Smuldeg - grundrecept

Betyg: 3.83 av 5 (41 röster)

God och enkel smuldeg till alla sorters smulpajer på 5 olika sätt - välj den frukt eller de bär du tycker bäst om.

Smuldeg - grundrecept

Smuldeg med äpplen, blåbär, jordgubbar, päron och mycket annat är så gott och så enkelt att slänga ihop. Snåla inte med smuldegen till din smulpaj, blir det för mycket smuldeg går det utmärk att frysa in den eller använda det som krunchigt strössel till muffins eller andra mjuka kakor. 

Vi har samlat ihop 5 recept på olika smuldegar - ett grundrecept och spännande varianter. Vi har även många olika recept på smulpajer som du kan hämta inspiration ifrån.

Lyckas med mat tipsar!

  • Prova att byta ut en del av mjölet mot müsliflingor, havregryn, kokos, smulade favoritkex eller cornflakes för att variera din smulpaj.
  • Älskar du choklad? Hacka ner 50 gram favoritchoklad i din smuldeg!
  • För att få ett täcke med crunch kan du strö ett lager med socker på smuldegen innan du gräddar pajen.
  • Testa att tillsätta en skvätt sirap i smuldegen så får du en knäckigare topping.
  • Om du strör lite råsocker över smuldegen blir ytan lite karmamelliserad.
  • När du ska göra en smulpaj med bär i, tänk på att om bären är blöta kan det vara bra att strö över lite potatismjöl som suger upp en del av vätskan.
  • Tillsätt lite bakpulver i smuldegen för en extra touch!

Grundreceptet på smuldeg

Ger ca 8 portioner

Ingredienser

Smuldeg – grundrecept

  • Ger ca 8 portioner
  • 125 gram rumstempererat smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • Valfria frukter eller bär

Gör så här

  1. Blanda smör, socker och mjöl till en grynig massa. Det går bra att göra smuldeg någon dag i förväg och förvara den i kylen.
  2. Frukten eller bären placerar du på botten i en smord form, sockra eventuellt om du har syrliga frukter eller bär, som t.ex. rabarber, och strö sedan över smuldegen. Har du "blöta" bär till exempel blåbär så strö en matsked maizenamjöl eller potatismjöl över bären.
  3. Grädda pajen i 225 grader i ca 20 minuter, eller tills den fått fin gyllenbrun färg. Servera pajen med en god vaniljsås eller vaniljglass.

Smuldeg med kanel och pecan

Underbart recept med pecannötter och farinsocker som ger en härlig crunch!

Ingredienser

Smuldeg med kanel och pecan

  • 100 g smör
  • 2,4 dl vetemjöl
  • 1,8 dl farinsocker
  • 1 tesked kanel
  • ¼ tesked salt

Gör så här

  1. Blanda ihop mjöl, farinsocker, kanel och salt i en skål.
  2. Tillsätt smöret i bitar och knåda ihop.
  3. Blanda sist i pecannötterna.
  4. Strö smuldegen över fyllningen.
  5. Grädda i ca 20 minuter i 225 grader.

Smuldeg med mandlar

Smuldeg med havregryn och en härlig crunch med mandelsmak. Passar superbra till t.ex. körsbär!

Ingredienser

Smuldeg med mandlar

  • 1,1 dl hackade mandlar
  • 1,1 dl farinsocker
  • 0,8 dl havregryn
  • 0,8 dl mjöl
  • 6 msk smör

Gör så här

  1. Sätt mandlar, farinsocker, havregryn, mjöl och salt i en stor skål och blanda ihop.
  2. Skär smöret i kuber och arbeta in i mandelblandningen med fingrarna.
  3. Täck över och sätt i kyl i ca 15 minuter innan du strör det över fyllningen.
  4. Grädda i ca 20 minuter i 225 grader.

Smuldeg med kokos

Riktigt god smuldeg med härlig kokossmak som passar superbra ihop med blåbär!

Ingredienser

Smuldeg med kokos

  • 125 gram rumsvarmt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl rörsocker
  • ca 1 dl kokos

Gör så här

  1. Sätt mjöl, rörsocker och kokos i en skål och blanda ihop.
  2. Skär smöret i kuber och arbeta in i kokosblandningen med fingrarna.
  3. Strö smuldegen över fyllningen och grädda ca 20 min i 225 grader.

Smuldeg med ballerina

God och knaprig smulpaj med Ballerinakakor och råsocker i smuldegen.

Ingredienser

Smuldeg med ballerina

  • 125 gram rumstempererat smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl rörsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 8 st Ballerinakakor

Gör så här

  1. Blanda smör, mjöl och socker till en smulig massa.
  2. Hacka Ballerinakakorna och blanda dem med smuldegen.
  3. Strö smuldegen över fyllningen.
  4. Grädda smulpajen i ca 20-25 minuter i 225 grader.

Författare

Peder Näslund Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier: Efterrättspaj , Pajrecept , Smulpaj



8297 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Marit 2020/10/22
Portionsbröd form
Så rolig att baka med, men beställde fel form, har den andra större. En snabb leverans, snabbt svar med...
Louise 2020/10/21
Mycket nöjd
Jag är mycket nöjd med både produkter och service. Snabb leverans.
Maria 2020/10/21
Alltid nöjd
Är alltid nöjd med eran snabba leverans av bra grejer till köket. Men mitt senaste paket har visst posten tappat bort...
Andrea 2020/10/20
Tårtkartonger
Deras tårtkartonger är riktigt bra!
Mariam 2020/10/19
Jätte nöjd
Jag är jätte nöjd med allt jag köpte från er!:)

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här