Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp
CategoriesClass {#723
  +id: 14
  +id_shop: "1"
  +title: "Smulpaj"
  +meta_title: "Smulpaj, Åtta smulpajer du borde prova"
  +meta_description: "Favoriten som går snabbt att svänga ihop, kan varieras efter tycke och smak och passar både som fika och dessert - vi snackar om smulpaj!"
  +meta_keywords: "Formar & Kakformar>Pajformar"
  +link_rewrite: "smulpaj"
  +description: """
    <p><strong>Favoriten som g&aring;r snabbt att sv&auml;nga ihop, kan varieras efter tycke och smak och passar b&aring;de som fika och dessert - vi snackar om smulpaj! Du kan baka den med de b&auml;r och frukter du gillar b&auml;st och f&ouml;rnya smuldegen med nya smaker. Kexsmulor, sirap och choklad f&aring;r smakerna att lyfta.</strong></p>\r\n
    <p>Smulpajen &auml;r i sin enkelhet en klassiker p&aring; de svenska fikaborden. S&auml;rskilt n&auml;r v&aring;ra svenska b&auml;r och frukter &auml;r i s&auml;song &auml;r en smulpaj kanske det mest uppskattade och samtidigt l&auml;ttlagade att bjuda p&aring;, och passar lika bra till stora sl&auml;ktkalaset som till en enkel fika med familj eller v&auml;nner. Det g&aring;r enkelt och snabbt att fixa en smulpaj samtidigt som den g&aring;r att variera smakerna i o&auml;ndlighet!</p>\r\n
    <p>Vi p&aring; Lyckasmedmat.se har m&aring;nga recept p&aring; smulpajer. &Auml;ven smuldegen g&aring;r att variera p&aring; flera olika s&auml;tt. H&auml;r har vi samlat n&aring;gra&nbsp;<a href="https://www.lyckasmedmat.se/blog/smuldeg-grundrecept-n47">smuldegsrecept</a> som vi rekommenderar dig att testa!</p>\r\n
    <h2>Lyckas med mat tipsar om smulpaj!</h2>\r\n
    <ul>\r\n
    <li>Gjorde du f&ouml;r mycket smuldeg? Anv&auml;nd den smuldeg som blev &ouml;ver till crumble, det vill s&auml;ga ett krunchigt str&ouml;ssel till dina muffins eller till l&aring;ngpannekakan! Smuldegen g&aring;r ocks&aring; att frysa in och spara till n&auml;sta g&aring;ng du vill baka en smulpaj.</li>\r\n
    <li>En nypa bakpulver f&aring;r din smuldeg att lyfta!</li>\r\n
    <li>Sn&aring;la inte med smult&auml;cket n&auml;r du bakar smulpaj.</li>\r\n
    <li>F&ouml;r ett festligare s&auml;tt att servera smulpajen som efterr&auml;tt: gr&auml;dda smulpajen i sm&aring; portionsformar!</li>\r\n
    <li>&Auml;r ni m&aring;nga som ska njuta av smulpajen? G&ouml;r en j&auml;ttesats i l&aring;ngpannan!</li>\r\n
    <li>Smulpaj med &auml;ppelsmak blir extra god om du ringlar sirap p&aring; &auml;pplena och adderar kardemumma och kanel i degen.</li>\r\n
    <li>Smulpaj g&aring;r att f&ouml;rbereda och frysa in, f&ouml;r att vid serveringstillf&auml;llet tinas upp en stund och sedan gr&auml;ddas.</li>\r\n
    <li>Frysta eller f&auml;rska b&auml;r till smulpaj? B&aring;da funkar fint. Undvik vattniga b&auml;r genom att blanda dem med ett par matskedar potatismj&ouml;l.</li>\r\n
    <li>Vaniljs&aring;s, glass, gr&auml;dde eller varf&ouml;r inte vispad creme fraiche? Alla varianter passar lika bra till smulpajen.</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <h2>Baka smulpaj</h2>\r\n
