Kontakta oss
Prisjakt
4.68 av 5 på Prisjakt
  •  Kök och Bakredskap
  •  Med omgående leverans
  •  120 dagar öppet köp

Recept på egen sockerpasta till tårta

Sockerpasta är inte så svårt att göra själv!

4 av 5 (6 recensioner)

När du gör din sockerpasta själv har du stenkoll på alla ingredienser och du kan på så sätt se till att det inte finns några spårämnen av nötter eller andra allergener. Du kan även byta ut gelatin mot agar agar (läs på din agar agar förpackning hur du ska dosera) för en sockerpasta som passar både veganer och vegetarianer.

Tre saker som är bra att ha hemma när du ska göra sockerpasta:

Så här gör du egen sockerpasta

  • 1 sats räcker till en tårta på ca 15 bitar
  • Tid ca 30 minuter.

Ingredienser

Gör såhär

  1. Blanda gelatin och vatten i en kastrull och låt det svälla en stund. Ställ sedan på spisen och värm på låg värme tills gelatinet smält.
  2. Tillsätt kokosfett och låt smälta. Låt blandningen svalna något.
  3. Sikta upp ungefär 8 dl florsocker i en bunke. Spara resten till knådningen.
  4. Häll i gelatinblandningen i florsockret och tillsätt även sirap. Blanda ihop.
  5. Pudra en yta med florsocker, och häll ut degen..
  6. Knåda in lämplig mängd av det resterande florsockret. Ska du använda sockerpastan samma dag eller dagen efter så kan du göra den ganska fast och mättad, men ska du spara den i några dagar så håller den sig mer elastisk om du inte tillsätter lika mycket florsocker.
  7. Tillsätt oljan mot slutet så blir degen smidig och lättarbetad.
  8. Förvara sockerpastan i rumstemperatur. Linda in den i plastfolie eller en plastpåse och lägg i en lufttät burk.

Tre olika sockerpasta med färg

Hur mycket sockerpasta till en tårta

Hur mycket sockerpasta du behöver till en tårta beror på hur stor tårta du tänker göra och hur tunnt du kavlar sockerpastan. Läs våra riktlinjer för hur mycket sockerpasta du kan behöva till din tårta.

Lycka med mat tipsar

Vill du göra din sockerpasta utan kokosfett, hoppa över det steget i receptet och använd istället 1½ dl vit sirap.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier Lyckas med Tårta

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8572 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se