Snabb och god guacamole på 5 sätt

Betyg: 4.25 av 5 (8 röster)

Guacamole - avokado, chili, lime och tomat tillsammans i en röra är både nyttigt, enkelt, snabbt och gott. Den färdigköpta från affären kan inte mäta sig med en god hemmagjord guacamole. Här kommer 5 recept på guacamole som är våra absoluta favoriter!

Snabb och god guacamole på 5 sätt

Egen guacamole

Guacamole är ett nyttigt och älskat tillbehör som går att göra i så många olika varianter och smakkombinationer. Du kan servera guacamolen till tacos, kött, fisk och fågel. En stor favorit är att äta som tillbehör till grillat kött, guacamolen höjer smaken och ger din rätt en somrig och fräsch känsla. Ett annat väldigt simpelt, men så gott, sätt att äta guacamole på är tillsammans med nachos när du är sugen på något gott men kanske inte är så hungrig.

Att göra sin egen guacamole är enkelt och slår med hästlängder den guacamolen du kan köpa i affärerna! Den är superenkel att röra ihop och på bara några minuter har du en färdig röra att servera. Vi kan lova dig att dina smaklökar kommer att tacka dig!

För den mexikanska känslan så kan du mosa och servera den i en stor mortel (Molcajete) precis som de gör i Mexico! Här hittar du massor av olika redskap till Guacamole

Så lyckas du bäst med Guacamole

  • För att lyckas med din guacamole bör du först och främst se till att avokadon är mogen. Det enklaste tricket för detta är att pilla bort den lilla knoppen på toppen av avokadon redan i butik. Om hålet där knoppen satt är gult är avokadon ätmogen, är det brunt är avokadon däremot övermogen.
  • Du kan även känna om avokadon är mogen genom att försiktigt trycka på den, om den inte ger efter alls är den inte mogen ännu och kommer inte att smaka bra. Ska du inte använda avokadon samma dag så kan du med fördel köpa en omogen avokado och låta den ligga framme i rumstemperatur. Mognar den lite för snabbt kan du lägga in den i kylskåpet så stannar mognadsprocessen av.
  • Vill du däremot att din avokado ska mogna snabbare kan du lägga den i en påse tillsammans med ett äpple, päron eller en banan och förvara den i rumstemperatur. Dessa frukter avsöndrar etylengas som gör att avokadon mognar snabbare.
  • Guacamole går bra att äta direkt, då hinner inte avokadon bli missfärgad. Men den blir allra godast om du gör färdigt guacamolen och sen låter den stå i några timmar så smakerna hinner sätta sig. Platta till guacamolen i en lätslutande burk och häll över lime. Lägg sen på plastfolie direkt mot guacamolen och stäng burken. Låt den stå så i några timmar. När du sen ska äta den kommer du ha en riktigt god guacamole!
  • Oavsett om du gör din guacamole krämig och slät eller med bitar, så är hemligheten alltid lite limejuice. Detta gör att den smakar godare men också att den håller färgen längre (utan limejuice tenderar den att snabbt bli lite brunaktig).
  • Ett tips är att mosa hälften av avokadon och dela andra hälften i bitar. Då får du en härlig konsistens och variation på din guacamole.
  • Limejuice är en av ingredienserna som nästan alltid finns med i guacamole. Men istället för att bara använda limejuice så rekommenderar vi att du även river ner lite limeskal i guacamolen för extra god limesmak. Tänk bara på att endast det yttersta, färgglada skalet ska rivas med. Det vita kan du lämna kvar då det ger en ganska bitter smak.
  • Avokadon är enkel att gröpa ur om den är tillräckligt mogen. Dela avokadon i hälften, på längden, och hugg med kniven i kärnan så kan du enkelt få loss den. Ta sen en matsked och gröp ur avokadon längs med skalet.

Inspirerande avokadoröror

Vi på lyckasmedmat.se vill dela med oss av fem recept som är busenkla och smakar himmelskt gott, du kommer garanterat hitta din favorit oavsett om du gillar den klassiska mjuka smaken eller en lite rökigare variant med chipotle. Den som vill kan hotta upp avokadoröran med chili eller cayennepeppar. Eller varför inte testa en fräsch variant med basilika?

Låt dig inspireras och hitta din favorit bland recepten pp guacamole här nedanför!

Bra att ha när du lagar Guacamole

Autentisk Mexikansk Guacamole

Autentisk Mexikansk Guacamole

Denna autentiskt mexikanska guacamole har en härlig hetta och sting i sig. För en äkta mexikansk upplevelse, rör ihop och servera din guacamole i en molcajete. Denna mexikanska mortel är inte bara snygg utan även den perfekta morteln för röror som guacamole med sin rediga tyngd.

