Tranbärsbröd

Betyg: 4 av 5 (2 röster)

Ett gott och saftigt bröd gjort på fördeg samt en skållning med rågkross, med superbären tranbär och nyttiga pumpakärnor.

Tranbärsbröd

Ingredienser

Tranbärsbröd

  • Fördeg:
  • 15 g jäst
  • 150 g vetemjöl
  • 50 g grahamsmjöl
  • 250 g vatten
  • Skållning:
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl kokande vatten
  • Huvuddeg:
  • Fördegen
  • 250 g vetemjöl
  • 550 g manitoba cream
  • 450 g vatten
  • 30 g salt
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl tranbär

Gör så här

  1. Rör ihop fördegen och låt den stå i rumstemperatur i 10-12 timmar.
  2. När det sedan är dags att börja med huvuddegen, så rör du först samman skållningen på rågkross och kokande vatten. Blanda sedan fördegen med vetemjöl, manitoba cream och vatten. Låt maskinen gå i 6-7 minuter. Degen ska vara seg och bilda trådar. Låt degen vila i 10-15 minuter.
  3. Blanda sedan i skållningen, låt den fördelas väl i degen. Häll sedan i saltet, pumpakärnorna och sist tranbären. Blanda degen i sammanlagt 5 minuter.
  4. Häll degen i en oljad bakbunke, täck med plastfilm och ställ in i kylen i 10-12 timmar.
  5. Stjälp upp degen i en brödform på minst 35 cm och låt jäsa i 2-3 timmar.
  6. Förvärm ugnen till 250°C. Ställ in brödformen i botten ugnen och låt brödet baka i ca 10 minuter, sänk därefter värmen till 200°C och grädda ytterligare 20 minuter. Sätt sedan in en termometer i brödet och grädda tills den visar en kärntemperatur på 97 grader.
  7. Stjälp upp på bakgaller och låt svalna under kökshandduk.

Lyckas med mat tipsar!

  • Om du vill ha extra nyttigt bröd kan du tillsätta t.ex. solrosfrön.
  • Låter du ditt bröd svalna under kökshandduk får brödet en segare skorpa än om du inte använder kökshandduk.
  • Varför skålla mjölet? Jo för då binder mjölet större mängder vatten utan att bli klistrig. Brödet blir elastiskt och saftigt, och dessutom håller sig brödet längre än annat bröd.

Kategorier: Frukostbröd , Matbröd



8080 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Viktoriya 2020/07/02
bakning
Very good silicon forms and the best delivery
Pia 2020/07/01
Superbra glassformar
Jättenöjd med köpet av mina nya glassformar av silikon. Precis så bra som jag hade hoppats på. Första satsen glass...
Maude Adolfsson 2020/06/29
Jättebra
Fantastiskt bakform , till matbröd och små sockerkakor mm. Mycket nöjd
Viktoriya 2020/06/29
bakning
I have ordered many forms for making a cake and happy to get them! Very fast sending my order, thank you. Good job!
Sara Eriksson 2020/06/29
Otroligt snabb service.
Alltid lika trevligt att handla här. Snabba leveranser, bra service

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här