Sju Kryddblandningar till Grillat

Recept på sju olika kryddblandningar du inte kan vara utan till grillsäsongen, alla sju är klassiker på vår grill här på Lyckasmedmat.se. Kryddblandningar är det som på engelska kallas rubs. De kan vara helt torra eller när man tillsätter blöta smakämnen, pasta liknande. De torra blandningarna går bra att göra lite större mängder av och förvara i burk med tättslutande lock.

Sju Kryddblandningar till Grillat

Creole Seasoning

Detta recept är det närmaste jag kommit Tony Chachere’s klassiska Creole Seasoning. Jag använder den till nästan allt, till rub, i hamburgare, dressingar, glacéer, köttbullar, fisk och fågel. Gör gärna dubbel eller trippel sats och ge bort i snygga burkar till vänner och bekanta.

Ingredienser

Creole seasoning

  • 10-15 portioner
  • 3-4 msk salt
  • 2 msk lökpulver
  • 2 msk vitlökspulver
  • 2 msk torkad oregano
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 msk torkad basilika
  • 1 msk mald svartpeppar
  • 1 msk mald vitpeppar
  • 1 msk cayennepeppar
  • 1 msk sellerisalt
  • 5 msk paprikapulver
  • 1 tsk strösocker

Gör såhär

  1. Blanda alla kryddor ordentligt, du kan gärna köra dem på puls i matberedare.

Rubbing till Kyckling och Fläsk

Enkel rubbing som passar till grillad kyckling och fläskkött.

Ingredienser

Rubbing till Kyckling och Fläsk

  • 6-8 portioner
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk spiskummin
  • 1-3 krm cayennepeppar
  • 2 krm senapspulver
  • 2 krm mald ingefära
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 1 tsk vitlökspulver

Gör såhär

  1. Blanda alla kryddor ordentligt, rubba in ditt kött grilla och njut. Denna rubbing innehåller inget salt, så du får salta ditt kött efter egen smak och tycke.
  2. Tänk på att när rubbing innehåller socker så kan de lätt bli bränt på ytan om du grillar på hög värme.

Sotningskrydda till fisk

Sotningskrydda till fisk, tex. sotad tonfisk, som du kan prova servera med en Asiatisk gurksallad och lite sojareduktion.

Ingredienser

Sotningskrydda till fisk

  • 0,6 dl paprikapulver
  • 4 tsk lökpulver
  • 4 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk mald cayennepeppar
  • 1 tsk mald vitpeppar
  • 1 tsk mald svartpeppar
  • 1 tsk mald ingefära
  • 2 tsk timjan
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk salvia
  • 1 tsk mald fänkål
  • 1 msk salt

Gör såhär

  1. Mortla örtkryddorna och blanda med resterande kryddor och salt.
  2. Detta recept ger ca 1,5 dl färdig sotningskrydda. Spara det som blir över i en burk med tätslutande lock.
  3. Vänd fisken i kryddblandningen och sota den på hög värme utan fett i en stekpanna, till valfri innertemperatur. Kryddblandningen passar även till fläskkött!

Rubbing till Kyckling

Detta recept på kycklingrub räcker till en hel kyckling och du kan enkelt mångdubbla det.

Ingredienser

Rubbing till Kyckling

  • Räcker till 1 Kyckling
  • 1 msk salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk strösocker
  • 2 krm spiskummin
  • 2 krm senapspulver
  • 2 krm mald ingefära
  • 3 krm nymalen svartpeppar

Gör såhär

  1. Slå alla kryddor i en liten plastpåse, skaka ordentligt och kycklingruben är färdig. Krydda kycklingen efter behag och grilla på indirekt värme.
  2. Avsluta gärna med en "Mips", blanda 2 msk sirap med 1 msk god vinäger och pensla kycklingen med detta när det är ca 15 minuter kvar.

