Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Sockerkaka - recept & guide

Sockerkakan - En klassisk, god och alltid uppskattad kaka gjord på ingredienser vi oftast har hemma i våra skafferier. Följ vårt recept så kommer kakan bli riktigt god. Vi bjuder även på lite tips och trix för att lyckas med sockerkakan!

4.57 av 5 (7 recensioner)
Sockerkaka - recept & guide

Hur bakar man en sockerkaka? Hur får man sockerkakan att bli så där perfekt mjuk och luftig? Hur bröar man enklast formen och vad kan det bero på om sockerkakan blivit kompakt och gummiaktig? Nedan reder vi ut det och mycket mer samt tipsar om hur du lätt kan variera din sockerkaka och ta den till nya höjder!

  • Förberedelser: ca 10 minuter.
  • Tillagning: ca 35 minuter
  • Klart på: 45 minuter
  • 10-12 bitar
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 g sockerkaka
  • 350 kcal

Saftig klassisk sockerkaka

Ingredienser

  • Till fomen:
  • 1 msk smält smör
  • Ströbröd
  • Sockerkakssmet:
  • 3 st ägg
  • 2,5 dl strösocker (225 g)
  • 120 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl (210 g)
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • Ev florsocker att pudra över

Så här gör du sockerkaka:

  1. Värm ugnen till 175 grader, över och undervärme.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform noggrannt.
  3. Vispa ägg och socker riktigt ljust och luftigt.
  4. Smält smöret och häll i mjölken i smöret.
  5. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke och sikta sen ner i smeten växelvis med smörmjölken. Vänd försiktigt runt till en jämn smet med slickepott.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Kontrollera med en sticka som skall vara torr eller bara lite fuktig när du stuckit ner den i kakan. Eller mät med en termometer, vid 96-98 grader är sockerkakan klar,
  7. Låt sockerkakan vila i 10 minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Låt svalna, gärna under formen eller en bakduk så den inte torkar ut.
Smord och bröad form.
Vispa ägg och socker.
Färdigvispat ägg och socker.
Sikta ner de torra ingredienserna i ägget och sockret.
Vänd runt alla ingredienser.
Häll ner smeten i formen.
Sockerkakan färdig i formen.
Sockerkaka.
Sockerkaka med florsocker.
Bilder: Cecilia Hagerling Larsson

Tips vid bakning av sockerkaka

Smörj formen ordentligt

Att smörja formen är A och O. Det finns inget tråkigare än att delar av sockerkakan sitter kvar i formen när du vänder den upp och ner. Enklast är att pensla formen med smält smör och sen hälla på ströbröd i formen. Om du inte vill använda ströbröd kan du bröa formen med t. ex. riven kokos, mandelmjöl, mannagryn eller kakao (om du gör en chokladsockerkaka).

Olika formar

Det finns en uppsjö av olika sockerkaksformar, runda, kantiga, vinklade osv. Samma smet kan så klart användas i alla men tänk på att olika mängd smet kan behövas i dem. Fyll inte formen mer än till 3/4 för att undvika att det jäser över när du gräddar kakan. Har du en större form med mer smet kan du behöva öka gräddningstiden. Har du däremot en stor men låg form kan du behöva grädda kakan kortare. Så var alltid vaksam över gräddningstiden. Sockerkaksformar kan vara gjorda i olika material som leder värme olika, vilket också lan påverka gräddningstiden.

Vispa ägg och socker

Det är viktigt att vispa ägg och socker riktigt ljust och fluffigt för att få en luftig sockerkaka. Att vispa luftigt betyder att smeten ska vara ljus, luftig och lite tjockare. Smeten skall kunna bilda ett ringlande mönster som sakta sjunker ner i smeten (se bild).

De torra ingredienserna

  • Blanda de torra ingredienserna först i en bunke för att sen sikta ner i smeten och vända runt med en slickepott. Du blandar alla torra ingredienser först för att de skall blanda sig ordentligt. Främst bakpulvret behöver fördelas jämnt så att kakan reser sig rakt.
  • Sikta ner mjölblandningen i smeten för att slippa mjölkklumpar. Rör inte för mycket när du blandar i mjölblandningen, du vill behålla så mycket luft som möjligt i smeten. Tänk att du skall vända runt smeten inte vispa. Skulle du använda maskinen här och vispa i mjölet kan sockerkakan bli platt, kompakt och gummiaktig i konsistensen då gluten kan börja utvecklas.

Gräddning

Var i ugnen gräddar man sockerkaka?

Grädda sockerkakan i mitten av ugnen på över och under värme. Se alltså till att sockerkakan befinner sig i mitten av ugnen vilket betyder att den kan behöva ställas in på en av de nedre falsarna i ugnen om du har en högre form. Om kakan börjar få för mycket färg utan att vara klar kan du lägga ugnsfolie på kakan för att undvika att den bränns på toppen. Se till att ugnen är varm innan smeten är klar så smeten inte behöver vänta på ugnen, då kan du förlora luft i din kaka.

Ugnsluckan

Låt ugnsluckan vara stängd under gräddningen, annars kan kakan falla ihop om du öppnar och stänger luckan. Öppna inte ugnsluckan förens i slutet på gräddningen då du skall kontrollera om kakan är klar. Under första halvan av gräddningstiden bör du inte öppna ugnsluckan alls.

