Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
 •  Fri frakt över 499 kr
 •  Med omgående leverans
 • Kontakt 0920-12210
 •  120 dagar öppet köp

Smörkräm

Lyckas med smörkrämen. Vi bjuder på massor av tips och tricks för hur du lyckas med smörkrämen och självklart ett enkelt recept som du kan smaksätta och färga precis som du själv önskar!

3.9 av 5 (10 recensioner)
Smörkräm

Lyckas med din smörkräm: den kompletta guiden

Kanske är det första gången du ska göra smörkräm? Eller så har du testat en eller flera gånger tidigare, utan att få till det. Därför tänkte vi dela med oss av våra bästa tips och tricks för att du ska lyckas med din smörkräm. Men först bjuder vi på ett enkelt recept på smörkräm!

Recept på smörkräm

 • Förberedelser: ca 5 minuter.
 • Tillagning ca: ca 10 minuter
 • Klart på: 15 minuter
 • Räcker till två tårtor
 • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram smörkräm
 • 500 kcal

Ingredienser

 • 500 g rumstempererat smör
 • 400 g florsocker

Gör så här

 1. Vispa smöret i låg hastighet i några minuter. Vispa med elvisp eller i en bakmaskin.
 2. Häll sedan i florsockret lite i taget.
 3. När allt florsocker är i kan du börja vispa i hög hastighet. ca 4-5 minuter..
 4. Smörkämen är färdig när den blir len och färgen blir ljusare.
 5. Färga smörkrämen med önskad pastafärg. Lägg i lite i taget för att få rätt nyans (pastafärger är väldigt dryga). När du blandat noga är smörkrämen färdig att användas och spritsas på din tårta.

blanda smör och florsocker.

Vad är smörkräm?

Smörkräm är en slags fyllning eller topping som används till tårtor och olika bakverk. Och den kan enkelt varieras med olika smaksättningar och färger, så att smörkrämen passar dina önskemål.

Grunden i en smörkräm är, som namnet antyder - smör, som rörs ihop med florsocker och en skvätt grädde eller mjölk till en len och fluffig kräm.

Vad är skillnaden på smörkräm och marängsmörkräm?

Som vi nämnde ovan är grunden i en smörkräm, smör. Men det finns också vissa sorters smörkräm som även innehåller en bas maräng, därav namnet marängsmörkräm. De sorterna är lite lättare och luftigare, men tar samtidigt lite längre tid att göra.

Här nedan går vi igenom dem olika sorterna smörkräm, vad som skiljer dem åt och vilka som passar bäst till vad.

Vilka olika sorters smörkräm finns det?

Det finns några olika sorts smörkräm. Vissa är enklare att göra än ändra och dom passar till olika bra till olika saker.

Ett generellt tips för att du ska lyckas med din smörkräm är att alltid tänka på att ta fram ingredienserna i god tid så att dom hinner bli rumstempererade. Smörkrämen är väldigt känslig och rumsvarmt smör kommer göra det lättare för dig att lyckas med din smörkräm. Så att den blir riktigt fluffig, len och krämig.

Amerikansk smörkräm

Amerikansk smörkräm eller klassisk smörmörkräm, är nog den som flest tänker på när det kommer till smörkräm. Den är enklast att göra och kanske den vanligaste bland hemmabagare. Den amerikanska smörkrämen görs genom att vispa ihop smör, florsocker och en skvätt grädde eller mjölk. Detta är också den sötaste varianten av alla sorters smörkräm.

Schweizisk smörkräm

Schweizisk smörkräm (Marängsmörkräm) eller swiss merengue buttercream som den heter på engelska, har en bas av schweizisk maräng. Vilket betyder att marängen har vispats upp under värme. Därefter tillsätts smör, som rörs ner i marängen. Resultatet blir en underbart silkeslen frosting.

Den här smörkrämen är inte riktigt lika luftigt som den italienska smörkrämen, men går snabbare att göra. Smörkrämen håller formen bra och passar därför utmärkt att spritsa med.

Italiensk smörkräm

Den italienska smörkrämen har också en bas av Italiensk maräng. Men till skillnad från den Schweiziska smörkrämen, börjar man med att vispa upp äggvita och därefter vispar man ner en varm sockerlag.

Även här blir resultatet en fantastisk, len och god fyllning. Den italienska smörkrämen blir lättare och luftigare än den schweiziska smörkrämen. Och är ett bra val för dig som vill ha en mindre söt smörkräm.

Italiens smörkräm passar bra till att fylla och spackla tårtor med. Eller som topping på cupcakes.

Fransk smörkräm

Fransk smörkräm görs genom att först vispa upp äggula, för att sen vispa ner en varm sockerlag och till sist röra ner smöret.

Att tänka på är att det den franska smörkrämen blir väldigt fyllig och kan upplevas tung och mäktig. Så ett tips är att kombinera den med något lättare.

På grund av äggulan så blir smörkrämen naturligt ganska gul i färgen. Därför passar den inte lika bra att färga i andra färger.

Engelsk smörkräm

Engelsk smörkräm kallas också för crème anglaise. Smörkrämen består av smör och crème anglaise-sås, en slags vaniljsås och en italiensk maräng. Den här smörkrämen är inte så stabil och passar inte att frysa.

Kan man färga smörkräm?

Ja, det går jättebra att färga smörkräm. Det du behöver tänka på är att använda rätt sorts färg. Vi rekommenderar att du använder pastafärger eller geléfärg som det också kallas, eftersom den typen av färg inte tillför så mycket vätska till smörkrämen.

Karamelllfärg är flytande och kommer tillföra för mycket vätska, så att din smörkräm blir för lös i konsistensen.

