Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Vitt surdegsbröd med havssalt

Vitt surdegsbröd med havssalt som är fräscht och gott. Ät med bara smör eller något gott pålägg till.

3.67 av 5 (3 recensioner)
Vitt surdegsbröd med havssalt

Här är ett recept på vitt surdegsbröd med halvssalt som vi på Lyckasmedmat.se har gjort i samarbete med Sandra Hällsten. Du behöver en vetesurdeg för att göra detta mumsiga surdegsbröd. Gott bröd till frukost, mellanmål eller som tillbehör till middagen.

Du behöver:

Ingredienser

  • 500 g kallt vatten
  • 25 g färsk jäst
  • 700-800 g ekologiskt vetemjöl
  • 200 g vetesurdeg
  • 10 g ekologisk honung
  • 20 g havssalt

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser, utom saltet, i köksmaskin i 3 minuter på låg hastighet. Öka hastigheten och knåda i 4 minuter till. Degen ska släppa från kanterna men inte vara för stabbig, det resulterar i ett torrare bröd. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 6 minuter. Glöm inte att göra ett glutenprov.
  2. Lägg degen i en lätt inoljad plastback med lock och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme. Vik degen försiktigt över sin egen mitten en gång och låt jäsa ytterligare 1 1/2 timme i rumstemperatur.
  3. Lägg degen på mjölat bord. Dela den i två delar och rundriv försiktigt. Mjöla ev. jäskorgar ordentligt och lägg ner bröden med skarvarna nedåt. Har du ingen jäskorg formas degarna till breda limpor och läggs på plåt. Låt jäsa under bakduk i 3 timmar eller till dubbel storlek.
  4. Sätt ugnen på 250 grader (ej varmluft). Ställ in brödet lite längre ner i ugnen och sänk temperaturen till 220 grader. Kasta in ca 1/2 deciliter vatten i botten av ugnen. Detta för att brödet ska få en härlig krispig yta av fukten.
  5. Baka bröden tills de har en innertemperatur på 96 grader. Om bröden blir för mörka på ytan så täck med lite bakplåtspapper sista stunden.
  6. Låt svalna under bakduk på avsvalningsgaller helt och hållet innan du skär upp brödet.

Vitt surdegsbröd med havssalt.

Hur gör man ett glutenprov?

Ett glutenprov görs för att du ska veta om degen är färdigknådad. En vetedeg ska inte vara klistrig utan seg och elastisk. Ta en bit av degen i handen och töj ut den till en tunn hinna. Hinnan ska vara elasitsk och gummiaktig. Dra ut den tills den är nästan genomskinlig. Spricker degen behöver den knådas lite till.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier MatbrödSamarbeten

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se