Använd provsticka

Sockerkakan är klar när provstickan är precis torr, hellre lite för fuktig än för torr. Kakan kommer sätta sig lite till medans den svalnar. Har du en termometer skall innertemperaturen vara 96-98 grader.

Låt svalna

Låt sockerkakan svalna ca 10 min innan du vänder på den. Lägg sen över formen eller en bakhandduk så sockerkakan inte torkar ut.

Smaksättning:

  • Kryddor: Smaksätt din sockerkaka med t. ex. vaniljstång (fröna), riven ingefära, saffran, riven kokos, choklad, riven mandelmassa, hackade nötter, mandelflagor, kryddor som kanel, kardemumma etc. Du kan även smaksätta sockerkakan med olika smakessenser.
  • Frukt och bär: Riv ner citronskal i sockerkakan eller annan citrusfrukt. Stoppa ner skivor av frukt som t. ex. äpple, persika, päron, plommon eller nektarin. Du kan även rulla frysta bär i potatismjöl eller maizena och blanda ner för en sockerkaka med bär. (Maizena eller potatismjöl gör att bären inte vattnar sig lika mycket.)
  • Byt sockerart: Du kan byta ut strösockret mot råsocker eller muscovadosocker för lite mer kolaton.
  • Bryn smöret: Bryn smöret för en mer karamellig smak i sockerkakan.
  • Byt ut mjölken: Byt ut mjölken mot creme fraiche, eller en fet yoghurt så får du en lite tyngre men saftigare sockerkaka. Du kan också ersätta delar av mjölken med någon likör, punch eller whiskey.
  • Lägg på en topping: Toppa sockerkakan med tosca (lägg på när det är ca 10-15 min kvar på gräddningen och grädda sen klart, funkar om du använder en rak springform). Gör en glasyr eller frosting som du brer på när kakan svalnat helt.
  • Smaksätt halva smeten: Ta halva smeten och smaksätt med tex kakao för att göra en marmorerad tigerkaka.

Hur förvaras sockerkakan?

Sockerkakan håller sig saftig och god i 2-3 dagar om du har den väl inplastad. I frysen klarar den sig väl inplastad ca 4 månader. Förvara inte sockerkakan i kylen, då blir den torrare och hårdare eftersom smöret i kakan stelnar.

Vad gör man med sockerkaka som blir över?

Det finns massor av sätt att rädda en sockerkaka som blivit över eller håller på att bli torr. Gör tex dammsugare, cake pops, trifle cake, stek eller grilla sockerkaka som du serverar med grädde och bär. Eller smula sockerkakan och rosta helt torr i ugn, mixa och du har gjort eget ströbröd.

Vilka olika typer av sockerkaka finns det?

Sockerkakssmet används inte bara till sockerkaka utan varianter av sockerkaka används också till tex tårtbottnar, rulltårta, muffins, långpannekakor mm.

Det finns tre olika typer av sockerkaka. Det som skiljer sig är egentligen hur man vispar äggen. I en vanlig sockerkaka vispas hela ägget upp med socker. Men man kan också värma upp ägg och socker över ett vattenbad så att sockerkristallerna smälter för att sen vispa upp och vända ner övriga ingredienser.

Ett tredje sätt är att vispa upp äggula och äggvita för sig för att få maximal luftighet i kakan, då behöver du inte använda bakpulver för att kakan skall resa sig. Oftast använder du då olja istället för smör, eller inget fett alls, funkar bra till t. ex. rulltårta då den här varianten blir mer tålig och inte spricker lika lätt.

Smör eller olja i sockerkakan?

Smör passar bra i kakor som serveras rumstempererade medans olja funkar bäst i kylda bakverk då olja inte stelnar lika mycket som smör. Men smör ger godast smak till en vanlig sockerkaka.

Hur gör man Laktosfri sockerkaka?

För en laktosfri sockerkaka: Välj laktosfritt matfett, ströbröd och mjölk.

Hur gör man Glutenfri sockerkaka?

För en glutenfri sockerkaka: Byt ut mjölet mot 3,5 dl glutenfritt mjöl eller en blandninga av: 1 dl mandelmjöl, 1 dl potatismjöl, 1,5 dl bovetemjöl och 2 msk fiberhusk. Bröa formen med kokos eller glutenfritt ströbröd.

Felsökning av sockerkakan

Varför reser sig inte sockerkakan ordentligt?

Varför sockerkakan inte reser sig kan ha att göra med att smeten har blivit felvispad, att det har använts fel mängd bakpulver eller för gammalt bakpulver. Det kan även bero på att ungens temperatur är för hög. Alla ugnar är olika. Genom att använda ugnen mycket lär man sig hur den fungerar och vilka temperaturer som är bäst u just din ugn. Även storleken på formen kan vara problemet. Fyll inte formen mer än 3/4 och tänk på att ändra tiden i ugnen beroende på om formen är större elelr mindre.

Varför faller sockerkakan ihop?

Sockerkakan kan även falla ihop och det är inte så roligt. Det kan beror på för mycket bakpulver och/eller socker. Ugnstemperaturen kan även ha varit för låg.

För fler tips kan du även läsa vårt inlägg om tårtbotten, där tar vi upp fler problem och lösningar för att lyckas med kakan på bästa sätt!

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier SmåkakorSötsaker

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se