Västerbottenpaj

En god paj med mycket smak av Västerbottensost som med fördel kan tillagas någon dag i förväg. Lika god kall som varm.

Västerbottenpaj

Mejerskan som 1872 skapade receptet som ligger till grund för den Västerbottensosten som vi äter idag heter Ulrika Eleonora Lindström. Västerbottensost är en älskad ost med stor smak och den mytomspunnen osten sägs endast kunna tillverkas i Burträsk. Varför vet man inte. Det spekuleras om att de kan vara midnattssolens påverkan, den mörka och kalla vintern eller ett meteoritnedslag som hände för länge sedan. Ingen vet och kanske ingen någonsin kommer få veta?

Ingredienser

Västerbottenostpaj

  • Ger 6 Portioner
  • Pajskal
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 150 gram smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg till pensling
  • Ostfyllning
  • 350 gram riven Västerbottensost
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 ägg
  • 1 tsk strösocker
  • Salt
  • svartpeppar

Gör såhär

  1. Gör pajskalet så här:
  2. Mät upp mjölet och saltet.
  3. Skär smöret i kuber och finfördela det i mjölet genom att nypa ihop för hand eller med degblandare.
  4. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tänk på att inte knåda degen för länge, det gör att degen blir seg och svårhanterlig.
  5. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, eller i en springform, ca 23 cm i diameter. Nagga skalet.
  6. Vispa upp ägget och pensla skalet. Ställ pajskalet i frysen i 10-15 minuter.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Förgrädda pajskalet i ugn tills den fått färg.
  9. Gör västerbottenpajen så här:
  10. Dra ner värmen på ugnen till 140 grader.
  11. Riv osten.
  12. Koka upp mjölk och grädde, dra kastrullen åt sidan och blanda i västerbottenosten. Rör om tills osten har smält.
  13. Vispa ned de knäckta äggen i ostblandningen, blanda i sockret och smaka av med salt och peppar.
  14. Häll ostfyllningen i det förgräddade pajskalet, och grädda sedan ostpajen i ca 35 minuter.
  15. Servera västerbottenpaj ljummen med en grön- eller tomatsallad.

Lyckas med mat tipsar!

  • Skapa en lyxig förrätt genom att baka Västerbottensostpaj i miniformat! Du gör på samma sätt som när du bakar en stor paj men grädda dem i mazarinformar. Underbara aptitretare!
  • Använd ett bra rivjärn så att inte osten smular sönder när du river den!
  • När du gör äggstanningen till Västerbottenpajens fyllning är det bra att koka upp mjölken och/eller grädden först. Detta gör man för att slippa vattniga ”blåsor” i pajen.
  • En form i metall, exempelvis aluminium, leder värmen bättre än porslin och glas. Det gör pajskalet frasigare. Tänk på att grädda pajdegen lite längre om du använder en form av glas.
  • Var noga med att använda kallt smör och isvatten när du gör degen. Detta, tillsammans med att du vilar degen i frysen, borgar för en frasigare pajbotten!

Kategorier: Ostpaj , Pajrecept

Dela



7479 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Besa 2019/06/16
Beställning
Älskade det svarta tårtfatet. Perfekt för både finare bruk och till att kunna göra tårtbygget på den.
Leila 2019/06/14
Nöjd
Jag är jättenöjd med snabb leverans och bra kvalitet.
Therese Björklund 2019/06/13
Toppen!
Jättenöjd! Snabb leverans.
Therese Björklund 2019/06/12
Jättenöjd!
Motsvarade mina förväntningar!
Therese Björklund 2019/06/12
Nöjd!
Snabb leverans!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.69