Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Tripp Trapp Tryffel

”En kladdkaka i tre lager som bjuder på en härlig smakkombination i form av fyllig choklad och syrliga hallon. En botten gjord som en kladdkaka, ett mellanlager med hallonparfait och en topp av tryffel. En väldigt enkel och god dessert som passar vid alla tillfällen. Kan förberedas och göras flera dagar innan”. Tävlingsbidrag till Årets kladdkaka 2013 inskickat av Anna Andersson från Luleå.

5 av 5 (3 recensioner)
Tripp Trapp Tryffel
  • Förberedelser: ca 45 minuter
  • Tillagning ca: ca 30 minuter
  • Klart på: 6 timmar 45 minuter
  • 10-15 bitar
  • Pâtisserie

Recept på kladdkaka med tre lager

Ingredienser

  • Lager 1: Kladdkaka botten (Tripp)
  • 200 gr smör
  • 200 gr mörk choklad
  • 2 dl socker
  • 3 st äggulor
  • 3 st äggvitor
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 dl hackade valnötter (kan uteslutas)
  • Lager 2: Hallondröm (Trapp)
  • 3 st äggvitor
  • 1.5 dl strösocker
  • 2 dl creme fraiche (34%)
  • 300 gr frysta hallon (jag använder Polaricas för smaken om jag inte har egenplockade)
  • 2 msk florsocker
  • Lager 3: Tryffel !
  • 0.75 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 100 gr mörk choklad

Gör så här:

  1. Lager 1: Börja med att slå på ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret.
  3. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa sedan äggulor och socker fluffigt (3-4 min med elvisp).
  4. Blanda i vetemjöl,salt och hackade valnötter i äggulesmeten, rör noga. Häll i chokladsmöret och rör noga.
  5. Vänd till sist ner äggviteskummet i smeten.
  6. Sätt bakplåtspapper i botten av en springform (23 cm i diameter), smörj kanterna runt om och använd strösocker istället för ströbröd.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 27 minuter. Låt kakan kallna helt. OBS ! Låt springformen sitta kvar under hela tillagningen !
  8. Lager 2: Tina hallonen och blanda dem med florsockret. Lägg denna smet i en kastrull och koka upp. Låt sjuda under omrörning någon minut tills hallonen mosats helt. Låt kallna.
  9. Vispa äggvitor och socker till marängkonsistens. Blanda creme fraichen med hallonmoset och rör om.
  10. Vänd sist ner ”marängsmeten” i hallonblandningen. Häll denna över kakan, bred ut, och frys i minst 6 timmar.
  11.  Lager 3: Häll grädden och smöret i en kastrull och ge den ett snabbt uppkok oh ta direkt från plattan.
  12. Hacka under tiden chokladen i mindre bitar och låt den smälta i gräddsmöret. Rör om tills all choklad har smält och det har blivit en glansig chokladsmet.
  13. Häll chokladsmeten över kakan och ruska den lite så att smeten flyter ut av sig själv och täcker hela kakan. Undvik att bre ut smeten då den då tappar glans.
  14. Frys kakan fram till servering. Ta fram kakan 15-20 min innan du skall servera och garnera gärna med några hallon.

Lyckas med mat tipsar!

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se