
Ger ca 6-8 portioner
Ingredienser
Tallkottens äppelpaj med citron och mandel
- Degen:
- 3 dl vetemjöl
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 krm salt
- 125 gram smör
- 1 ägg
- Fyllningen:
- 100 gram smör
- 1,5 dl strösocker
- 4 ägg
- 200 gram riven mandelmassa
- Rivet skal från 2 citroner
- 3-4 st hårda, syrliga äpplen
Gör såhär
-
Äppelpajen
-
Blanda vetemjöl, socker, salt och kallt smör till en grynig massa (gärna i matberedare).
-
Tillsätt ägget och arbeta till en deg.
-
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt i ca 30 minuter.
-
Sätt ugnen på 200 grader, och gör fyllningen under tiden den blir varm.
-
Smält smör i en kastrull. Tillsätt sedan socker, söndervispade ägg, riven mandelmassa och rivet citronskal.
-
Låt blandningen sjuda under omrörning (den ska ej koka) tills den tjocknat.
-
Skala äpplena och klyfta dem, några millimeter tjocka.
-
Häll mandelmassesmeten i pajskalet och stick ner äppelklyftorna lite omlott.
-
Grädda nederst i ugnen i ca 40 minuter.
-
Låt pajen svalna lite och servera med en kula god vaniljglass
Kategorier Efterrättspaj, Pajrecept
Kategorier
- Choklad - Recept
- Efterrättspaj
- Frosting och Mousser
- Småkakor
- Pepparkakor
- Kladdmuffins
- Matbröd
- Grillrecept
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins
- Ostpaj
- Pajrecept
- Smoothie
- Smulpaj
- Tacopaj
- Lyckas med Tårta
- Tacorecept
- Påskmat
- Laga mat i lergryta
- Kladdkaka
- Drinkrecept
- Recept på Julmat
- Chokladbollar - Recept
- Julgodis
- Sötsaker
- Tillbehör till mat
- Praliner
- Samarbeten
fru
Än så länge så är det bra