Tandoori Rub

Denna indiska kryddblandning används till tandoori kyckling, chicken tikka men passar även bra till andra kyckling-, fisk- och lammrätter.

Ingredienser

Tandoori rub

  • Ger ca 6 portioner
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 1,5 tsk paprikapulver
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk salt
  • 1,5 krm mald kardemumma
  • 1,5 krm mald kanel

Gör såhär

  1. Sätt alla ingredienser i en plastpåse, skaka ordentligt så att allt blandas.
  2. Blanda gärna kryddblandningen med lite yoghurt, eventuellt röd pastafärg och marinera din råvara i det över natten.

Harissa

Harissa finns i tusentals varianter men här är vår tolkning.

Ingredienser

Harissa

  • Ger harissa till 6-8 portioner
  • 2 rostade, skalade och urkärnade röda paprikor
  • 2-5 röda rostade, urkärnade och finhackade mediumstarka chilifrukter
  • 2 vitlöksklyftor finhackade
  • 1,5 tsk hel spiskummin eller 0,5-1 tsk mald
  • 0,5 tsk korianderfrö
  • 2 msk olivolja
  • Salt

Gör såhär

  1. Mixa eller mortla korianderfrö och spiskummin till ett ganska fint pulver. Tillsätt paprika, chili och vitlök, kör eller mortla till en slät massa. Rör ned olivolja och smaka av med salt.
  2. Harissan som blir över sparar du i en glasburk i kylen och använder som tillbehör till någon annan god middag.
  3. Harissa passar till fläsk, kyckling, lamm och getkött. Låt köttet ligga i Harissa ett par timmar grilla sedan på direkt glöd.

Berbere

Berbere är en stark och smakrik etiopisk kryddpasta som det finns tusentals varianter av, här hittar du en av dem.

Ingredienser

Berbere

  • Ger ca 2,5 dl
  • 0,5 tsk mald svartpeppar
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 0,5 tsk mald koriander
  • 0,5 tsk bockhornsklöver frön
  • 2 krm mald muskotnöt
  • 1 krm mald kryddnejlika
  • 1 krm mald kanel
  • 1 krm mald kryddpeppar
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 1 msk finhackad vitlök
  • 2 rostad röda paprikor urkärnade och skalade
  • 3-5 urkärnade och finhackade starka röda chilifrukter
  • 3 msk vatten
  • 2 msk neutral matolja
  • 2-3 tsk salt

Gör såhär

  1. Rosta de torra kryddorna på svag värme under omrörning ca 5 minuter i en Sauteuse. Tillsätt sedan vitlök, lök, chili och den rostade paprikan. Rör om och tillsätt vatten, olja och salt koka upp och mixa sedan till en slät pasta i mixerkanna eller med mixerstav.
  2. Berbere är en stark och smakrik Etiopisk kryddpasta som ofta används som bordskrydda eller smaksättare i grytor av olika slag, för oss svenskar passar den till lamm, fläsk, kyckling och nötkött.
  3. Perfekt som het grillsås eller blanda ut ett par matskedar med en matsked socker och pensla på ditt grillade kött de sista fem minuterna på grillen.

Kategorier: Grillrecept , Mat och bakningstips

Dela



6998 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Emilie Fridlund 2018/07/11
Supernöjd!
Tack så mycket för snabb leverans av toppenprylar till tårtbak! Återkommer till 100% igen!
Elizabeth... 2018/07/11
Very fast and professional delivery.
We were happy with the whole process and received the articles without any difficulty. Keep up the good work!
Carina Olsson 2018/07/11
Kvalitet
Jättefina varor! Tycker dock att all frakt borde vara gratis. Man drar sig för att lägga en beställning under 500 kr...
Maria Åkerö 2018/07/10
Bra som vanligt
Toppen som vanligt
natalie 2018/07/10
5 stjärnor
Så lycklig när jag hinner göra min glaze tårta med så kort varsel. Fick varorna nästa dag vilket räddade mig!! Tusen...

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.68