Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Surdegsbaguetter

Riktigt goda surdegsbaguetter. Perfekta till soppan!

5 av 5 (1 recension)

Här är ett recept på surdegsbaguetter som vi på Lyckasmedmat.se har gjort i samarbete med Sandra Hällsten. Du behöver en vetesurdeg för att göra dessa fantastiskt knapriga och goda baguetterna.

Du behöver:

Ingredienser

  • 500 g kallt vatten
  • 25 g färsk jäst
  • 700-800 g ekologiskt vetemjöl
  • 200 g vetesurdeg
  • 10 g ekologisk honung
  • 20 g havssalt

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienserna (ta inte allt mjöl direkt), utom saltet, i köksmaskin i 3 minuter på låg hastiget. Öka hasatigheten och knåda 4 minuter till. Degen ska släppa från kanterna och inte vara för stum, men den ska heller inte kladda. Tillsätt med mjöl om nödvändigt. Tillsätt sist saltet och knåda ytterligare 6 minuter. Glöm inte att göra ett glutenprov på degen. Degen ska nu ha gått från lite lös till smidig och fin.
  2. Lägg degen i en lätt inoljad plastback med lock och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme. Vik degen försiktigt över sin egen mitten en gång och låt jäsa ytterligare 1 1/2 timme i rumstemperatur.
  3. Låt degen jäsa på mjölat bord. Dela den i åtta delar och rundriv försiktigt till avlånga baguetter. Lägg upp på baguettplåt och låt jäsa 1-2 timmar under bakduk. Tills dubbel storlek uppnåtts
  4. Sätt ugnen på 250 grader (ej varmluft). Ställ in brödet lite längre ner i ugnen och sänk temperaturen till 220 grader. Kasta in ca 1/2 deciliter vatten i botten av ugnen. Detta för att brödet ska få en härlig krispig yta av fukten.
  5. Baka bröden tills de har en innertemperatur på 96 grader. Om bröden blir för mörka på ytan så täck med lite bakplåtspapper sista stunden.
  6. Låt svalna under bakduk på avsvalningsgaller helt och hållet innan du skär upp brödet.

Surdegsbaguetter, degen.

Glutenprov

Ett glutenprov görs för att du ska veta om degen är färdigknådad. En vetedeg ska inte vara klistrig utan seg och elastisk. Ta en bit av degen i handen och töj ut den till en tunn hinna. Hinnan ska vara elasitsk och gummiaktig. Dra ut den tills den är nästan genomskinlig. Spricker degen behöver den knådas lite till.

Färdiga surdegsbaguetter.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier MatbrödSamarbeten

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8753 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se