Favoriten som går snabbt att svänga ihop, kan varieras efter tycke och smak och passar både som fika och dessert - vi snackar om smulpaj! Du kan baka den med de bär och frukter du gillar bäst och förnya smuldegen med nya smaker. Kexsmulor, sirap och choklad får smakerna att lyfta.
Smulpajen är i sin enkelhet en klassiker på de svenska fikaborden. Särskilt när våra svenska bär och frukter är i säsong är en smulpaj kanske det mest uppskattade och samtidigt lättlagade att bjuda på, och passar lika bra till stora släktkalaset som till en enkel fika med familj eller vänner. Det går enkelt och snabbt att fixa en smulpaj samtidigt som den går att variera smakerna i oändlighet!
Smulpajens kännetecken är att den till skillnad från matpajerna har fyllningen i botten och degen, som namnet avslöjar är av en torrare smulig konsistens, täcker som ett lock som under tillagningen i ugnen smälter ner något i fyllningen. Degen består i sin grundform av vetemjöl, smör och socker men en vanlig variation som ger ett nyttigare och robustare intryck är att tillsätta havregryn i blandningen och då dra ner på mjölet. Att använda grövre mjölsorter som rågmjöl eller grahamsmjöl är en enkel variation, och för en lyxigare känsla kan degen blandas med riven mandelmassa eller innehålla lite bakpulver som ger ett fluffigare degtäcke. I en mycket förenklad variant på smuldeg arbetas inte ingredienserna ihop alls, utan mjöl och socker strös över fyllningen i pajformen och smöret hyvlas över och får smälta ner i pajen under tillagningen.
Till de mest populära fyllningarna i våra smulpajer får vi räkna äpple, då ofta med lite kanel på degtäcket, blåbär, både färska nyplockade och plockade ur frysen går utmärkt att använda, samt den verkligt säsongsbetonade sommarklassikern rabarber. Andra bär som röda vinbär, hallon och krusbär är bra som fyllning, och päron, plommon eller annan frukt passar också.
Smulpajen är som allra godast när den är varm, direkt från ugnen, men går lika bra att äta kall, att frysa in och värma upp i ugn eller micro. Gott till är vispad grädde, vaniljsås eller glass. Glassen är godast till en varm paj där den smälter ner med smuldeg och fyllning, grädde och vaniljsås är lika gott till kalla som varma pajer.
För att slippa en vattnig smulpaj, då de flesta bär och frukter är väldigt saftiga och släpper mycket vätska, bör du tillsätta förtjockningsmedel i form av maizenamjöl eller potatismjöl. Båda fungerar lika bra att använda sig av.
Måtten gäller för färska bär. Tänk på att frusna bär släpper mer vätska och därför kan du behöva använda mer maizenamjöl eller potatismjöl än det som står.
Bjud på en enkel men ack så god smulpaj med rabarber, serverad tillsammans med vaniljglass eller kall vaniljsås.
En enkel smulpaj med äpple och mandelmassa, med fräsch smak av citron. Smulpaj med äpple serveras med fördel varm med t.ex. vaniljsås eller vaniljglass!
Smulpaj med hallon och mango och smak av kardemumma. Havregryn i smuldegen gör pajen lite mer robust. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Smulpaj med kokos och rörsocker i smuldegen, och blåbär och vit choklad som fyllning. Servera smulpajen med vaniljsås eller vaniljglass.
Smulpaj med päron, daim och crunch i form av Start mandel. Strösockret är utbytt mot rörsocker. Serveras med vaniljsås eller vaniljglass.
Fräsch smulpaj med smak av syrlig lime, söta jordgubbar och vit choklad. Garanterat en favorit! Serveras med vaniljglass eller en god vaniljsås.
God och knaprig smulpaj med Ballerinakakor och råsocker i smuldegen. Äpplen och limeskal som fyllning gör pajen fräsch och smakrik. Servera gärna med en god vaniljsås eller vaniljglass.
En god och enkel smuldeg till alla sorters smulpajer - välj den frukt eller de bär du tycker bäst om.
Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.