter.
  6. Låt pepparkakan svalna i formen några minuter innan du tar lös kanten och lossar kakan från botten, låt sedan svalna helt på galler.

Pepparkakstryffel med choklad

PepparkakstryffelGoda, juliga tryfflar gjorda på mörk choklad, med smak av pepparkaka.

Ingredienser

  • 125 gram mörk choklad (70%)
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 gram florsocker
  • 25 gram smör
  • 1 tsk kanel, malen
  • 1/2 tsk kardemumma, malen
  • 1/2 tsk nejlika, malen
  • 1/2 tsk ingefära, malen

Gör såhär

  1. Hacka chokladen grovt.
  2. Koka upp grädde och florsocker, sänk värmen och lägg i chokladen och smöret i bitar. Låt allt smälta ihop på svag värme.
  3. Rör ner kanel, nejlika, kardemumma och ingefära. Låt svalna och ställ sedan in i kylen några timmar.
  4. Ta ut ur kylen och forma små runda kulor av chokladen med händerna.
  5. Rulla i kakao eller florsocker. Ställ in tryfflarna i kylen och låt stelna.

Kategorier: Mat och bakningstips , Pepparkakor

Dela

Sök recept

Kategorier

5695 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.8 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Malin 2017/12/14
Snabb leverans
Snabb leverans, nöjd med ordern, inget kladd och lätt att göra knäck nu.
Therese 2017/12/13
Snabb leverans
Mycket snabb leverans och varor som motsvarade förväntningarna. Stort utbud.
Karin 2017/12/13
Snabbt till vettigt pris
Fort och lätt kom mina grejer. Bra och rejäla produkter.
Anette 2017/12/13
Snabb leverans
Snabb och bra leverans. Absolut inget att klaga på. Nytt företag för mig. Återkommer.
Margareth R 2017/12/13
Knäcktratten
Suveränt.Fungerar perfekt- inget kladd, all smet hamnar i formen.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
9.81