Snabb och god guacamole på 5 sätt

Släng ihop din egen guacamole till tacokvällen, vi lovar att det är värt det! Det går snabbt och är väldigt enkelt och smakar dessutom mycket bättre. Här hittar du 5 goda recept på guacamole.

Snabb och god guacamole på 5 sätt

Inspirerande avokadoröror


Vi på lyckasmedmat.se vill dela med oss av fem recept som är busenkla och smakar himmelskt gott, du kommer garanterat hitta din favorit oavsett om du gillar den klassiska mjuka smaken eller en lite rökigare variant med chipotle. Den som vill kan hotta upp avokadoröran med chili eller cayennepeppar. Eller varför inte testa en fräsch variant med basilika?

Låt dig inspireras och hitta din favorit bland recepten här nedanför!

Fem snabba och goda guacamole på olika sätt


Guacamole är ett nyttigt och älskat tillbehör som går att göra i så många olika varianter och smakkombinationer. Du kan servera guacamolen till tacos, kött, fisk och fågel. En stor favorit är att äta som tillbehör till grillat kött, guacamolen höjer smaken och ger din en somrig och fräsch känsla.

Att göra sin egen guacamole är enkelt och slår med hästlängder den guacamolen du kan köpa i affärerna! Den är superenkel att röra ihop och på bara några minuter har du en färdig röra att servera. Vi kan lova dig att dina smaklökar kommer att tacka dig!

För den mexikanska känslan så kan du mosa och servera den i en stor mortel (Molcajete) precis som de gör i Mexico!

Här hittar du massor av olika redskap till Guacamole

Autentisk Mexikansk Guacamole

Serveringsförslag: Servera i en Molcajete (en mexikansk mortel) för en äkta mexikansk känsla.

Ingredienser

Autentisk Mexikansk Guacamole

  • 4-6 Portioner
  • 4 mogna avokado, skalade och urkärnade
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1 medium stor tomat, urkärnad och hackad
  • ca 1 dl finhackad silverlök eller schalottenlök
  • 2 Serrano chilis, urkärnade och finhackade
  • ca 1 dl hackad koriander
  • 4 msk limejuice
  • Hot pepper sås (Tabasco) efter smak
  • Havssalt efter smak
  • Vitpeppar efter smak

Gör såhär

  1. Skär avokadon i stora bitar och mosa med en gaffel i en stor (alternativt i en stor mortel)
  2. Tillsätt övriga ingredienser och blanda försiktigt. Det gör ingenting om det blir kvar några små bitar
  3. Smaka av och salta och peppra mer eller tillsätt mer stark sås om du vill

Guacamole California Style

Stora avokados rekommenderas till detta Guacamolerecept, använder du små avokados kan du ta fler än 4

Ingredienser

Guacamole California style

  • 4-6 Portioner
  • 1 Fresno chili (eller röd jalapeño)
  • 4 mogna avokado, urkärnade, skalade och delade i 4 delar vardera
  • ca 1 dl finhackad rödlök
  • 1 msk limejuice
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1/4 tsk röda chili flakes
  • 1/2 tsk salt eller efter smak
  • Vitpeppar efter smak

Gör såhär

  1. Finhacka chilin och lägg i en skål. Om du vill ha en mildare guacamole tar du bort kärnorna, annars lämnar du kvar dem.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och mosa ihop allting. Lämna gärna några avokadobitar. Krydda efter smak och servera.

Rökig Chipotle Guacamole

Här är en guacamole som du nog inte har provat ännu. Den är som vanligt gjord på mosad avokado, men innehåller en del ingredienser som gör den lite mer intressant. Röksmaken kommer från flytande rökarom och chipotle chilin ger den lite hetta, så du kan lägga till mer eller minska den beroende på vad du föredrar eller byta ut den helt mot en mildare chili.

Ingredienser

Rökig Chipotle Guacamole

  • 3-4 Portioner
  • 2 mogna avokado, urkärnade och skalade
  • 1 liten tomat eller en handfull körsbärstomater, hackade
  • Juice från 1/2 lime
  • 1 msk rödlök, finhackad
  • 1 msk hackad chipotle chili i adobo sås (rökt jalapeño)
  • 2 msk koriander, hackad
  • 1/2 tsk fint havssalt
  • 1 liten vitlöksklyfta, riven eller finhackad
  • 3-4 droppar rökarom
  • Eventuellt 1 röd chili, finhackad

Gör såhär

  1. Placera alla ingredienser i en skål. Mosa avokadohalvorna en eller två gånger med en gaffel och blanda sedan försiktigt ihop alla ingredienser. Vill du ha en slätare guacamole mosar du ihop allt lite till.
  2. Servera med tortillachips eller råa grönsaker.