    <p>Smulpajens k&auml;nnetecken &auml;r att den till skillnad fr&aring;n matpajerna har fyllningen i botten och degen, som namnet avsl&ouml;jar &auml;r av en torrare smulig konsistens, t&auml;cker som ett lock som under tillagningen i ugnen sm&auml;lter ner n&aring;got i fyllningen. Degen best&aring;r i sin grundform av vetemj&ouml;l, sm&ouml;r och socker men en vanlig variation som ger ett nyttigare och robustare intryck &auml;r att tills&auml;tta havregryn i blandningen och d&aring; dra ner p&aring; mj&ouml;let. Att anv&auml;nda gr&ouml;vre mj&ouml;lsorter som r&aring;gmj&ouml;l eller grahamsmj&ouml;l &auml;r en enkel variation, och f&ouml;r en lyxigare k&auml;nsla kan degen blandas med riven mandelmassa eller inneh&aring;lla lite bakpulver som ger ett fluffigare degt&auml;cke. I en mycket f&ouml;renklad variant p&aring; smuldeg arbetas inte ingredienserna ihop alls, utan mj&ouml;l och socker str&ouml;s &ouml;ver fyllningen i pajformen och sm&ouml;ret hyvlas &ouml;ver och f&aring;r sm&auml;lta ner i pajen under tillagningen.</p>\r\n
    <h2>Recept p&aring; smulpaj</h2>\r\n
    <ul>\r\n
    <li><span itemprop="prepTime" content="PT10M">F&ouml;rberedelser: 10 minuter</span>.</li>\r\n
    <li>Tillagning ca: <span itemprop="cookTime" content="PT20M">20 minuter</span></li>\r\n
    <li>Klart p&aring;: <span itemprop="totalTime" content="PT30M">30 minuter </span></li>\r\n
    <li><span itemprop="recipeYield" content="8">Receptet ger 8-10 portioner</span></li>\r\n
    <li itemprop="recipeCuisine">P&acirc;tisserie</li>\r\n
    <li itemprop="recipeCategory">Smulpajer</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <div itemprop="nutrition" itemscope="" itemtype="https://schema.org/NutritionInformation">Uppskattat n&auml;ringsv&auml;rde per 100 gram smulpaj\r\n
    <ul>\r\n
    <li itemprop="calories">260 kcal</li>\r\n
    </ul>\r\n
    </div>\r\n
    <div id="lmm-entry" class="row">\r\n
    <div class="col-xs-12 col-md-4">\r\n
    <div class="lmm_blog_box_style">\r\n
    <div class="stylebox__content">\r\n
    <h2 class="blog_lmm_title">Ingredienser</h2>\r\n
    </div>\r\n
    <h2>Smulpaj&ndash; grundrecept</h2>\r\n
    <ul id="left_lmm_entry">\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient"><strong>Ger ca 8 portioner</strong></li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">125 gram rumstempererat sm&ouml;r</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">3 dl vetemj&ouml;l</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">1 dl str&ouml;socker</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">Fyllning se nedan!</li>\r\n
    </ul>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <div class="col-xs-12 col-md-8">\r\n
    <div class="lmm_blog_box_style">\r\n
    <div class="stylebox__content_right">\r\n
    <h2 class="blog_lmm_title">G&ouml;r s&aring; h&auml;r</h2>\r\n
    </div>\r\n
    <ol id="right_lmm_entry">\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">\r\n
    <div>Blanda sm&ouml;r, socker och mj&ouml;l till en grynig massa. Det g&aring;r bra att g&ouml;ra smuldeg n&aring;gon dag i f&ouml;rv&auml;g och f&ouml;rvara den i kylen.</div>\r\n
    </li>\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">\r\n
    <div>Frukten eller b&auml;ren placerar du p&aring; botten i en smord form, sockra eventuellt om du har syrliga frukter eller b&auml;r, som t.ex. rabarber, och str&ouml; sedan &ouml;ver smuldegen. Har du "bl&ouml;ta" b&auml;r till exempel bl&aring;b&auml;r s&aring; str&ouml; en matsked maizenamj&ouml;l eller potatismj&ouml;l &ouml;ver b&auml;ren.</div>\r\n
    </li>\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">\r\n
    <div>Gr&auml;dda smulpajen i 225 grader i ca 20 minuter, eller tills den f&aring;tt fin gyllenbrun f&auml;rg. Servera pajen med en god vaniljs&aring;s eller vaniljglass.</div>\r\n
    </li>\r\n