Pastafärgerna är ganska starka, så tänk på att börja med lite och tillför mer efterhand om du tycker att färgen blir för svag.

Kan man färga smörkräm svart?

Svart kan vara en svår färg att få till på ett snyggt sätt, utan att behöva använda jättemycket pastafärg. Därför rekommenderar vi att använda en kombination av svart kakaopulver och svart pastafärg. Men tänk på att kakaopulvret också tillför smak.

Färgen mörknar efter ett tag, så ett tips är att göra din smörkräm i god tid och sen låta den stå minst en timme. Men gärna upp till 1-2 dagar i förväg.

Kan man färga smörkräm med naturliga färger?

Vill du hellre vill färga din smörkräm med naturliga färger, kan du till exempel använda dig av olika slags bärpulver. Viktigt att tänka på är att ju mer färg du använder, desto mer smak kommer din smörkräm att få.

Här kommer några förslag på färgpulver:

 • Röd & rosa: rödbeta, lingon, hallon- och jordgubbspulver
 • Gul: gurkmeja
 • Grön: spirulina-, matcha-, eller spenatpulver
 • Lila: blåbärspulver

Hur ska man smaksätta smörkräm?

När du ska smaksätta din smörkräm finns det några olika saker som kan vara bra att tänka på. Beroende på vad du väljer att smaksätta din smörkräm med, kan smörkrämens konsistens påverkas.

Flytande arom eller extrakt

Med trögflytande smaksättningar menar vi sånt som till exempel jordnötssmör, kolasås eller fruktpuré. Eller smält choklad. Viktigt att tänka på är att låta smaksättningen stå framme, så att den blir rumstempererad.

Flytande smaksättningar kan också ge en annan konsistens på smörkrämen. Så ett tips är att utesluta mjölk eller grädde om ditt recept innehåller det.

Kryddor och pulver

Om du ska använda kryddor eller pulver för att smaksätta smörkrämen, tänk på att sikta först. På så sätt undviker du klumpar.

Kryddor och pulver kan också göra att din smörkräm får en lite fastare konsistens. I så fall kan du tillsätta lite extra vätska. Men tänk på att börja med väldigt lite i taget.

Hur spritsar man smörkräm?

Smörkräm funkar jättebra att spritsa och här är det bara fantasin som sätter stopp för vad du kan göra.

Om du vill spritsa vackra blommor eller andra mönster är det bra om du låter smörkrämen vara lite fastare i konsistensen. Detta löser du bäst genom att tillsätta lite extra florsocker.

Här hittar du våra olika tyllar och spritspåsar.

Hur spacklar man tårta med smörkräm?

 1. Börja med att spackla ett tunt första lager. Detta kallas för crumb coating och är till för att smulorna ska sätta sig och kommer ge dig ett snyggare slutresultat.
 2. När du täck både sidorna och toppen av tårtan ställer du den i kylskået i ca. 20 minuter så att smörkrämen stelnar.
 3. Sedan är det dags att fortsätta med nästa lager. Den här gången kan du använda mer fyllning så att det blir ett tjockare lager. Ställ sedan i kylskåpet igen i ca. 20 minuter.

Beroende på kan det räcka med dessa lager, annars är det bara att upprepa proceduren tills du fått resultatet du önskar. Gör en våningstårta och täck den med din egen smörkräm!

Smörkräm är ett jättebra alternativ för dig som inte vill använda marsipan eller sockerpasta att täcka din tårta med. Men det kan vara lite trixigt att lyckas med din smörkräm och få till en riktigt snygg och slät yta. Det är därför bra om din smörkräm är lite lösare i konsistensen så att den blir lättare att smeta ut när du ska spackla tårtan.

Hur förvaras smörkräm?

Skulle det vara så att du får smörkräm över eller har gjort den i förväg så går den alldeles utmärkt att spara i både kyl och frys för framtida bakning.

Hur länge håller smörkräm i kylen?

Du kan förvara smörkrämen i kylen i ungefär en vecka. Se bara till att den förvaras i en lufttät behållare. För att du ska lyckas med din smörkräm igen - låt den stå framme i rumstemperatur innan du ska använda den och vispa sen up den några minuter. Sen är din smörkräm som ny igen.

Kan man frysa smörkräm?

Du kan frysa smörkräm upp till 3 månader i en lufttät behållare eller fryspåse. När det är dags att använda smörkrämen igen så ta fram den dagen innan och låt smörkrämen tina sakta i kylskåpet över natten. Låt den sen stå framme i rumstemperatur och vispa upp den i några minuter.

Hur räddar man skuren smörkräm?

Att smörkrämen skär sig och blir grynig är ett av dom vanligaste problemen som kan uppstå. Det beror ofta på temperaturskillnader i ingredienserna. Men ta det bara lugnt, om det skulle vara så att din smörkräm skurit sig så går den att rädda. Ta ungefär en deciliter av smörkrämen och kör i micron tills den blir slät och flytande. Tillsätt sedan till den övriga smörkrämen under vispning. Hjälper det inte första gången, kan du behöva upprepa proceduren en eller ett par gånger.

Hur räddar man rinnig smörkräm?

Om din smörkräm istället är väldigt flytande och har en soppliknande konsistens kan du prova att ställa den i kylen ca 20 min och sedan vispa upp den igen. Börja på en låg hastighet och höj sakta allteftersom.

Vad är shortening?

Shortening är ett vitt, vegetabiliskt fett som används istället för smör i många amerikanska bakverk. Till skillnad från smör så har shortening en högre smältpunkt, vilket gör att dekorationer av smörkräm håller formen bättre eftersom det inte smälter lika lätt. En annan fördel är att shortening är vitt, så när du använder det istället för smör får du en vitare smörkräm. Testa gärna vår Crisco Shortening!

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se