Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Sirapslimpa

Baka en god sirapslimpa med filmjölk. Väldigt gott bröd att äta till frukost med bara smör eller med något gott pålägg!

3.75 av 5 (4 recensioner)
Sirapslimpa

Här är ett recept på en riktigt god sirapslimpa som vi på Lyckasmedmat.se har gjort i samarbete med Sandra Hällsten. Lika gott till frukost som till middagen.

God sirapslimpa

Sirapslimpa håller länge och är gott till frukost, middag, utflykt och mellanmål. Gärna med ditt favorit pålägg ovanpå! Sirapslimpan har en söt smak av sirapen och brödet går alldeles utmärkt att fysa in. Ett tips är att skära skivor av brödet innan du fryser in det. Då behöver du inte ta fram hela limpan ifall det bara behövs ett par skivor.

  • Förberedelser: ca 1 timme 45 minuter.
  • Tillagning ca: 25 minuter
  • Klart på: 1 timme 10 minuter
  • 1limpa
  • Pâtisserie
Sirapslimpa har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på
  • 260 kcal

Ingredienser

  • 25 g smör
  • 2,5 dl filmjölk
  • 25 g färsk jäst
  • 1 dl mörk eller ljus sirap
  • 4 dl rågsikt
  • 2-4 dl vetemjöl special

Gör så här

  1. Smält smöret och tillsätt filmjölken. Rör tills det uppnår 37 grader.
  2. Smula jästen i en bunke, häll den fingervarma vätskan över jäste och rör tills jästen löst upp sig.
  3. Blanda ner resterande ingredienser (ta inte allt mjöl direkt) och knåda i maskin 7-10 min. Tillsätt mer vetemjöl om degen är kladdig. Degen ska bli smidig och fin och släppa från kanterna och det gör inget att den är lite lös eftersom den ska gräddas i en form. Gör glutenprov.
  4. Jäs degen under duk i 40 min. Slå sedan upp degen på mjölat bord och rundriv till en limpa. Lägg degen i en limpform som du klätt med bakplåtspapper. Låt jäsa 45 min under bakduk.
  5. Sätt in formen långt ner i ugnen på 175 grader (ej varmluft) tills brödet har en innertemperatur på 95 grader.
  6. Pensla brödet med vatten direkt efter ugnen för att skorpan skall bli mjuk. Låt vila i formen 10 min under duk innan du tar ut limpan och låter den svalna på galler.

Sirapslimpa.

Tips för sirapslimpan

  • Allt mjöl går att byta ut mot vanligt vetemjöl
  • Låt alltid brödet svalna helt under duk innan du skär upp det.
  • Sirapslimpa håller sig färskt länge. Njut av en klick smör en en skiva ost på!

Glutenprov

Ett glutenprov görs för att du ska veta om degen är färdigknådad. En vetedeg ska inte vara klistrig utan seg och elastisk. Ta en bit av degen i handen och töj ut den till en tunn hinna. Hinnan ska vara elasitsk och gummiaktig. Dra ut den tills den är nästan genomskinlig. Spricker degen behöver den knådas lite till.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier Matbröd

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se