    </ol></div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <h2>Fyllning till smulpaj</h2>\r\n
    <p>Till de mest popul&auml;ra fyllningarna i v&aring;ra smulpajer f&aring;r vi r&auml;kna &auml;pple, d&aring; ofta med lite kanel p&aring; degt&auml;cket, bl&aring;b&auml;r, b&aring;de f&auml;rska nyplockade och plockade ur frysen g&aring;r utm&auml;rkt att anv&auml;nda, samt den verkligt s&auml;songsbetonade sommarklassikern rabarber. Andra b&auml;r som r&ouml;da vinb&auml;r, hallon och krusb&auml;r &auml;r bra som fyllning, och p&auml;ron, plommon eller annan frukt passar ocks&aring;.</p>\r\n
    <p>Smulpajen &auml;r som allra godast n&auml;r den &auml;r varm, direkt fr&aring;n ugnen, men g&aring;r lika bra att &auml;ta kall, att frysa in och v&auml;rma upp i ugn eller micro. Gott till &auml;r vispad gr&auml;dde, vaniljs&aring;s eller glass. Glassen &auml;r godast till en varm paj d&auml;r den sm&auml;lter ner med smuldeg och fyllning, gr&auml;dde och vaniljs&aring;s &auml;r lika gott till kalla som varma pajer.</p>\r\n
    <p>F&ouml;r att slippa en vattnig smulpaj, d&aring; de flesta b&auml;r och frukter &auml;r v&auml;ldigt saftiga och sl&auml;pper mycket v&auml;tska, b&ouml;r du tills&auml;tta f&ouml;rtjockningsmedel i form av maizenamj&ouml;l eller potatismj&ouml;l. B&aring;da fungerar lika bra att anv&auml;nda sig av.</p>\r\n
    <ul>\r\n
    <li><strong>&Auml;pplen</strong> - Beh&ouml;ver v&auml;ldigt lite eller inget maizenamj&ouml;l eller potatismj&ouml;l. &Auml;pplen har en h&ouml;g halt av naturligt pektin som hj&auml;lper fyllningen att tjockna. Du kan tills&auml;tta ca &frac12;<span style="color: #22252e; font-family: 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif; font-size: 13px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: #ffffff; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial; display: inline !important; float: none;"> tsk </span>maizenamj&ouml;l eller potatismj&ouml;l per 2 dl &auml;pplen, om &auml;pplena &auml;r v&auml;ldigt saftiga.</li>\r\n
    <li><strong>Bj&ouml;rnb&auml;r och hallon</strong> - &Auml;r v&auml;ldigt saftiga. Tills&auml;tt ca 1 msk maizenamj&ouml;l eller potatismj&ouml;l per 2 dl b&auml;r.</li>\r\n
    <li><strong>Bl&aring;b&auml;r</strong> - Inneh&aring;ller en h&ouml;g halt av pektin och beh&ouml;ver d&auml;rf&ouml;r mindre maizenamj&ouml;l eller potatismj&ouml;l &auml;n andra b&auml;r. Tills&auml;tt ca 2&frac12; tsk maizenamj&ouml;l eller potatismj&ouml;l per 2 dl b&auml;r.</li>\r\n
    <li><strong>Persika, k&ouml;rsb&auml;r och andra stenfrukter</strong> - Inneh&aring;ller inte lika mycker pektin som &auml;pplen och &auml;r saftigare. Tills&auml;tt ca 2&frac12; tsk maizenamj&ouml;l eller potatismj&ouml;l per 2 dl stenfrukt.</li>\r\n
    <li><strong>Jordgubbar och rabarber</strong> - De saftigaste frukterna med minst pektin. Tills&auml;tt en r&aring;gad matsked per 2 dl frukt.</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <p><strong>M&aring;tten g&auml;ller f&ouml;r f&auml;rska b&auml;r. T&auml;nk p&aring; att frusna b&auml;r sl&auml;pper mer v&auml;tska och d&auml;rf&ouml;r kan du beh&ouml;va anv&auml;nda mer maizenamj&ouml;l eller potatismj&ouml;l &auml;n det som st&aring;r.</strong></p>\r\n
    <h2>V&aring;ga exprimentera med din smulpaj!</h2>\r\n
    <ul>\r\n
    <li>Pr&ouml;va att byta ut en del av mj&ouml;let mot m&uuml;sliflingor, havregryn, kokos, smulade favoritkex eller cornflakes f&ouml;r att variera din smulpaj. &Auml;lskar du choklad? Hacka ner 50 gram favoritchoklad i din smuldeg!</li>\r\n