Ingredienser Guacamole

4-6 portioner Tidsåtgång 15 minuter

Autentisk Mexikansk Guacamole

  • 4 mogna avokado, skalade och urkärnade
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1 medium stor tomat, urkärnad och hackad
  • ca 1 dl finhackad silverlök eller schalottenlök
  • 2 Serrano chilis, urkärnade och finhackade
  • ca 1 dl hackad koriander
  • 4 msk limejuice
  • Hot pepper sås (Tabasco) efter smak
  • Havssalt efter smak
  • Vitpeppar efter smak

Gör guacamolen såhär

  1. Skär hälften av avokadon i bitar och mosa andra hälften med en gaffel i en stor skål (alternativt i en stor mortel).
  2. Tillsätt övriga ingredienser och blanda försiktigt så bitarna av avokado inte mosas helt.
  3. Smaka av och salta och peppra mer eller tillsätt mer stark sås om du vill.

Guacamole California Style

Denna guacamole får sin hetta från chili och för tankarna till soliga californien. Stora avokados rekommenderas till detta Guacamolerecept, använder du små avokados kan du behöva ta fler än 4.

Ingredienser

Guacamole California style

  • 4-6 Portioner
  • 1 Fresno chili (eller röd jalapeño)
  • 4 mogna avokado, urkärnade, skalade och delade i 4 delar vardera
  • ca 1 dl finhackad rödlök
  • 1 msk limejuice
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1/4 tsk röda chili flakes
  • 1/2 tsk salt eller efter smak
  • Vitpeppar efter smak

Gör såhär

  1. Finhacka chilin och lägg i en skål. Om du vill ha en mildare guacamole tar du bort kärnorna, annars lämnar du kvar dem.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och mosa ihop allting. Lämna gärna några avokadobitar. Krydda efter smak och servera.

Rökig Chipotle Guacamole

Här är en guacamole som du nog inte har provat ännu. Den är som vanligt gjord på avokado, men innehåller en del ingredienser som gör den lite mer intressant. Röksmaken kommer från flytande rökarom och chipotle chilin ger den lite hetta, så du kan lägga till mer eller minska den beroende på vad du föredrar eller byta ut den helt mot en mildare chili.

Ingredienser

Rökig Chipotle Guacamole

  • 3-4 Portioner
  • 2 mogna avokado, urkärnade och skalade
  • 1 liten tomat eller en handfull körsbärstomater, hackade
  • Juice från 1/2 lime
  • 1 msk rödlök, finhackad
  • 1 msk hackad chipotle chili i adobo sås (rökt jalapeño)
  • 2 msk koriander, hackad
  • 1/2 tsk fint havssalt
  • 1 liten vitlöksklyfta, riven eller finhackad
  • 3-4 droppar rökarom
  • Eventuellt 1 röd chili, finhackad

Gör såhär

  1. Placera alla ingredienser i en skål. Mosa avokadohalvorna en eller två gånger med en gaffel och blanda sedan försiktigt ihop alla ingredienser. Du behöver inte mosa så noga utan det är gott med lite avokadobitar i röran. Men vill du ha en slätare guacamole mosar du ihop allt lite till.
  2. Servera med tortillachips eller råa grönsaker.

Guacamole med Créme Fraiche

Detta är en försvenskad och ganska mild variant av den sydamerikanska guacamolen, passar perfekt till tacos, som dip till chips och som tillbehör till en hel del maträtter. Om du är sparsam med lime, chili och vitlök brukar den gå hem även hos barnen, gärna serverat med tacochips!

Ingredienser

Guacamole med Crème Fraiche

  • 3-4 Portioner
  • 2 avokado
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • Saften från en lime
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 krm salt
  • Hackad chili eller cayennepeppar efter smak
  • 1/2 urkärnad och grovt hackad tomat

Gör såhär

  1. Dela, kärna ur och skala avokadon.
  2. Mosa avokadon i en skål och tillsätt resterande ingredienser och blanda om, smaka av med chili, salt och eventuellt mer lime.

Guacamole med soltorkade tomater

De soltorkade tomaterna tillför fin sälta och ger guacamolen en fylligare smak. Denna guacamole kan med fördel göras slät då den soltorkade tomaten tillför en intressant textur i sig.

Ingredienser

Guacamole med soltorkade tomater

  • 3-4 Portioner
  • 2 avokado
  • 2 fint hackade vitlöksklyftor
  • Saften från en lime
  • 3 krm salt
  • Hackad röd chili eller cayennepeppar efter smak
  • 2 msk fint strimlade soltorkade tomater

Gör såhär

  1. Dela, kärna ur och skala avokadon.
  2. Mosa avokadon i en skål och tillsätt resterande ingredienser och blanda om, smaka av med chili, salt och eventuellt mer lime.

Avocado, vitlök och chili i bunke

Författare

Peder Näslund Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier: Tacorecept



8315 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Kerstin Comstedt 2020/10/28
Kanonbra
Mycket nöjd med produkterna och mycket snabb leverans.
Eva-Britt 2020/10/28
Tack för min beställning
Bra priser, fina varor och snabb leverans ända till dörren.
Mariana 2020/10/28
Mariana
Snabb leverans och bra produkter det hjälpte mig mycket i dekorationen
Jessica M 2020/10/27
Snabbt
Snabb leverans!
Christine 2020/10/27
Silikonform
Mycket bra kvalite

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här