Kontakta oss
Prisjakt
4.59 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Våningstårtor

En stor, maffig tårta i flera våningar blir mittpunkten på vilket fikabord som helst! Här hittar du ett gäng olika våningstårtor, i både två, tre och fyra våningar, med snygga dekorationer i olika former, samt massor av tips och trix så att du lyckas med din egen våningstårta.

4.25 av 5 (12 recensioner)

Våningstårta till fest och kalas

En våningstårta passar lika bra till bröllop som till dop och födelsedagskalas. Beroende på hur många gäster som kommer väljer du antalet våningar på tårtan samt vilka storlekar våningarna ska ha. Till ett stort bröllop kanske du satsar på en tre- eller fyravåningstårta med en ganska stor bas, medan det på en fest eller ett kalas med ett lite mindre antal gäster kanske räcker med en två- eller trevåningstårta i mindre modell.

Det kan vara bra att tänka lite extra på proportionerna på våningstårtan så att det både ser bra ut och finns plats för dekorationer på sidorna. Om den stora tårtan längst ned är t.ex. 25 cm i diameter, så kan nästa steg vara 20 cm, och så en 15 cm högst upp.

Vi har många snygga tårtställningar att välja bland. Där kan du hitta en tårtställning som passar just din våningstårta!

Baka enkelt en snygg våningstårta

En snygg våningstårta börjar med snygga, jämna tårtbottnar! Bakformar i aluminium från t.ex. PME passar utmärkt till att baka tårtbottnar i, och du får jämna, raka kanter på din tårta. Ett bra grundrecept på tårtbotten hittar du här.

Fylla våningstårta

När du fyller din våningstårta ska du tänka på att använda fasta fyllningar för att tårtan ska bli så stadig och rak som möjligt. När du fyller tårtan kan du använda dig av en ställbar tårtring som du fäster runt tårtan. Ställ in tårtan i kylen och låt fyllningen "sätta sig" innan du går vidare med montering och dekorering. Ska du täcka din våningstårta med sockerpasta eller marsipan så gör du det innan du monterar ihop tårtan, d.v.s. att du täcker varje tårta för sig innan du staplar dem på varandra.

Montera våningstårta

När du ska baka våningstårta är det viktigt att du har en stadig bas att ställa tårtan på, eftersom den kommer bli tung. En tjockare tårtbricka passar bra som bas, eller ett stadigare tårtfat. För att stadga upp själva tårtan när du bygger ihop den använder du dig av tårtpelare i plast eller tårtpinnar i trä, samt tunna tårtbrickor som mellanlägg. Tårtpelarna skär eller klipper du så att de får samma höjd som själva tårtan, så att den mindre tårtan ovanpå vilar på tårtpelarna och inte på tårtan längst ned. Tänk på att använda många stödpinnar om du gör en tårta med tre våningar eller fler eftersom den blir väldigt tung! Vi har tårtpelare i olika tjocklek. Här är en lite smalare stödpinne som passar utmärkt till lite mindre våningstårtor!

Gör du en väldigt hög våningstårta kan du även ha en tårtpelare i mitten som går igenom alla våningarna, detta för att våningstårtan inte ska välta eller bli sned. Då klipper du även ett hål i mitten på tårtbrickorna som du använder som mellanlägg (till detta passar alltså inte separatorplattorna i plast).

Dekorera våningstårta

Använd dig av ett snurrande tårtfat när du dekorerar din tårta så blir processen både enklare och roligare! Eftersom tårtfatet går att snurra på behöver du inte lyfta i tårtan för att vända den medan du spritsar, fäster sockerblommor eller vilken sorts dekorationer du väljer att jobba med.

Frakta våningstårta

Enklaste sättet att frakta våningstårtan på är i delar! Om du kan, så montera ihop den på plats för att vara säker på att den håller ihop. Ska du frakta våningstårtan färdigmonterad så kan du placera den i en stor kartong med mycket luft på sidorna. Ta med lite ätbart lim och verktyg ifall att du behöver fästa någon dekoration på nytt.