    <li>Baka en kn&auml;ckigare smulpaj genom att tills&auml;tta lite sirap i smuldegen, eller bara ringla &ouml;ver sirap innan pajen &aring;ker in i ugnen. Ett annat tips &auml;r att toppa smulpajen med r&ouml;rsocker. Str&ouml; p&aring; sockret innan du gr&auml;ddar din smulpaj.</li>\r\n
    <li>Ist&auml;llet f&ouml;r att arbeta ihop smuldegen &ndash; pr&ouml;va att bara blanda torra ingredienser och f&ouml;rdela dem ovanp&aring; b&auml;ren. T&auml;ck d&auml;refter din smulpaj med kylt sm&ouml;r som du enkelt hyvlar i tunna skivor med en osthyvel.</li>\r\n
    <li>V&auml;lj b&auml;r till smulpajen efter tycke och smak. Bl&aring;b&auml;r &auml;r en klassiker, liksom &auml;pplen. Smaken av rabarber och jordgubbar gifter sig fint i din smulpaj. Pr&ouml;va ocks&aring; kombinationen rabarber och hallon, eller varf&ouml;r inte plommon?! Till och med fruktcocktail funkar.</li>\r\n
    <li>Glutenfri smulpaj g&ouml;r du enkelt p&aring; ren havre och mandelmj&ouml;l. Ren havre hittar du p&aring; glutenfria hyllan i din matbutik. Observera att &rdquo;vanliga&rdquo; havregryn kan inneh&aring;lla sp&aring;r av gluten.</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <h4></h4>
    """
  +actif: "1"
  +parent: "0"
  +image_presente: true
  +position: "28"
  +group: []
  +is_recipe: "1"
  #table: "prestablog_categorie"
  #identifier: "id_prestablog_categorie"
  #id_lang: 6
  +id_shop_list: []
  #get_shop_from_context: true
  #fieldsRequired: array:2 [
    0 => "id_shop"
    1 => "actif"
  ]
  #fieldsSize: []
  #fieldsValidate: array:5 [
    "id_shop" => "isunsignedInt"
    "actif" => "isBool"
    "parent" => "isUnsignedId"
    "position" => "isUnsignedId"
    "is_recipe" => "isBool"
  ]
  #fieldsRequiredLang: []
  #fieldsSizeLang: array:5 [
    "title" => 255
    "meta_title" => 255
    "meta_description" => 255
    "meta_keywords" => 255
    "link_rewrite" => 255
  ]
  #fieldsValidateLang: array:6 [
    "title" => "isString"
    "meta_title" => "isString"
    "meta_description" => "isString"
    "meta_keywords" => "isString"
    "link_rewrite" => "isLinkRewrite"
    "description" => "isString"
  ]
  #tables: []
  #webserviceParameters: []
  #image_dir: null
  #image_format: "jpg"
  #translator: null
  #def: array:6 [
    "table" => "prestablog_categorie"
    "primary" => "id_prestablog_categorie"
    "multilang" => true
    "fields" => array:11 [
      "id_shop" => array:3 [
        "type" => 1
        "validate" => "isunsignedInt"
        "required" => true
      ]
      "actif" => array:3 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
        "required" => true
      ]
      "parent" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "position" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_description" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_keywords" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "link_rewrite" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isLinkRewrite"
        "size" => 255
      ]
      "description" => array:3 [
        "type" => 6
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
      ]
      "is_recipe" => array:2 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
      ]
    ]
    "classname" => "CategoriesClass"
    "associations" => array:1 [
      "l" => array:3 [
        "type" => 2
        "field" => "id_prestablog_categorie"
        "foreign_field" => "id_prestablog_categorie"
      ]
    ]
  ]
  #update_fields: null
  +force_id: false
}
Smulpaj

