Juliga småkakor - Saffranssnittar
Till jul är Saffranssnittar uppskattade småkakor som är väldigt enkla att göra och så goda att äta. Saffranet ger snittarna en julig och god smak och tillför en vacker och intensiv gul färg. Att sen ringla över lite smält choklad är pricken över i:et!
Att bjuda på småkakor är alltid populärt. Det är bra att ha hemma ifall man får oväntat besök. Ett tips är att baka lite extra av Saffranssnittarna och lägga dem i en fin glasburk. Knyt ett juligt snöre runt burken och skriv en etikett med vad den innehåller. Perfekt som gå-bort-present runt juletider om du är bortbjuden på middag eller att ge till barnens lärare, en arbetskollega eller någon annan som du vill visa lite uppskattning för.
Visste du att saffran är världens dyraste krydda? Det är tur att det krävs väldigt små mängder för att bakverken eller maträtterna ska få den där goda smaken och härliga färgen.
Tips för att lyckas med Saffranssnittar
- Om du vill kan du byta ut den mörka chokladen mot ljus eller vit choklad. Eller varför inte kombinera två olika choklader?
- Du kan lägga saffranet i ca en tsk alkohol (whiskey, sprit eller cognac) och låt stå minst en kvart för att dra ut så mycket smak av saffranet som möjligt. Ju längre det står desto bättre!
- Snittarna går bra att frysa in. Då är det bara att ta fram dem när fikasuget gör sig påmint eller gästerna är på ingång.
Recept på Saffranssnittar
Saffranssnittar dekorerade med mörk choklad.
Ingredienser
- 0,5 gram saffran
- 0,75 dl socker
- 1,5 msk vatten
- 2 msk ljus sirap
- 100 gram rumsvarmt smör
- 3,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- Ca 50 g mörk choklad
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mortla saffran och en matsked av sockret. Blanda sedan pulvret med vatten och sirap och rör tills det blir gult.
- Blanda smör och socker poröst och rör ner saffransblandningen. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål innan du rör ner det i smeten. Knåda till en smidig deg.
- Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till rullarna.
- Grädda i ca 12-15 minuter och skär sedan i sneda bitar medan kakorna ännu är varma. Låt svalna på plåten.
- Smält mörk choklad och ringla över kakorna.
- Saffranssnittarna är nu redo att ätas! Gärna med en kopp glögg till.