Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  Svensk innehållsförteckning
Werners Gourmetservice Sumac, 60 gram
Om Werners Gourmetservice
Werners Gourmetservice grundades 1990 av Claes Wernersson och Stefan Carlsson. De förverkligade sin idé om att starta ett eget företag med import och försäljning av högkvalitativa livsmedel till... Läs mer om Werners Gourmetservice
Werners Gourmetservice

Sumac, 60 gram - Werners Gourmetservice

  • Citronaktig smak
  • Fågel, fisk m.m
  • 60 gram
47 kr
Inkl. moms
Omgående leverans
I Lager

Beskrivning

Sumac eller sumak är en krydda som används mycket i Medelhavet och i Mellanöstern och passar utmärkt till fisk, fågel och kött. Sumak har en fräsh och syrlig smak, med en ton av sälta och kan med fördel användas som smaksättare till marinader, dressingar och ris. Du kan även sätta sumak i vatten för en läskande syrlig dryck. I arabiska rätter använder man ofta sumac istället för citron. Testa du också att använda sumak på allt du vanligtvis sätter citron på. 

  • Innehåll: 60 gram
  • Ursprung: Iran, Turkiet
  • Sumackrydda

Vad är sumak för krydda?

Sumak är en naturlig krydda som framställs från den 1-3 meter höga sumacbusken. Kryddan tillverkas av sumacbuskens blomma i första hand men kronbladen används även i vissa fall. Allt torkas och mals ner - inga konstigheter.

Vad har man sumak till?

Med sin fräscha och syrliga smak, med en ton av sälta, så är sumak en perfekt ersättare för citronen. Sumak funkar utmärkt att använda istället för citronsaft och är särskilt gott ihop med grillat kött och fisk. Sumak kan även användas istället för salladsdressing, och för att toppa hummus, yoghurt och andra härliga såser. Med bara en nypa sumak ovanpå får maten dessutom både en inbjudande röd färg och en läckrare smak! Sumak används i flera arabiska och medelhavsrätter, och många kulturer föredrar att använda denna krydda istället för citron eller vinäger. Precis som vi i Skandinavien oftast har salt- och pepparkvarnar framme på bordet, så går det att hitta kvarnar med sumak på köksborden kring Medelhavet och Mellanöstern.

Hur smakar sumak?

Smaken på bären från sumakbusken påminner mycket om smaken hos en citron, men den är inte riktigt lika syrlig. Visste du att sumak användes långt innan citroner importerades till Europa? Romarna i det gamla romarriket brukade använda bären för att få till en syrlig smak på sina maträtter, och än idag används sumak flitigt i Medelhavsområdet.

Vad för mat kan man använda sumak till?

Sumak är utsökt ihop med kötträtter så som lamm, fisk och kyckling, men passar lika bra att använda som salladsdressing eller toppa hummus och andra såser med. Du kan testa att byta ut citron mot sumak i alla recept som använder citron som smaksättare eller har en syrlig smak. Ett perfekt tillfälle att testa använda sumak istället för citron är under grillsäsongen eller till påskmaten. Här är några recept du kan testa att byta ut citronen mot sumak:

Är sumak giftigt?

Den färdiga kryddan som du köper är inte giftig. När bären plockas från sumakbusken så är det viktigt att vara väldigt försiktig då saven från busken är giftig, men själva bären är inte giftiga. Anledningen att många tror att sumakkryddan är giftig är för att de vita sumakbären är giftiga, men kryddan är gjord på torkade och malda röda sumakbär som är ofarliga för människor att äta.

Ingredienser

Ingredienser: bär från sumacbusken som malts till pulver. www.lyckasmedmat.se

Beskrivning

Referens 20709
KategorierKryddor

Recensioner (3)

5.00 av 5 (3 recensioner)

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8753 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se