Smulpaj

4 av 5 (2 recensioner)

Favoriten som går snabbt att svänga ihop, kan varieras efter tycke och smak och passar både som fika och dessert - vi snackar om smulpaj! Du kan baka den med de bär och frukter du gillar bäst och förnya smuldegen med nya smaker. Kexsmulor, sirap och choklad får smakerna att lyfta.

Smulpajen är i sin enkelhet en klassiker på de svenska fikaborden. Särskilt när våra svenska bär och frukter är i säsong är en smulpaj kanske det mest uppskattade och samtidigt lättlagade att bjuda på, och passar lika bra till stora släktkalaset som till en enkel fika med familj eller vänner. Det går enkelt och snabbt att fixa en smulpaj samtidigt som den går att variera smakerna i oändlighet!

Vi på Lyckasmedmat.se har många recept på smulpajer. Även smuldegen går att variera på flera olika sätt. Här har vi samlat några smuldegsrecept som vi rekommenderar dig att testa!

Lyckas med mat tipsar om smulpaj!

  • Gjorde du för mycket smuldeg? Använd den smuldeg som blev över till crumble, det vill säga ett krunchigt strössel till dina muffins eller till långpannekakan! Smuldegen går också att frysa in och spara till nästa gång du vill baka en smulpaj.
  • En nypa bakpulver får din smuldeg att lyfta!
  • Snåla inte med smultäcket när du bakar smulpaj.
  • För ett festligare sätt att servera smulpajen som efterrätt: grädda smulpajen i små portionsformar!
  • Är ni många som ska njuta av smulpajen? Gör en jättesats i långpannan!
  • Smulpaj med äppelsmak blir extra god om du ringlar sirap på äpplena och adderar kardemumma och kanel i degen.
  • Smulpaj går att förbereda och frysa in, för att vid serveringstillfället tinas upp en stund och sedan gräddas.
  • Frysta eller färska bär till smulpaj? Båda funkar fint. Undvik vattniga bär genom att blanda dem med ett par matskedar potatismjöl.
  • Vaniljsås, glass, grädde eller varför inte vispad creme fraiche? Alla varianter passar lika bra till smulpajen.

Baka smulpaj

Smulpajens kännetecken är att den till skillnad från matpajerna har fyllningen i botten och degen, som namnet avslöjar är av en torrare smulig konsistens, täcker som ett lock som under tillagningen i ugnen smälter ner något i fyllningen. Degen består i sin grundform av vetemjöl, smör och socker men en vanlig variation som ger ett nyttigare och robustare intryck är att tillsätta havregryn i blandningen och då dra ner på mjölet. Att använda grövre mjölsorter som rågmjöl eller grahamsmjöl är en enkel variation, och för en lyxigare känsla kan degen blandas med riven mandelmassa eller innehålla lite bakpulver som ger ett fluffigare degtäcke. I en mycket förenklad variant på smuldeg arbetas inte ingredienserna ihop alls, utan mjöl och socker strös över fyllningen i pajformen och smöret hyvlas över och får smälta ner i pajen under tillagningen.

Recept på smulpaj

  • Förberedelser: 10 minuter.
  • Tillagning ca: 20 minuter
  • Klart på: 30 minuter
  • Receptet ger 8-10 portioner
  • Pâtisserie
  • Smulpajer
Uppskattat näringsvärde per 100 gram smulpaj
  • 260 kcal

Ingredienser

Smulpaj– grundrecept

  • Ger ca 8 portioner
  • 125 gram rumstempererat smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • Fyllning se nedan!

