Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Recept Västerbottenpaj

En god paj med mycket smak av Västerbottensost som med fördel kan tillagas någon dag i förväg. Lika god kall som varm.

3.68 av 5 (62 recensioner)
Recept Västerbottenpaj

Recept Västerbottenpaj

  • Förberedelser: ca 30 minuter.
  • Tillagning ca: ca 35 minuter
  • Klart på: 65 minuter
  • 4-6 portioner
  • Pajer
Uppskattat näringsvärde per 100 gram västerbottenpaj
  • 260 kcal

Ingredienser

  • Pajskal
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 150 gram smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg till pensling
  • Västerbottenfyllning
  • 350 gram riven Västerbottensost
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 ägg
  • 1 tsk strösocker
  • Salt
  • svartpeppar

Gör såhär

  1. Gör pajskalet så här:
  2. Mät upp mjölet och saltet.
  3. Skär smöret i kuber och finfördela det i mjölet genom att nypa ihop för hand eller med degblandare.
  4. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tänk på att inte knåda degen för länge, det gör att degen blir seg och svårhanterlig.
  5. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, eller i en springform, ca 23 cm i diameter. Nagga skalet.
  6. Vispa upp ägget och pensla skalet. Ställ pajskalet i frysen i 10-15 minuter.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Förgrädda pajskalet i ugn tills den fått färg.
  9. Gör västerbottenpajen så här:
  10. Dra ner värmen på ugnen till 140 grader.
  11. Riv osten.
  12. Koka upp mjölk och grädde, dra kastrullen åt sidan och blanda i västerbottenosten. Rör om tills osten har smält.
  13. Vispa ned de knäckta äggen i ostblandningen, blanda i sockret och smaka av med salt och peppar.
  14. Häll ostfyllningen i det förgräddade pajskalet, och grädda sedan ostpajen i ca 35 minuter.
  15. Servera västerbottenpaj ljummen med en grön- eller tomatsallad.

Lyckas med mat tipsar om hur du lyckas med Västerbottenpaj!

  • Skapa en lyxig förrätt genom att baka Västerbottensostpaj i miniformat! Du gör på samma sätt som när du bakar en stor paj men gräddar dem i mazarinformar. Underbara aptitretare!
  • Använd ett bra rivjärn så att inte osten smular sönder när du river den!
  • När du gör äggstanningen till Västerbottenpajens fyllning är det bra att koka upp mjölken och/eller grädden först. Detta görs för att slippa vattniga ”blåsor” i pajen.
  • En form i metall, exempelvis aluminium, leder värmen bättre än porslin och glas. Det gör pajskalet frasigare. Tänk på att grädda pajdegen lite längre om du använder en form av glas.
  • Var noga med att använda kallt smör och isvatten när du gör degen. Detta, tillsammans med att du vilar degen i frysen, borgar för en frasigare pajbotten!
  • Prova gärna vårt beprövade recept på pajskal till västerbottenspaj.

Hembakad västerbottenpaj med en skuren pajbit vilandes på tårtspaden.

Vanliga frågor om Västerbottenpaj

Hur uppkom Västerbottenost?

Mejerskan som 1872 skapade receptet som ligger till grund för den Västerbottensosten som vi äter idag hette Ulrika Eleonora Lindström. Västerbottensost är en älskad ost med stor smak och den mytomspunnen osten sägs endast kunna tillverkas i Burträsk. Varför vet man inte. Det spekuleras om att de kan vara midnattssolens påverkan, den mörka och kalla vintern eller ett meteoritnedslag som hände för länge sedan. Ingen vet och kanske ingen någonsin kommer få veta?

Hur länge håller ostpaj?

Västerbottenpaj håller upp till en vecka i kylskåp.

Går det att göra glutenfri Västerbottenpaj?

Att göra pajen glutenfri är inga problem. Pajdegen går att baka på flera olika mjölsorter. Byt ut mjölet mot mandelmjöl eller havremjöl. Det går även att använda sojamjöl eller rismjöl. Lägg gärna till ca en matsked fiberhusk när du bakar glutenfritt. Då blir pajskalet saftigare.

Går västerbottenpaj att frysa?

Ostpaj går fint att frysa och håller då upp till 3 månader i frysen. Ta ut pajen i god tid och låt den tina i kylskåp. Värm sedan i 175 graders ugn till pajen är genomvarm.
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier OstpajPajrecept

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se