Kontakta oss
Prisjakt
4.68 av 5 på Prisjakt
 •  Fri frakt över 499 kr
 •  Med omgående leverans
 • Kontakt 0920-12210
 •  120 dagar öppet köp

Sockerlag

Sockerlag ger inte bara rätt smak till dina drinkar och efterrätter. Den ser även till så att du får den där krämiga, lena och perfekta konsistensen. Med en bra kökstermometer fixar du sockerlag hur lätt som helst och du kan med fördel förbereda lagen någon dag i förväg. Testa även att experimentera med att smaksätta din sockerlag - vanilj och citron är två favoriter!

4 av 5 (6 recensioner)

Sockerlag

Sockerlag är en vital del av många drinkar och efterrätter. Sockerlag gör du genom att värma upp vatten och socker vilket gör att det hydrolyseras. Det betyder att sockret delas till de två enklare sockerarterna glukos och fruktos. Sockerlag har helt skilda egenskaper från socker som bara är blandat med vatten utan att ha värmts till rätt temperatur. Sockerlag ger en bättre smak som både är upp till 30% sötare och även friskare. Det binder även mer vätska vilket gör att dina drinkar och efterrätter får en mycket finare konsistens. Den blir både lenare och krämigare och inte vattnig som den hade blivit utan sockerlaget. Andra egenskaper som ändras är en längre hållbarhet samt högre frys- och kokpunkt. Därför är det viktigt att låta sockret komma upp i rätt temperatur och inte bara 100 grader. Du kan med fördel låta ditt sockerlag puttra i cirka 10 minuter, se bara till så att det inte kokar för hårt och karamelliseras. Det kanske låter omständigt med sockerlag, men med en bra kökstermometer är det hur enkelt som helst och resultatet talar för sig själv.

Hitta massor med bra kökstermometrar här!

Vad har Sockerlag för hållbarhet

Sockerlag håller minst 1-2 veckor i kylen men ofta längre så länge inga oönskade bakterier har kommit ner i sockerlagen. Önskar du förlänga hållbarheten ytterligare kan lite vodka blandas ner (runt 1 dl för det här receptet).

Sockerlag Till Drinkar

Mängd sockerlag: 4 dl
Tid: 25 minuter
Sockerlag har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på 115 kcal/div>

Ingredienser

 • 400 gr socker
 • 200 gr (ca 2 dl) vatten

Gör sockerlagen så här

 1. Koka upp och låt koka tills sockret löst sig och du har en klar och genomskinlig sockerlag.
 2. Du kan även mäta temperaturen som ska vara 105-107 grader på en sockerlag till drinkar och olika typer av bakverk.

Simple Syrup

Sockerlag kan även kallas Simpl Syrup. Lika delar vätska och socker som kokas ihop till en lag. Simple syrup håller upp till en månad i kylskåp.

Lyckas med mat tipsar

 • Sockerlag till Italiensk maräng, sjud 200 g socker och 70 g vatten till 124 grader. Testa att använda Italiensk maräng när du gör macarons för släta och fina skal med fot.
 • Sockerlag till inkokt frukt, Koka upp 1 liter vatten, 4 dl socker och saften från en citron. Om du vill kan du smaksätta lagen med till exempel lingon, ingefära, vanilj, lime, med mera. Koka sedan valfri frukt i lagen och lyft ur den ur kastrullen så fort den har blivit mjuk. Koka sedan ner resten av lagen till hälften av sin ursprungliga volym och låt svalna. Lätt sedan ner frukten igen och låt dra i minst en timme innan servering.
 • Hållbarhet för Sockerlag är 1-2 veckor i kylen, så du kan enkelt förbereda sockerlag till dina drinkar kvällen innan festen.
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier Drinkrecept

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8725 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se