Creole Seasoning
Detta recept är det närmaste jag kommit Tony Chachere’s klassiska Creole Seasoning. Jag använder den till nästan allt, till rub, i hamburgare, dressingar, glacéer, köttbullar, fisk och fågel. Gör gärna dubbel eller trippel sats och ge bort i snygga burkar till vänner och bekanta.
Ingredienser
Creole seasoning
- 10-15 portioner
- 3-4 msk salt
- 2 msk lökpulver
- 2 msk vitlökspulver
- 2 msk torkad oregano
- 1 msk torkad timjan
- 2 msk torkad basilika
- 1 msk mald svartpeppar
- 1 msk mald vitpeppar
- 1 msk cayennepeppar
- 1 msk sellerisalt
- 5 msk paprikapulver
- 1 tsk strösocker
Gör såhär
-
Blanda alla kryddor ordentligt, du kan gärna köra dem på puls i matberedare.
Rubbing till Kyckling och Fläsk
Enkel rubbing som passar till grillad kyckling och fläskkött.
Ingredienser
Rubbing till Kyckling och Fläsk
- 6-8 portioner
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk chilipulver
- 1 msk strösocker
- 1 tsk spiskummin
- 1-3 krm cayennepeppar
- 2 krm senapspulver
- 2 krm mald ingefära
- 3 krm nymalen svartpeppar
- 1 tsk vitlökspulver
Gör såhär
-
Blanda alla kryddor ordentligt, rubba in ditt kött grilla och njut. Denna rubbing innehåller inget salt, så du får salta ditt kött efter egen smak och tycke.
-
Tänk på att när rubbing innehåller socker så kan de lätt bli bränt på ytan om du grillar på hög värme.
Sotningskrydda till fisk
Sotningskrydda till fisk, tex. sotad tonfisk, som du kan prova servera med en Asiatisk gurksallad och lite sojareduktion.
Ingredienser
Sotningskrydda till fisk
- 0,6 dl paprikapulver
- 4 tsk lökpulver
- 4 tsk vitlökspulver
- 1 tsk mald cayennepeppar
- 1 tsk mald vitpeppar
- 1 tsk mald svartpeppar
- 1 tsk mald ingefära
- 2 tsk timjan
- 1 msk oregano
- 1 tsk salvia
- 1 tsk mald fänkål
- 1 msk salt
Gör såhär
-
Mortla örtkryddorna och blanda med resterande kryddor och salt.
-
Detta recept ger ca 1,5 dl färdig sotningskrydda. Spara det som blir över i en burk med tätslutande lock.
-
Vänd fisken i kryddblandningen och sota den på hög värme utan fett i en stekpanna, till valfri innertemperatur. Kryddblandningen passar även till fläskkött!
Rubbing till Kyckling
Detta recept på kycklingrub räcker till en hel kyckling och du kan enkelt mångdubbla det.
Ingredienser
Rubbing till Kyckling
- Räcker till 1 Kyckling
- 1 msk salt
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk chilipulver
- 1 msk strösocker
- 2 krm spiskummin
- 2 krm senapspulver
- 2 krm mald ingefära
- 3 krm nymalen svartpeppar
Gör såhär
-
Slå alla kryddor i en liten plastpåse, skaka ordentligt och kycklingruben är färdig. Krydda kycklingen efter behag och grilla på indirekt värme.
-
Avsluta gärna med en "Mips", blanda 2 msk sirap med 1 msk god vinäger och pensla kycklingen med detta när det är ca 15 minuter kvar.
Tandoori Rub
Denna indiska kryddblandning används till tandoori kyckling, chicken tikka men passar även bra till andra kyckling-, fisk- och lammrätter.
Ingredienser
Tandoori rub
- Ger ca 6 portioner
- 0,5 tsk vitlökspulver
- 1,5 tsk paprikapulver
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 tsk mald koriander
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 tsk mald ingefära
- 1 tsk salt
- 1,5 krm mald kardemumma
- 1,5 krm mald kanel
Gör såhär
-
Sätt alla ingredienser i en plastpåse, skaka ordentligt så att allt blandas.
-
Blanda gärna kryddblandningen med lite yoghurt, eventuellt röd pastafärg och marinera din råvara i det över natten.
Harissa
Harissa finns i tusentals varianter men här är vår tolkning.
Ingredienser
Harissa
- Ger harissa till 6-8 portioner
- 2 rostade, skalade och urkärnade röda paprikor
- 2-5 röda rostade, urkärnade och finhackade mediumstarka chilifrukter
- 2 vitlöksklyftor finhackade
- 1,5 tsk hel spiskummin eller 0,5-1 tsk mald
- 0,5 tsk korianderfrö
- 2 msk olivolja
- Salt
Gör såhär
-
Mixa eller mortla korianderfrö och spiskummin till ett ganska fint pulver. Tillsätt paprika, chili och vitlök, kör eller mortla till en slät massa. Rör ned olivolja och smaka av med salt.
-
Harissan som blir över sparar du i en glasburk i kylen och använder som tillbehör till någon annan god middag.
-
Harissa passar till fläsk, kyckling, lamm och getkött. Låt köttet ligga i Harissa ett par timmar grilla sedan på direkt glöd.
Berbere
Berbere är en stark och smakrik etiopisk kryddpasta som det finns tusentals varianter av, här hittar du en av dem.
Ingredienser
Berbere
- Ger ca 2,5 dl
- 0,5 tsk mald svartpeppar
- 0,5 tsk mald ingefära
- 0,5 tsk mald koriander
- 0,5 tsk bockhornsklöver frön
- 2 krm mald muskotnöt
- 1 krm mald kryddnejlika
- 1 krm mald kanel
- 1 krm mald kryddpeppar
- 2 msk finhackad gul lök
- 1 msk finhackad vitlök
- 2 rostad röda paprikor urkärnade och skalade
- 3-5 urkärnade och finhackade starka röda chilifrukter
- 3 msk vatten
- 2 msk neutral matolja
- 2-3 tsk salt
Gör såhär
-
Rosta de torra kryddorna på svag värme under omrörning ca 5 minuter i en Sauteuse. Tillsätt sedan vitlök, lök, chili och den rostade paprikan. Rör om och tillsätt vatten, olja och salt koka upp och mixa sedan till en slät pasta i mixerkanna eller med mixerstav.
-
Berbere är en stark och smakrik Etiopisk kryddpasta som ofta används som bordskrydda eller smaksättare i grytor av olika slag, för oss svenskar passar den till lamm, fläsk, kyckling och nötkött.
-
Perfekt som het grillsås eller blanda ut ett par matskedar med en matsked socker och pensla på ditt grillade kött de sista fem minuterna på grillen.
fru
Än så länge så är det bra