Kontakta oss
Prisjakt
4.73 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Saftiga morotsfrallor

Saftiga morotsfrallor - Perfekta till frukosten!

5 av 5 (1 recension)

Här är ett recept på saftiga morotsfrallor som vi på Lyckasmedmat.se har gjort i samarbete med Sandra Hällsten. Lika gott till frukost som till middagen.

Ingredienser

  • 50 g färsk jäst
  • 6 dl vatten
  • 3 dl finrivna morötter (ca 2 st)
  • 1 msk neutral olja
  • 15-17 dl vetemjöl
  • 1 msk salt

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Häll vattnet, som du värmt till 37 grader, över jästen. Rör tills jästen löst upp sig.
  2. Häll ner morötter, olja och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen i maskin i 4 minuter. Tillsätt mer vetemjöl tills degen inte längre kladdar när man petar på den. Häll sist ner saltet och knåda degen ytterligare 4 minuter. Gör glutenprov.
  3. Låt degen jäsa i rumstemperatur under bakduk i 40 minuter. Slå upp degen på mjölat bod och dela den i 20 bitar. Rundriv varje del till en liten fralla och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 min. Snitta brödets yta innan ugnen om du vill, men det är inte nödvändigt.
  5. Sätt in plåten mitt i ugnen på 225 grader (ej varmluft) och grädda ca 15 minuter eller tills brödet har en innertemperatur på 96 grader..
  6. Låt frallorna svalna på galler under duk. Låt svalna helt innan det skärs upp.

Saftiga morotsfrallor, blanda ingredienserna.

Tips för morotsfrallorna

  • Morötterna kan bytas ut mot något annat du har hemma. Till exempel rödbetor.
  • Lika goda till frukost som till middagen.
  • Morötterna ger en naturlig sötma och tillför saftighet till frallorna.

Glutenprov

Ett glutenprov görs för att du ska veta om degen är färdigknådad. En vetedeg ska inte vara klistrig utan seg och elastisk. Ta en bit av degen i handen och töj ut den till en tunn hinna. Hinnan ska vara elasitsk och gummiaktig. Dra ut den tills den är nästan genomskinlig. Spricker degen behöver den knådas lite till.

Saftiga morotsfrallor jäser.

Färdiga frallor.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier MatbrödSamarbeten

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8633 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se