Hur många tårtbitar ger en våningstårta

Hur många personer våningstårtan räcker till beror ju såklart på hur många våningar den har, hur höga våningarna är och vad den är fylld med. Här kommer en tabell som du kan utgå ifrån:

Så här många bitar får du ut från en rund tårta, ca 8-10 cm hög:

15 cm = 5-6 bitar
18 cm = 8 bitar
20 cm = 10 bitar
22 cm = 12 bitar
24 cm = 15 bitar
30 cm = 20-22 bitar

Så här många bitar får du ut från en fyrkantig tårta, ca 8-10 cm hög:

10×10 cm = 5 bitar
15×15 cm = 10 bitar
20×20 cm =16 bitar
25×25 cm = 24 bitar
30×30 cm =34 bitar
35×35 cm = 44 bitar
40x40cm = 54 bitar
45×45 cm = 65 bitar

Tänk på att anslag och tårtfyllning påverkar hur många bitar du får ut! En väldigt lätt och luftig tårta kanske ger färre bitar än en tung, mastig chokladtårta som man oftast tar lite mindre bitar av.

Lyckas med mat tipsar!

  • Lägg en liten klick smörkräm mellan tårtorna när du bygger våningstårta, detta fungerar lite som ett "lim" som gör att den mindre tårtan ligger stilla på den större tårtan.
  • För att enkelt lyfta tårtorna kan du använda dig av en cake lifter som du enkelt för in under tårtan.

Rustik bröllopstårta

Rustik bröllopstårta i fyra våningar

En fyravåningstårta täckt med chokladganache och sockerrosor, inskickad av Susanne Millberg. "Fick äran att göra min första bröllopstårta när min bror gifte sig. Temat var rustikt och ägde rum i en lada. Tårtan innehöll choklad- och vaniljbottnar med passionsfruktscurd, passionsfruktsmousse, hallonkompott och vit chokladfluff. Spacklad med chokladganache i rustikt mönster och dekorerad med handgjorda sockerblommor i samma färgskala som brudbuketten."

Harlequin Dream

Harlequin Dream tårta i tre våningar

Vuxentårta med sting i till 30-års party, inskickad av Anjaly Fernandez. "Understa tårtan är dekorerad med geometriska figurer av sockerpasta i olika färger. Den andra tårtan på är dekorerad med osymmetriska volanger av sockerpasta och den minsta tårtan på toppen är handmålad med pastafärg. Spacklade med vaniljsmörkräm och sockerpasta. Hasselnötsbottnar fyllda med baileyspannacotta och kaffemousse."

Höstbröllop

Bröllopstårtan Höstbröllop

Bröllopstårta med hösttema, inskickad av Karolina. "Bröllopstårtan gjordes för utställning och byggdes på falska bottnar. Tårtans övre våning handmålades och dekorerades med guldblad. Våningen under har täckts med vit sockerpasta och dekorerades med brush embroidery. Guld-färgade sugar lace användes för att dekorera kanterna. Rosor, pioner, blad, murgröna och röda lingon är handgjorda i flowerpaste, kottarna och pumporna gjordes av sockerpasta."

Färgglad våningstårta

Färgglad våningstårta soma fadear i orange, gult och grönt

Bidrag till tävlingen Årets Tårtbagare – Tårtdekoration 2013, insänt av Annika Pettersson. “Vaniljbottnar. Den nedersta tårtan är fylld med apelsin- och ananasmousse samt cream cheesefrosting. Spacklad med apelsinsmörkräm. Den är sedan spritsad med apelsin- och ananasfrosting. Den översta tårtan är fylld med lime- och citronmousse samt cream cheesefrosting. Spacklad med limesmörkräm. Jag har sedan spritsat den med lime- och citronfrosting.”

Rosa våningstårta

Pink Party rosa våningstårta i två våningar.

Rosa våningstårta dekorerad med bl.a. blommor. Många av dekorationerna är gjorda med silikonformar. Inskickad av Malin S. Chaudry.

Bröllopstårta - tre våningar

Vit bröllopstårta med rosa detaljer

Bidrag till tävlingen Årets Tårtbagare – Tårtdekoration 2013, insänt av Maria Lundqvist. "Bröllopstårtan består av vaniljbottnar, vit chokladmousse och hallonmousse, täckt med sugarpaste. Rosor och blommor är gjorda av en blandning av modelling fondant och sugarpaste."

Kategorier Lyckas med Tårta

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8768 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se