Kontakta oss
Prisjakt
4.71 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Viskositet för choklad

Välj rätt viskositet på chokladen. Vi förklarar hur viskositet fungerar och vad det är. Allt för att du ska lyckas med pralinerna, desserterna och allt annat du önskar göra med choklad.

5 av 5 (2 recensioner)

Vad betyder viskositet?

Viskositeten på till exempel en förpackning med choklad berättar om hur trögflytande chokladen är. Ju högre viskositet desto mer trögflytande är chokladen.

På chokladförpackningen anges oftast chokladens viskositet i droppar. Callebauts choklad är till exempel oftast märkt med tre droppar, dessa ser du på förpackningen. Även Cacao Barrys choklad har ofta droppar för viskositeten på förpackningen. Tre droppar innebär att chokladen är trögflytande och du måste då jobba väldigt fort med chokladen. Är du nybörjare rekommenderar vi att du förtunnar chokladen med kakaosmör som även ger en extra glans på dina praliner!

Använd dig av choklad med 4-5 droppar när du ska gjuta pralinskal samt en kupol- eller sfärformad gjutform då det är enklast att gjuta praliner i. De kantiga gjutformarna är svårare och det kan uppstå luftbubblor i dina pralinskal. Det kan dock ofta avhjälpas genom att använda choklad som förtunnats till 5 droppar.

Hur förtunnar man med kakaosmör?

  • Choklad med 2 droppar förtunnas med minst 75 g kakaosmör per kg choklad
  • Choklad med 3 droppar förtunnas med minst 50-75 g kakaosmör per kg choklad
  • Choklad med 4 droppar kan användas som den är. Förtunna den om du vill skapa riktigt tunna pralinskal och utgå då från 50 g kakaosmör per kg choklad.
  • Choklad med 5 droppar behöver inte förtunnas

Lyckas med mat tipsar om viskositet

  • Chokladsorter med 2–3 droppar passar väldigt bra till mousser, ganache och gjutning av skulpturer.
  • Ska du ha choklad i en chokladfontän väljer du choklad med 5 droppar eller förtunnar chokladen med kakaosmör.

Callebaut om viskositet

Callebaut beskriver i filmen hur viskositeten på deras choklad fungerar.

Kategorier Choklad - Recept

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8626 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se