Guacamole med Créme Fraiche

Detta är en försvenskad variant av den sydamerikanska guacamolen, passar perfekt till tacos, som dip till chips och som tillbehör till en hel del maträtter. I Mexiko sätter de alla ingredienser i en stor mortel (Molcajete) och krossar allt till en grov Guacamole.

Ingredienser

Guacamole med Crème Fraiche

  • 3-4 Portioner
  • 2 avokado
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • Saften från en lime
  • 1 dl crème fraiche
  • 3 krm salt
  • Hackad chili eller cayennepeppar efter smak
  • 1/2 urkärnad och grovt hackad tomat

Gör såhär

  1. Dela, kärna ur och skala avokadon
  2. Mosa avokadon i en skål och tillsätt resterande ingredienser och blanda om, smaka av med chili, salt och eventuellt mer lime.

Guacamole med soltorkade tomater

De soltorkade tomaterna tillför fin sälta och ger guacamolen en fylligare smak.

Ingredienser

Guacamole med soltorkade tomater

  • 3-4 Portioner
  • 2 avokado
  • 2 fint hackade vitlöksklyftor
  • Saften från en lime
  • 3 krm salt
  • Hackad röd chili eller cayennepeppar efter smak
  • 2 msk fint strimlade soltorkade tomater

Gör såhär

  1. Dela, kärna ur och skala avokadon.
  2. Mosa avokadon i en skål och tillsätt resterande ingredienser och blanda om, smaka av med chili, salt och eventuellt mer lime.

Så lyckas du bäst med Guacamole

För att lyckas med din guacamole bör du först och främst se till att avokadon är mogen. Det enklaste tricket för detta är att pilla bort den lilla knoppen på toppen av avokadon redan i butik. Om hålet där knoppen satt är gult är avokadon ätmogen, är det brunt är avokadon däremot övermogen.

Du kan även känna om avokadon är mogen genom att försiktigt trycka på den, om den inte ger efter alls är den inte mogen ännu och kommer inte att smaka bra. Ska du inte använda avokadon samma dag så kan du med fördel köpa en omogen avokado och låta den ligga framme i rumstemperatur. Mognar den lite för snabbt kan du lägga in den i kylskåpet så stannar mognadsprocessen av.

Vill du däremot att din avokado ska mogna snabbare kan du lägga den i en påse tillsammans med ett äpple, päron eller en banan och förvara den i rumstemperatur. Dessa frukter avsöndrar etylengas som gör att avokadon mognar snabbare.

Guacamole ska du helst göra så nära servering som möjligt, annars finns det risk för att den hinner missfärgas. Behöver du göra den en stund i förväg så kan du förvara den i en burk med lufttätt lock och en bit plastfolie direkt mot ytan på guacamolen.

Oavsett om du gör din guacamole krämig och slät eller med bitar, så är hemligheten alltid lite limejuice. Detta gör att den smakar godare men också att den håller färgen längre (utan limejuice tenderar den att snabbt bli lite brunaktig).

 

 

 

Kategorier: Mat och bakningstips , Tacopaj

Dela

Sök recept

Kategorier

4912 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.8 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Birgitta 2017/09/22
Väldigt nöjd
Jag köpte kavlingsmarsipan och andra produkter. Väldigt nöjd med produkter och även den snabba leveranstiden!!
Eva 2017/09/21
Alltid bra och snabb leverans
Hos Lyckasmedmat hittar jag alltid det jag vill ha. Mycket snabb och bra leverans
Emma 2017/09/20
Dyr frakt
Ville bara ha sena fina cupcakesformarna för 39... surt med frakt på det för 50 spänn.
Camilla L 2017/09/20
Snabba och bra sortiment
Lyckas med mat har det bästa sortimentet och dessutom för det mesta billigast.Som grädde på moset är det extremsnabb...
Jennie 2017/09/20
Jättebra
Snabb leverans

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
9.74