Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Tallkottens äppelpaj med citron och mandel

En höstig äppelpaj med mandelmassa och syrlighet från citron. Denna paj hette ursprungligen Nils-Emils äppelkaka och är riktigt god serverad med till exempel vaniljsås eller lättvispad grädde.

3.67 av 5 (6 recensioner)

Ger ca 6-8 portioner

Ingredienser

Tallkottens äppelpaj med citron och mandel

  • Degen:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 krm salt
  • 125 gram smör
  • 1 ägg
  • Fyllningen:
  • 100 gram smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 200 gram riven mandelmassa
  • Rivet skal från 2 citroner
  • 3-4 st hårda, syrliga äpplen

Gör såhär

  1. Äppelpajen
  2. Blanda vetemjöl, socker, salt och kallt smör till en grynig massa (gärna i matberedare).
  3. Tillsätt ägget och arbeta till en deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt i ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader, och gör fyllningen under tiden den blir varm.
  6. Smält smör i en kastrull. Tillsätt sedan socker, söndervispade ägg, riven mandelmassa och rivet citronskal.
  7. Låt blandningen sjuda under omrörning (den ska ej koka) tills den tjocknat.
  8. Skala äpplena och klyfta dem, några millimeter tjocka.
  9. Häll mandelmassesmeten i pajskalet och stick ner äppelklyftorna lite omlott.
  10. Grädda nederst i ugnen i ca 40 minuter.
  11. Låt pajen svalna lite och servera med en kula god vaniljglass
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier EfterrättspajPajrecept

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8753 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se