Gör så här

  1. Blanda smör, socker och mjöl till en grynig massa. Det går bra att göra smuldeg någon dag i förväg och förvara den i kylen.
  2. Frukten eller bären placerar du på botten i en smord form, sockra eventuellt om du har syrliga frukter eller bär, som t.ex. rabarber, och strö sedan över smuldegen. Har du "blöta" bär till exempel blåbär så strö en matsked maizenamjöl eller potatismjöl över bären.
  3. Grädda smulpajen i 225 grader i ca 20 minuter, eller tills den fått fin gyllenbrun färg. Servera pajen med en god vaniljsås eller vaniljglass.

Fyllning till smulpaj

Till de mest populära fyllningarna i våra smulpajer får vi räkna äpple, då ofta med lite kanel på degtäcket, blåbär, både färska nyplockade och plockade ur frysen går utmärkt att använda, samt den verkligt säsongsbetonade sommarklassikern rabarber. Andra bär som röda vinbär, hallon och krusbär är bra som fyllning, och päron, plommon eller annan frukt passar också.

Smulpajen är som allra godast när den är varm, direkt från ugnen, men går lika bra att äta kall, att frysa in och värma upp i ugn eller micro. Gott till är vispad grädde, vaniljsås eller glass. Glassen är godast till en varm paj där den smälter ner med smuldeg och fyllning, grädde och vaniljsås är lika gott till kalla som varma pajer.

För att slippa en vattnig smulpaj, då de flesta bär och frukter är väldigt saftiga och släpper mycket vätska, bör du tillsätta förtjockningsmedel i form av maizenamjöl eller potatismjöl. Båda fungerar lika bra att använda sig av.

  • Äpplen - Behöver väldigt lite eller inget maizenamjöl eller potatismjöl. Äpplen har en hög halt av naturligt pektin som hjälper fyllningen att tjockna. Du kan tillsätta ca ½ tsk maizenamjöl eller potatismjöl per 2 dl äpplen, om äpplena är väldigt saftiga.
  • Björnbär och hallon - Är väldigt saftiga. Tillsätt ca 1 msk maizenamjöl eller potatismjöl per 2 dl bär.
  • Blåbär - Innehåller en hög halt av pektin och behöver därför mindre maizenamjöl eller potatismjöl än andra bär. Tillsätt ca 2½ tsk maizenamjöl eller potatismjöl per 2 dl bär.
  • Persika, körsbär och andra stenfrukter - Innehåller inte lika mycker pektin som äpplen och är saftigare. Tillsätt ca 2½ tsk maizenamjöl eller potatismjöl per 2 dl stenfrukt.
  • Jordgubbar och rabarber - De saftigaste frukterna med minst pektin. Tillsätt en rågad matsked per 2 dl frukt.

Måtten gäller för färska bär. Tänk på att frusna bär släpper mer vätska och därför kan du behöva använda mer maizenamjöl eller potatismjöl än det som står.

Våga exprimentera med din smulpaj!

  • Pröva att byta ut en del av mjölet mot müsliflingor, havregryn, kokos, smulade favoritkex eller cornflakes för att variera din smulpaj. Älskar du choklad? Hacka ner 50 gram favoritchoklad i din smuldeg!
  • Baka en knäckigare smulpaj genom att tillsätta lite sirap i smuldegen, eller bara ringla över sirap innan pajen åker in i ugnen. Ett annat tips är att toppa smulpajen med rörsocker. Strö på sockret innan du gräddar din smulpaj.
  • Istället för att arbeta ihop smuldegen – pröva att bara blanda torra ingredienser och fördela dem ovanpå bären. Täck därefter din smulpaj med kylt smör som du enkelt hyvlar i tunna skivor med en osthyvel.
  • Välj bär till smulpajen efter tycke och smak. Blåbär är en klassiker, liksom äpplen. Smaken av rabarber och jordgubbar gifter sig fint i din smulpaj. Pröva också kombinationen rabarber och hallon, eller varför inte plommon?! Till och med fruktcocktail funkar.
  • Glutenfri smulpaj gör du enkelt på ren havre och mandelmjöl. Ren havre hittar du på glutenfria hyllan i din matbutik. Observera att ”vanliga” havregryn kan innehålla spår av gluten.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

8 recept

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8749 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se