Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Recept på godaste senapssillen

Senapssill dukas inte bara fram till jul, påsk och midsommar utan den går även bra att äta som lunchmat eller som förrätt på middagen!

0 av 5 (0 recensioner)

Klassisk senapssill

Senapssill är en klassisk inlagd sill som de flesta äter till påsk och jul, men även till midsommar. Senapssill är enkelt att göra själv, använd den senap som du tycker bäst om. Att lägga in sill själv är inte varken svårt eller tidskrävande, och det smakar så mycket bättre än färdigköpt sill! Dessutom kan du välja din favoritsenap så att sillen blir precis som du vill ha den.

Senapssillen är självklar på julbordet och påskbordet, men den är minst lika god på midsommar tillsammans med kokt färskpotatis. Och serverar du en hemmagjord senapssilll blir gästerna dessutom garanterat imponerade!

Ingredienser

  • Sillen
  • 1 burk (420 gr) urvattnade sillfiléer
  • 2 rödlökar, i tunna skivor
  • 0,5 dl hackad dill
  • Lag:
  • 1 dl ättiksprit (12%)
  • 1 1/2 dl socker
  • 5 grovt krossade kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • Senapssås
  • 1 dl matolja
  • 3 msk senap
  • 2 msk socker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl hackad dill

Gör såhär

  1. Skölj sillfiléerna och låt dem rinna av. Lägg dem i en glasburk med lock tillsammans med löken och dillen.
  2. Blanda samman ingredienserna till lagen och koka upp.
  3. Låt lagen kallna och häll den över sillen. Låt sedan sillen stå ett dygn.
  4. Senapssås: Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan droppvis, under vispning (använd elvisp).
  5. Blanda i dillen och smaka av med salt och peppar
  6. Efter ett dygn när sillen är färdigmarinerad silas lagen bort. Blanda sedan sillen med senapssåsen. Låt den stå ytterligare ett par timmar innan du serverar.

Hur lång hållbarhet har senapsill?

Inlagd sill håller kring 10 dagar i kylskåp. Sill i krämig sås har något kortare hållbarhet än sill i tunnare sås/klarlag på grund av att de ofta innehåller mejeriprodukter.

Lyckas med mat tipsar!

  • Välj den senap du tycker om när du gör senapssill, men det är även gott att blanda lite olika senap! Blanda t.ex. lite dijonsenap med grovkornig senap, eller en söt senap med en lite starkare.
  • Lägg din senapssill i en fin burk och ta med som present när du går på julbord, påskbord eller midsommarmiddag!
  • Test lägga i äpplen i senapssillen, detta är riktig gott! Riv äpplena fin så det nästan blir en pure. Beroende på vilken typ av äpplen du använder kan du behöva öka eller dra ner på såväl sockret som vinägern. Om du använder sött äpple behöver du mindre socker, syrligt äpple mindre vinäger.  
Kategorier PåskmatRecept på Julmat

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8753 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se